MENIU CAUTĂ
09 Aug. 2018 16:15

Zeci de copii au fost uciși în Yemen după ce autobuzul în care se aflau a fost lovit de o rachetă saudită

Distribuie

Zeci de copii au fost uciși, joi, în Yemen, după ce autobuzul în care se aflau a fost lovit de o rachetă militară lansată de Arabia Saudită. Atacul a fost calificat drept o ”operațiune militară legitimă” de către Riad, scriu agențiile de presă.

Crucea Roşie Internaţională a anunțat că atacul de joi din Yemen a vizat un autobuz care transporta copii într-o piaţă din Dahyan, în nordul provinciei Saada, o zonă controlată de houthi. Atacul a provocat zeci de morţi şi de răniţi, dar numărul nu a fost stabilit încă.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită susţine însă că 'această operaţiune a fost întreprinsă cu respectarea dreptului umanitar internaţional' şi că va lua 'toate măsurile pentru a răspunde acţiunilor criminale ale miliţiilor teroriste ale houthi supuse Iranului', acuzându-i pe rebeli că recrutează copii.

'Atacul care s-a produs astăzi în provincia Saada este o operaţiune militară legitimă împotriva unor elemente care (…) au tras noaptea trecută o rachetă contra oraşului (saudit) Jizan, făcând un mort şi răniţi printre civili', a transmis coaliția saudită într-un comunicat.

Coaliţia a anunţat miercuri că apărarea antiaeriană saudită a interceptat în sudul Arabiei Saudite o rachetă lansată de rebelii houthi, fragmente din aceasta omorând un yemenit şi rănind alte 11 persoane.

Rebelii houthi, proveniţi din minoritatea zaidită (o ramură a şiismului), sunt sprijiniţi de Iran, care neagă însă că le-ar furniza ajutor militar.

Coaliţia arabă a fost acuzată în mai multe rânduri de atacuri soldate cu sute de victime civile. Ea şi-a recunoscut responsabilitatea anumitor raiduri, dar i-a acuzat pe rebeli că se ascund printre civili sau că se folosesc de aceştia drept scuturi umane.

Războiul din Yemen a făcut peste 10.000 de morţi după intervenţia coaliţiei în martie 2015 şi a provocat 'cea mai gravă criză umanitară' actuală din lume, potrivit ONU.


Citește și: FOTO | Maria Grapini, către românii din diaspora: „Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting'


 

Citește mai multe despre autobuz, Copii, rachete și yemen pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii