În fiecare zi de 25 august, chinezii sărbătoresc festivalul Qixi, echivalentul Valentines Day. Născut din legenda unei povești de iubire dintre un păstor de vite și o țesătoare, Valentines Day este un moment romantic, în care iubiții își dăruiesc cadouri și își fac promisiuni.

Anul acesta, sărbătoarea a fost un pic diferită.

În Wuhan, primul epicentru al pandemiei COVID, cuplurile au așteptat ziua de 25 august mai nerăbdători decât niciodată, scrie Time.

Ding Hui, o femeie de 33 de ani, s-a infectat la mijlocul lui ianuarie și a supraviețuit doar după ce a fost intubată într-o secție de Terapie Intensivă.

Acum, complet recuperată și întoarsă la muncă, ea a organizat o petrecere pentru a sărbători Qixi cu soțul ei, prietenii și colegii într-un apartament cu vedere spre râul Han Jiang.

Nesiguranța a rămas, într-o oarecare măsură. Femeia spune că a făcut nu mai puțin de opt teste pentru a se convinge că virusul nu a reapărut.

Iar amintirile sunt dureroase. ”Pe vremuri credeam că e un lucru normal să plec acasă, după muncă, și să-mi îmbrățișez fiul”, spune Ding pentru Time. ”Dar când m-am îmbolnăvit serios, a devenit cel mai extravagant lucru din viața mea”, adaugă ea.

Pandemia continuă în acest moment să facă ravagii pe toate continentele, iar bilanțul total a ajuns la 25 de milioane de cazuri de infecție. Joi, spre exemplu, India a marcat un record negativ, cu 83.883 de cazuri noi într-o singură zi.

În China însă, prima țară care s-a confruntat cu pandemia și care a avut peste 4.500 de morți COVID, cei mai mulți în Wuhan, știrile despre coronavirus încep să capete un iz de vechime. Miercuri, țara cu cea mai mare populație din lume a raportat doar 11 cazuri noi, toate importate.

Situația este vizibilă în Wuhan, un oraș cu 11 milioane de locuitori, care a trecut printr-un lockdown draconic, timp de 76 de zile, de la sfârșitul lui ianuarie până în primăvară.

La sfârșitul carantinei, în aprilie, locuitorii au ieșit cu bucurie, dar și cu teamă din case, într-un moment în care norul tragediei plutea încă deasupra orașului.

Acum, oamenii sunt mai încrezători, unii nu poartă mască, iar străzile metropolei sunt o dovadă a revenirii la normalitate: traficul este infernal, scrie Time.

Localnicii se îngrămădesc în restaurante sau în piețele publice, locurile pe care până acum câteva luni le evitau. Sau nici măcar nu aveau voie să le viziteze.

Cum arată noua normalitate în Wuhan, orașul de unde a pornit pandemia, care acum a scăpat de virus. “Un copil greu rănit, care se vindecă încet”
Restaurantele din Wuhan sunt din nou pline FOTO: Profimedia

Și pentru că pe 25 august se sărbătorea această zi a îndrăgostiților, cuplurile s-au bucurat că pot să își facă în cele din urmă planuri de viitor.

În trecut îmi spuneam că voi divorța de soțul meu de fiecare dată când ne certam. După ce am fost externată din spital i-am spus soțului meu că, indiferent de ce se întâmplă în viitor, nu voi mai vorbi niciodată despre divorț.

Ding Hui, localnică din Wuhan:

Asemenea localnicilor, economia se resimte

Totuși, Wuhan rămâne un oraș marcat de criza sanitară care i-a dat peste cap viața.

La petrecere, Ding se asigură că a curățat cum trebuie, cu alcool, cutiile cu mâncare aduse de un curier. În holul clădirii, un automat vinde măști, șervețele antiseptice și dezinfectant.

Precauțiile sunt importante. După o scurtă resurgență a numărului de cazuri, în luna mai, unele restricții au fost reintroduse, iar fiecare cetățean din Wuhan a fost testat.

Wuhan este un copil greu rănit, care se vindecă încet.

Ding Hui, localnică din Wuhan:

Statisticile oficiale arată și ele această tendință. Producția fabricilor și vânzările din magazine stau mai prost în comparație cu anul trecut. Multe magazine și afaceri s-au închis și nu se vor mai redeschide.

