Ministerul Sănătății a recunoscut că zece copii au murit din cauza sistemului medical autohton, victimele luând rujeola din spitale, așa cum ne-au răspuns reprezentanții autorității în urma solicitărilor repetate ale cotidianului “Libertatea”.  În ultimele săptămâni, “Libertatea” a prezentat cazuri concrete din care reieșea că moartea unor victime ale rujeolei a survenit după internări în spitale pentru alte probleme medicale. Practic, infectare intraspitalicească.  Totuși, nimeni nu a fost sacționat, așa cum ni s-a transmis de la minister.

“Din datele raportate de direcțiile de sănătate publică județene reiese că zece copii din cele 28 de decese de rujeolă au contactat boala în spital”, ni s-a transmis de la Ministerul Sănătății.

Informațiile oferite de ministerul de resort au avut în vedere doar primele 28 de decese pentru care se primiseră analize amănunțite.

Între timp, numărul morților din cauza pojarului, așa cum mai este denumită rujeola, a ajuns la 31, ultimul caz nefiind confirmat sută la sută ca fiind urmare a infecției cu rujeolă.

Citește și: Mărturii ale părinților și măsuri ale autorităților. Spitalele au contribuit la răspândirea epidemiei de rujeolă

Nimeni nu este de vină

Și totuși, pentru aceste zece decese, reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au transmis că nimeni nu este de vină.

“Alături de varicelă, rujeola este recunoscută ca una dintre cele mai contagioase boli eruptive ale copilăriei şi din această cauză nu poate fi găsit un vinovat pentru această îmbolnăvire. Singura apărare o constituie evitarea contactului direct cu un bolnav de rujeolă. Acest lucru este foarte greu de realizat, deoarece în perioada de început a contagiozităţii lipsesc simptomele sau vaccinarea, care este eficace după vârsta de 9-12 luni”, ni s-a transmis de la Biroul de Presă al ministerului.

Spitalele din Reșița, Timișoara și Arad sunt pe lista unităților suspectate că au favorizat răspândirea rujeolei, care a dus în final la infecții intraspitalicești ce au provocat decese de rujeolă.

EXCLUSIV/ "Libertatea" are confirmarea Ministerului Sănătății. Zece copii au murit după ce au luat rujeola din spitale

Doriana Ioana

Reamintim că „Libertatea” a prezentat povestea Dorianei Ioana (9 ani și 11 luni), a cărei mamă crede că fetița sa a fost infectată în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara. Fetița, suferindă de peste 15 boli greu tratabile, era izolată în casă. În momentul când a fost dusă la spital pentru un tratament de întărire a imunității, fetița a luat rujeola care i-a cauzat decesul. În plus, și Denisia Amelia, o fetiță doi ani, ar fi luat pojarul din Spitalul Județean Reșița, conform mamei sale. Unitatea medicală este una dintre cele mai neîngrijite din țară, iar fata care a decedat a fost distribuită la internare într-un pat unde fusese „cazat” anterior un caz de rujeolă.

Citește și: EXCLUSIV/ Încă o poveste revoltătoare a unui copil răpus de rujeolă. Hulitul spital din Reșița, suspectat ca a infectat cu rujeolă o fetiță de doi ani

Ce măsuri ar fi trebuit să ia spitalele pentru a preveni cele zece decese

Rujeola este o boală cu transmitere aerogenă și care presupune, conform reprezentanților Ministerului Sănătății, ca spitalele cu astfel de cazuri să ia următoarele măsuri:

EXCLUSIV/ "Libertatea" are confirmarea Ministerului Sănătății. Zece copii au murit după ce au luat rujeola din spitaleMai întâi este necesară izolarea cazurilor în saloane special destinate. Identificarea contacților cu urmărirea evoluției și separarea lor de copii nou internați. Apoi, se impune identificarea antecedentelor vaccinale sau de boală ale personalului medical. Se trece imediat la aplicarea precauțiunilor standard și specifice pentru bolile cu transmitere aerogenă, în special aerisirea riguroasă a saloanelor.

“Dezinfecția saloanelor cu bolnavi de rujeolă nu necesită substante biocide sofisticate”, ni s-a mai transmis de la Biroul de Presă al Ministerului Sănătății.

În ceea ce privește igiena personală a bolnavului/aparținătorului,  acesta trebuie să se spele frecvent pe mâini și să respecte măsurile de igienă impuse în situația în care bolnavul tușește.

Citește și: A murit de rujeolă într-un județ care nu avea raportat nici un caz. După decesul bebelușului de cinci luni, au mai apărut șapte cazuri

Suma morților crește săptămânal

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data  de 23 iunie este de 7.282.

Până în acest moment s-au înregistrat 30 de decese cauzate de pojar, iar al 31-lea nu este încă confirmat oficial. Județele care au avut parte de astfel de situații sunt: Timis – opt decese, Arad – cinci decese, Dolj – șase decese, Caraș Severin – trei decese și câte unul în Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și municipiul București. Un al 31-lea deces posibil datorat rujeolei, înregistrat în județul Arad, este în curs de investigare în vederea confirmării /infirmării.

Mai mult, 19 copii cu vârste cuprinse între doi şi 19 ani, din comuna Unirea şi municipiul Aiud, judeţul Alba, au fost diagnosticaţi, vineri, cu rujeolă, cele două focare izbucnind în comunităţi de romi foarte sărace, care nu îşi vaccinează copiii.

Citește și: S-a luptat cu 15 boli incurabile, dar a murit de rujeolă. Fetița fără noroc care a decedat pentru că a mers la spital

Cum se răspândește rujeola care a ucis zeci de persoane

Specialiști din cadrul Ministerului Sănătății ne-au transmis că rujeola este o boală cu transmitere aerogenă, determinată de virusul rujeolic, care rezistă la frig, dar este sensibil la căldură şi la soluţiile de curăţare. Singura apărare pentru sugarii de până la șase luni o constituie anticorpii mamei, care traversează bariera feto-placentară şi conferă imunitatea specifică sugarilor. Copiii nevaccinaţi sunt cei mai vulnerabili la boală.

Cât despre transmiterea virusului rujeolic, se face direct prin picăturile de tuse, salivă și strănut și indirect prin aerul contaminat și suprafețele contaminate (veselă, jucării, mobilier, obiecte personale contaminate).

Contagiozitatea începe cu una-două zile înainte de apariţia simptomelor şi cinci-șapte zile din momentul apariţiei erupţiei. Incubaţia, perioada scursă din momentul infectării până la  apariţia simptomelor, este de 8-12 zile.

 

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Observatornews.ro
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
HOROSCOP
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră