De exemplu, pentru a putea fi comercializate, rosiile trebuie sortate in trei categorii, ambalate separat, etichetate cu numele producatorului, precizata calitatea. O rosie de categoria „extra” trebuie sa fie curata-curata, sa aiba pulpa tare, sa nu aiba nici un fel de defect, sa aiba dimensiuni intre 5-10 cm si peste, sa nu aiba macar urma de praf sau de „vietati” si sa nu fie amestecata cu rosii de calitate inferioara. Standardele noi privesc si „ciorchinii de tomate” si tomatele „cherry”. Rosiile de „calitatea I” au voie sa aiba cate un mic „defect” sau o „cicatrice” de maximum un cm, dar trebuie sa fie curate perfect, prezentate separat. in „calitatea a II-a” sunt incluse rosiile mai mici, care au un mic defect de forma sau cicatrice si crapaturi de pana la 3 cm. Tot ce nu poate fi incadrat in aceste categorii nu poate fi vandut decat fabricilor de conserve.
Pentru vinetele de categoria I, nu sunt acceptate decat cele ambalate la aceleasi dimensiuni, care au cel mult usoare defecte de forma si fara arsuri de soare. in diametru, o vanata trebuie sa aiba cel putin 4 cm, in lungime peste 8 cm, iar in greutate minimum 100 de grame. La calitatea a II-a sunt acceptate mici „defectiuni”, iar cele lovite, murdare nu pot fi duse decat la industrializare.
O varza trebuie sa indeplineasca o lunga lista de conditii: trebuie sortata dupa soi, sa nu aiba o greutate mai mica de 500 grame, sa fie curata, fara nici un fel de „urme” de la daunatori, necrapata, fara miros sau gust strain.
„Au fost stabilite standarde pentru circa 100 de produse alimentare si mai sunt necesare alte cateva sute. Avem norme si pentru kiwi, citrice si smochine, pentru ca sunt importate masiv, dar fructele sunt mai mici decat nuca. Au fost actualizate normele pentru carne si produse din carne, sucuri naturale, bauturi gazoase si produse din lapte. Majoritatea acestor standarde au fost reglementate de Ministerul Agriculturii, iar verificarea lor poate sa o faca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor”, ne-a declarat Mircea Petcu (foto), director in Asociatia de Standardizare din Romania.