Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Protest în Moscova. Zeci de mii de ruși au ieșit pe străzi și au cerut alegeri libere

Peste 20.000 de oameni au ieșit, sâmbătă, pe unul dintre cele mai mari bulevarde din Moscova pentru a participa la un protest prin care cer alegeri libere și corecte în țară.

Protestul a fost organizat de opoziția lui Vladimir Putin după ce autorităţile ruse au invalidat înregistrarea a aproximativ 60 de candidaţi la alegerile parlamentare din Moscova, programate pentru luna septembrie.

Acesta este „cel mai mare miting al opoziţiei din ultimii ani”, a declarat Alexei Navalîi, prezent și el în stradă alături de manifestanți și care a susținut un discurs în care a cerut autorităţilor să-i înregistreze pe toţi candidaţii până sâmbăta următoare, în caz contrar promiţând o nouă demonstraţie de amploare în faţa primăriei.

Cel puţin 22.500 de persoane s-au adunat la acest miting autorizat, scrie AFP citând ONG-ul White Counter specializat în numărarea protestatarilor.

Protestul are loc după ce în urma unei proceduri de verificare, Comisia Electorală din Moscova a exclus, miercuri, 57 de candidaţi, inclusiv aproape toţi independenţii, invocând vicii de formă sau nereguli pe care aceştia din urmă le denunţă ca fiind fabricate în totalitate.

Moscoviţii sunt chemaţi să voteze la 8 septembrie în alegerile locale şi regionale pentru a reînnoi mandatul de cinci ani al celor 45 de deputaţi ai parlamentului local, însărcinat să valideze deciziile primarului Serghei Sobianin, loial puterii.

Close
Închide
  Close