Măsurile de stimulare a economiei au inclus 73 de milioane de dolari în vouchere de cumpărături, dar și reduceri de taxe și plăți directe către unele familii.

Zonele de comerț liber sunt extinse pentru a susține investițiile.

Chinezii de rând fac și ei tot ce pot. Berăria ”Numărul 18”, fondată de un localnic din Wuhan, Jiang Qi, a trebuit să se închidă în timpul carantinei, dar s-a dovedit că are un număr mare de fani în întreaga țară, care au plasat numeroase comenzi online, pentru a-și arăta solidaritatea cu orașul greu încercat.

”Totuși, cifrele arată că oamenii din provincia Hubei sunt cei care cumpără cea mai multă bere”, spune Jiang, pentru Time.

Berăriile sale s-au redeschis acum și sunt pline de clienți, care savurează sortimentele locale. Doar sterilizarea făcută de chelneri între grupurile de clienți mai aduce aminte de perioada neagră de la începutul anului.

O petrecere “insensibilă”

Sigur, revenirea orașului este și un motiv de propagandă.

În vreme ce în SUA, președintele Donald Trump folosește expresii precum ”virusul din Wuhan” pentru a descrie epidemia, oficialii chinezi consideră exemplul Wuhan drept o dovadă a succesului regimului comunist.

Asta, deși unele rude ale victimelor COVID au lansat acțiuni în instanță împotriva guvernului local, pentru răspunsul întârziat la pandemie.

În acest timp, orașul este tot mai viu. Imaginile cu mii de tineri îngrămădiți la o petrecere în piscină s-au viralizat în toată lumea, la mijlocul lui august.

Cum arată noua normalitate în Wuhan, orașul de unde a pornit pandemia, care acum a scăpat de virus. “Un copil greu rănit, care se vindecă încet”
Imaginile cu petrecerea din Wuhan au stârnit critici în multe colțuri ale lumii FOTO: EPA

Unii din SUA au catalogat imaginile drept insensibile, ținând cont de situația de criză din alte țări. În emisiunea sa, The Daily Show, Trevor Noah a observat că ”o petrecere în epicentrul pandemiei mortale arată lipsă de gust”.

Presa de propagandă din China a respins acuzațiile, apreciind că străinii sunt invidioși. ”Dacă nu ar fi fost ploile torențiale din iunie și iulie, festivalurile ar fi început mai devreme”, a asigurat un editorial din Global Times, portavocea Partidului Comunist.

Nu e doar o chestiune de retorică oficială. Când Olivier Hervet, fondator al unei galerii de artă, a fost invitat la Beijing, în august, a acceptat imediat, dornic să susțină revenirea orașului la normalitate.

La întoarcerea în Franța, francezul a mărturisit că a fost întâmpinat cu aluzii la inferioritatea eticii de muncă a europenilor. ”Localnicii arată acum o bravadă, după ce au învins virusul, într-un moment în care Vestul încă se mai chinuie”, spune Hervet, pentru Time.

Nimeni nu știe dacă în viitor vor mai apărea probleme. Sursa pandemiei nu a fost încă stabilită în mod clar, deși teoria principală rămâne în continuare cea potrivit căreia coronavirusul a trecut de la un animal la om într-o piață aglomerată din orașul Wuhan.

Acea bucată de piață rămâne închisă acum, dar în oraș mai pot fi găsite tarabe de unde localnicii pot cumpăra orice, de la carne la animale vii. Teama unora este că încrederea se va transforma în nechibzuință.

Oamenii sunt totuși încrezători. ”China este foarte puternică”, spune Ding. ”Sunt recunoscătoare că am fost în China în timpul pandemiei. Dacă aș fi luat virusul într-o altă țară, probabil nu aș fi fost în viață azi”, spune ea.

Citeşte şi:

De ce avem, zi de zi, de 30 de ori mai mulţi morţi COVID-19 decât Ungaria, Suedia, Italia sau Austria. Întrebările la care trebuie să răspundă autorităţile

De ce a susținut Poliția, timp de trei ani, că un cadavru de peste 70 de ani, care are datele vestimentare ale unui bătrân dispărut, este al cuiva „de 37 de ani”?!

Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Playtech.ro
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Observatornews.ro
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
HOROSCOP
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Știrileprotv.ro
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good