MENIU CAUTĂ
30 Sep. 2004 21:00

Zbor pentru 10 milioane $

Distribuie

dolari. SpaceShipOne este un proiect finantat in secret de Paul Allen, cofondatorul Microsoft, care a platit pentru construirea rachetei 20 de milioane de dolari. Naveta a atins si chiar a depasit altitudinea limita, de 100 de kilometri, pentru a castiga un premiul de 10 milioane de dolari pentru dezvoltarea industriei spatiale private.
Lansarea lui SpaceShipOne a avut loc in desertul Mojave, din statul american California. Dupa desprinderea de nava purtatoare, racheta a intrat pentru scurt timp in vrie, dar pilotul Michael Melvill a reusit sa o redreseze si sa iasa din spatiul terestru. „Am fost ingrijorat de comportamentul navei, pentru ca acest lucru nu trebuia sa se intample”, a declarat Melvill la intoarcerea pe Pamant.
Pentru a putea incasa premiul, SpaceShipOne trebuie sa repete zborul in decurs de 14 zile. Proprietarii navetei au anuntat deja ca urmatorul zbor este programat pentru inceputul saptamanii viitoare.
SpaceShipOne nu este insa la primul zbor in spatiu. in luna iunie, Melvill a reusit sa zboare pentru prima oara in istorie in spatiu cu o racheta construita din fonduri private. Proprietarii au declarat atunci ca zborul a fost demonstrativ.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 19 februarie 2019
Comentarii