Tinerii cauta joburi bine platite, iar profesiile catre care se orienteaza cu preponderenta sunt cele de medic si de informatician. Altii vor celebritate si-si propun sa urmeze Facultatea de Jurnalism, in speranta ca vor ajunge vedete tv. Pe langa facultatile de profil, fara de care nu vor reusi sa patrunda in bransa, tinerii care aspira sa lucreze in domeniile mai sus mentionate trebuie sa stie ca au nevoie de talent pentru a face fata concurentei.
In plus, toate cele trei profesii presupun multa munca, ore suplimentare la birou sau cabinet si uneori lipsa weekendurilor libere. In plus, la inceput, cand esti “boboc”, nu-ti ofera nimeni salariu mare. Trebuie sa acumulezi experienta inainte de a te putea vinde scump firmelor de top.
OPTEAZÅ PENTRU INFORMATICÅ
Emanuel, 20 ani: “Sunt pasionat de calculatoare si vreau sa lucrez in domeniu.”
Alex, 13 ani: “Nu m-am gandit bine. Cred ca mi-ar placea sa fiu informatician.”
Antonel, 16 ani: “Vreau sa fiu informatician. Se castiga bine.”
Marian, 19 ani: “Ma fac analist programator. Ma atrage tot ce tine de informatica.”
Joburi foarte bine platite
Pasionatii de calculatoare pot urma Cibernetica, Automatica ori Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. Fiecare dureaza 4 ani. Inca de pe bancile scolii studentii se pot angaja part-time – castigurile nu sunt mari, insa capata experienta. Dupa terminarea studiilor, un loc de munca poate aduce, in functie de experienta si pricepere, intre 400 – 3.000 de euro.
OPTEAZÅ PENTRU MEDICINÅ
Mara, 14 ani: “Voi fi medic stomatolog. Se castiga foarte bine.”
Cosmin, 18 ani: Vreau sa devin doctor pentru a salva oameni. Sper sa reusesc sa intru la facultate.”
Andrei, 19 ani: “Voi urma Facultatea de Medicina, asta mi-am dorit dintotdeauna.”
Angela, 18 ani: “Vreau sa devin medic sau macar asistenta medicala.”
Se fac studii de 9 – 13 ani
Cei care vor sa fie doctori trebuie sa se pregateasca sufleteste pentru… 6 ani de studiu. Dupa facultate urmeaza rezidentiatul (intre 3 si 7 ani, in functie de specializare), timp in care castigurile sunt foarte mici: 500 de lei. Cei care isi iau joburi in clinici particulare isi pot mari insa veniturile. De retinut: medicii muncesc inclusiv noaptea si in weekenduri.
OPTEAZÅ PENTRU JURNALISTICÅ
Alexandra, 18 ani: “Vreau sa fiu jurnalist. De cand eram micuta ma visam pe sticla si imi imaginam cum ma admira toata lumea. Mi-am propus sa dau la Jurnalism, dar am de gand sa fac si un curs de VJ la MTV.”
Adina, 16 ani: “Mi-ar placea sa lucrez la un ziar cunoscut sau oriunde… in presa sa fie. Bineinteles ca voi urma Facultatea de Jurnalism, dar trebuie sa am si putin noroc.
Claudia, 15 ani: “Vreau sa fiu jurnalist, pentru ca-mi place sa fiu in centrul atentiei si sunt genul de persoana care vrea sa stie ca si “parerea sa conteaza”. Sunt foarte curioasa si mi-ar placea sa stiu ca eu sunt cea care-i hraneste pe ceilalti cu noutati, ca primele barfe au trecut prin mana mea.”
Violeta, 19 ani: “Mi-ar placea sa fiu jurnalist si sa ma aflu undeva in spatele camerelor de luat vederi.”
Pentru viitorii jurnalisti, doar 3 ani de studiu
Din punctul de vedere al timpului petrecut in facultate, tinerii care vor sa devina jurnalisti sunt cei mai castigati: facultatile de Jurnalism si Relatii Publice dureaza trei ani. Insa dupa terminarea lor incep problemele: orice publicatie, post de radio sau televiziune cere experienta in domeniu. La inceputul carierei, castigurile sunt mici.
In timp, salariul poate creste si varia, in functie de postul ocupat, de la 1.500 – 2.000 de lei la echivalentul a 1.000 – 2.000 de euro pe luna. Vedetele de televiziune castiga chiar mai mult decat atat.