Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, cere statului roman, intr-un proces deschis la Strasbourg, 120 milioane de euro drept despagubiri pentru toti cei aproape 10 ani pe care i-a petrecut in spatele gratiilor. Fostul lider de sindicat spune ca este singurul detinut politic din Europa.
”Nu mai vreau sa fiu gratiat pentru ca asta ar insemna sa recunosc ca sunt vinovat. Imi voi exercita, in noiembrie, dreptul de a cere din nou eliberarea conditionata pentru ca vreau sa imi bat joc de sistem, asa cum au facut si ei cu mine. Vor avea la dispozitie doar doua saptamani pentru a judeca cererea mea de eliberare conditionata, iar eu din 2 decembrie voi fi, in sfarsit, liber pentru ca am ispasit o pedeapsa nemeritata”, ne-a declarat in exclusivitate Cozma, pe care l-am vizitat la inchisoare.
El a adaugat ca a intentat statului roman la Strasbourg mai multe procese in care cere daune morale si materiale. “Am cerut in total 120 de milioane de euro, deci aproape 12 milioane de euro pe an de detentie si cred ca am destule sanse sa primesc banii. Voi dovedi ca am fost tinut in inchisoare la ordine politice si nu imi va fi greu deloc sa demostrez acest lucru. Eu sunt un capital politic si multora le este teama de mine”, sustine fostul lider de sindicat. Acesta spune ca din banii pe care ii va primi, o parte ii va da familiei, iar cu restul isi va infiinta mai multe organizatii prin care vrea sa-i ajute pe detinuti. ”Sunt foarte multe abuzuri in sistem: am vazut un copil de 14 ani care fusese inchis pentru ca a furat o mie de lei sau altii sunt inchisi pentru fapte minore, iar statul cheltuie o gramada de bani cu ei, desi prejudiciul creat e mult mai mic”, a mai adaugat Cozma.
„Voi pleca cu familia la Paris”
Dupa eliberare, Cozma va pleca impreuna cu fiul sau, Dan, la Paris, dupa care va reveni in tara. Mai mult, fostul lider al minerilor vrea sa-si faca un muzeu ”Miron Cozma” si sa-si publice poeziile.
El spune ca ultimele poeme au fost scrise chiar in arestul Tribunalului Bucuresti, cand astepta sa afle daca va fi eliberat sau nu. “Doua au fost dedicate iubitei mele, Elena Kremmer, iar alta e despre eliberare”.