19 Iun. 2017 17:08

Vrea să coacă pâine în spațiu. Ideea revoluționară a unui german cu origini române

Distribuie

Pentru că vrea să îmbunătățească viața astronauților, un german de origine română vrea să coacă pâine în spațiu. Sebastian Marcu susține că este vorba despre o pâine care nu lasă firimituri pentru a putea fi consumată pe Stația Spațială Internațională. Dezvoltarea tehnologiei pentru acest produs se ridică, într-o primă etapă, la trei milioane de euro.

Pâinea, care nu lasă firimituri, conține maia dezvoltată prin culturi microbiene speciale și este realizată printr-un proces special de coacere. În mod normal, consumul de pâine este interzis în spațiu deaorece firimiturile ar pluti în toată nava, în condiții de imponderabilitate. Sebastian Marcu, un german de origine română, colaborează cu Centrul Aeropațial German pentru a realiza acest produs.

„Scopul primei faze a proiectului este nu doar îmbunătățirea vieții astronauților în timpul misiunilor spațiale și a celor de explorare a spațiului, dar și vânzarea pe Pământ a unei maia realizate în spațiu”, a declarat Sebastian Marcu pentru Romania-Insider.com.

Sebastian Marcu vrea să coacă pâine în spațiu cu ajutorul unui cuptor special

Sebastian Marcu a explicat că, împreună cu mai mulți parteneri, vrea să realizeze un cuptor special în care pâinea să poată fi coaptă în spațiu. Trebuie, însă, să țină cont de normele de securitate de la bordul Stației Spațiale internaționale. Consumul mare de energie și generarea de temperaturi foarte mari nu sunt permise.

Din acest motiv, dispozitivul în care ar urma să fie coaptă pâinea în spațiu ar trebui să consume chiar și de 10 ori mai puțin curent electric decât un cuptor electric. Totodată, temperatura degajată în exterior nu trebuie să depășească 45 de grade Celsius.

„Scopul nostru pe termen lung este să rezolvăm componentele tehnice necesare pentru producerea de pâine proaspătă în spațiu și să le putem oferi astronauților și turiștilor în spațiu o felie de pâine proaspătă. Misiunea noastră va contribui la cimentarea fundației confortului în spațiu”, a explicat Marcu, pentru sursa citată.

În spațiu, consumul de pâine este interzis deoarece firimiturile ar pluti în imponderabilitate. Acestea ar putea pătrunde în panouri electrice și să provoace incendii.

Sebastian Marcu este de părere că aceste restricții fac viața în Stația Spațială Internațională să fie dificilă. În condițiile în care oamenii vor să realizeze misiuni spațiale de lungă durată, cum ar fi, de exemplu, o călătorie spre planeta Marte, condițiile astronauților ar trebui îmbunătățite.

„În prezent, calitatea vieții pe Stația Spațială Internațională nu este una sustenabilă pe termen lung. Este parte a problemei care face dificilă prețența oamenilor în misiune pe Lună sau pe Marte pentru durate mai mari de timp și care face turismul spațial dificil”, spune Marcu.

Cuptorul de pâine va fi realizat de o companie specializată în echipamente folosite pe orbită. Dispozitivul ar trebui să fie gata pentru a fi testat în februarie 2018.

Prima oară și ultima oară când s-a consumat pâine la bordul unei nave spațiale a fost în 1965. Astronauții expediției Gemeni 3 au luat cu ei un sandvici.

sursă foto: Facebook Bake In Space

Comentarii