MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

Zahi Hawass, egiptologul care a asistat la deschiderea unui sarcofag egiptean: “Descoperirea pe care o vom prezenta lumii va dezvălui și secrete ale vieții faraonilor”

Distribuie

Libertatea publică un interviu cu egiptologul Zahi Hawass, cel care a descoperit recent trei sarcofage sigilate într-un mormânt din apropiere de Cairo. Momentul în care două dintre sarcofage au fost deschise a fost transmis de Discovery Channel, fiind pentru prima dată când un mormânt atât de vechi este deschis în timpul unei emisiuni televizate. Sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 21:00, fanii misterelor Egiptului Antic vor putea urmări o ediție specială a emisiunii "Expediții în necunoscut" pe Discovery Channel, în premieră în România.

Pe parcursul emisiunii, telespectatorii vor fi ghidați prin camerele neexplorate ale unui vechi cimitir egiptean în care se află și un sarcofag misterios. Identitatea mumiei din interior este încă necunoscută, însă specialiștii au evaluat vechimea acesteia la peste 2.500 de ani.

Într-un interviu acordat Discovery Channel, înainte de a deschide sarcofagele, egiptologul Zahi Hawass a vorbit despre secretele din spatele uimitoarei descoperiri, despre care ar putea fi identitatea mumiei, dar și care sunt cele mai mari provocări pentru Egipt și arheologie în 2019.

Egiptologul Zahi Hawass și o echipă de arheologi egipteni au descoperit zilele trecute trei sarcofage sigilate (foto Discovery Channel)

Vorbind despre experiența unică de a deschide două sarcofage atât de vechi, egiptologul a mărturisit că a avut emoții pentru că „nu știi  la ce să te aștepți cu privire la ce vei găsi înăuntru”.

Întrebat care este povestea din spatele descoperirii acestui sarcofag, Zahi Hawass a răspuns: 

Locul în care vom dezvălui secretele acestui sarcofag este un cimitir mare, care a fost găsit complet accidental în 1927, când câteva flote care excavau în deșert au găsit un sarcofag care se află acum în Muzeul Egiptean din Cairo. Anul trecut, câțiva copii au început să sape din nou și a fost găsit un cavou, moment în care arheologii egipteni au intervenit și au demarat o serie de săpături în deșert. Este locul în care a fost descoperit acest cimitir foarte mare, cu foarte multe tuneluri, în interiorul cărora se află un sarcofag din calcar decorat cu hieroglife egiptene și care, cel mai probabil, aparține preotesei zeului Thoth, zeul înțelepciunii.

Acest loc se află chiar lângă zona în care a trăit regina Nefertiti, iar sâmbătă seara urmează să deschidem pentru publicul din întreaga lume, pentru prima oară, două sarcofage. O să fie o experiență foarte interesantă să dezvăluim secretele oamenilor care au trăit în urmă cu 2.500 de ani.

Despre experiența de a deschide, pentru prima oară, un sarcofag închis în fața publicului din întreaga lume, egiptologul a spus că nu știi niciodată ce nisip din Egipt ar putea ascunde un secret și că se poate întâmpla orice.

Pentru prima dată în istorie, autoritățile egiptene împreună cu un grup de arheologi au decis să deschidă în fața camerelor un sarcofag care datează de acum 2.500 de ani

Redăm câteva dintre întrebările la care expertul a răspuns: 

  • Identitatea mumiei din sarcofag este un mister încă de acum 2.500 de ani. Aveți vreo idee cine ar putea fi îngropat în sanctuar?

Nu știm. Vom deschide cele două sarcofage care datează de acum 2.500 de ani, iar ce se află înăuntru este o surpriză și pentru noi. Cred că telespectatorii vor fi încântați să vadă fața unei mumii dintr-un sanctuar care nu a fost atins timp de 2.500 de ani. După părerea mea, această descoperire pe care o vom prezenta lumii va dezvălui publicului și secrete ale vieții faraonilor.

  • Adulții de astăzi din întreaga lume au crescut cu documentarele Discovery despre Egipt și descoperirile arheologice făcute aici. Credeți că încă există lucruri importante de descoperit sau au fost deja făcute marile descoperiri?

Nu, încă mai sunt lucruri de investigat – în cimitirul în care ne aflăm acum sunt încă multe cavouri care nu au fost descoperite. Zona este cunoscută pentru furtunile de nisip, iar noi am găsit 20 de tuneluri în interiorul cărora se află câte un mormânt pentru fiecare familie.

Mormintele pe care le-am găsit până acum datează din anul 500 î.Hr., dar sunt sigur că undeva lângă aceastea se află și mormintele din Noul Regat Egiptean, întrucât este situat foarte aproape de locul în care se odihnesc regina Nefertiti și faraonul Akhenaten, precum și de faimoasele temple ale zeului Thoth, zeul înțelepciunii.

  • Care credeți că sunt cele mai mari provocări pentru Egipt și arheologie în ziua de azi?

Cea mai mare provocare pentru Egipt este programul de conservare, restaurare și gestionare a sitului, având în vedere ca în fiecare părticică a țării se află morminte. Oamenii pot săpa în curtea casei și pot găsi antichități. Sunt de părere că toate aceste monumente aparțin oamenilor din întreaga lume. Prin urmare, provocarea este cum putem contribui la conservarea și restaurarea monumentelor faraonice, greco-romane, evreiești, copte sau musulmane.

Zahi Hawass a mai mărturisit că, de-a lungul carierei, și-a dorit să descopere, în special, două morminte: cel al lui Ankhesenamun, văduva lui Tutankhamun și cel al lui Nefertiti. 

„Dacă le găsesc, pot spune că am făcut cea mai mare descoperire din lume”, a spus egiptologul care e de părere că este de datoria lui față de oamenii din întreaga lume să prezinte arheologia ca o aventură, pentru a le atinge inimile.

Foto: Discovery Channel


EXPERIMENT ȘOCANT. Cum reacționează românii când sunt martori la o situație de discriminare și hărțuire – VIDEO


Comentarii