De Flavius Toader,

China a reușit să externeze până acum în jur de 90% dintre pacienții infectați cu noul coronavirus.

Un studiu efectuat la spitalul Tongji, din Wuhan, arată că din 147 de bolnavi urmăriți, cinci, adică în jur de 3%, au fost testați pozitiv după ce au fost vindecați.

Cifra nu este încă sigură. Life Times, o publicație din domeniul sănătății afiliată Cotidianului Poporului, a anunțat saptămâna aceasta că între 5 și 10% dintre pacienții recuperați au fost testați pozitiv ulterior.

În primul rând, aceste rezultate au ridicat semne de întrebare asupra eficienței testelor de acid nucleic.

Unii experți, scrie South China Morning Post, au dubii cu privire la sensibilitatea și stabilitatea testelor, dar și la corectitudinea procedurii care prevede colectarea și testarea eșantionului de la pacient.

Un alt semn de întrebare este cel privind contagiunea pacienților care au testat pozitiv după ce au fost considerați vindecați.

Wang Wei, directorul spitalului Tongji, a declarat pentru CCTV că cei cinci pacienți urmăriți nu au prezentat simptome și nu și-au îmbolnăvit rudele apropiate cu care au fost în contact. În acest moment, a spus medicul, nu există dovezi care să ateste că pacienții care au fost testați pozitiv după vindecare sunt infecțioși.

Este o concluzie susținută și de un alt medic chinez – Tong Chaohui, un expert în boli respiratorii care a lucrat în provincia Hubei în timpul crizei.

”Până acum, niciunul dintre membrii familiilor acestor pacienți care au fost testați pozitiv după recuperare nu a fost infectat”, a spus Tong.

”În plus, deși testele de acid nucleic au fost pozitive, analizele au sugerat că pacienții au dezvoltat anticorpii care sunt eficienți în protecția organismuluiîn fața virusului”, a adăugat expertul.

Oricum, în condițiile în care niciunul dintre aceste studii nu este evaluat științific, medicii chinezi cer imperativ izolarea timp de două săptămâni a pacienților vindecați și testarea lor pentru confirmarea rezultatelor anterioare.

Procedura oficială presupune că pacienții testați pozitiv după vindecare trebuie internați, în cazul în care dezvoltă simptome, și trimiși în carantină și observație timp de două săptămâni chiar dacă nu manifestă niciun simptom.

Citeşte şi:

Cum arată plămânii unui tânăr de 28 de ani infectat cu coronavirus. În trei zile a fost intubat

SUA, a treia cea mai afectată țară din lume după numărul cazurilor de infectări. La cât a ajuns bilanțul deceselor

“Va fi jale!” Avertisment dur în criza COVID-19 al Ramonei Ionescu, director demisionar al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov: “Riscul major sunt microbii multidrog rezistenți din secțiile ATI ale spitalelor românești”