Mergi direct la conținut »
Zeci de oameni evacuați în județul Bistrița-Năsăud. Codul roșu de inundații, prelungit Galerie foto
5imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri > Zeci de oameni evacuați în județul Bistrița-Năsăud. Codul roșu de inundații, prelungit

Zeci de oameni evacuați în județul Bistrița-Năsăud. Codul roșu de inundații, prelungit

Alertă în localitatea Budacu de Jos din Bistrița, din cauza inundațiilor. 20 de persoane din nouă gospodării au fost evacuate, marți, de pompieri, după ce râul Budac a ieșit din matcă și a inundat o parte din localitate. De asemenea, alte patru persoane au fost evacuate în cartierul Viișoara din Bistrița. În această dimineață, hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinul hidrografic Şieu. 

De Răzvan Mihalașcu,

UPDATE 17:15: Codul roșu de inundații pe râurile din bazinul hidrografic Şieu a fost prelungit de hidrologi până la ora 24.00. ”Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.


Pompierii au intervenit în localitatea Budacu de Jos pentru a evacua localnicii din casele ce riscă să fie inundate, după ce râul Budac s-a revărsat. Probleme sunt și în comuna Mărișelu, unde aproape 20 de gospodării și două firme au fost inundate. Din cauza torenților creați, două podețe ale CFR au fost înfundate.

De asemenea, doi adulți și doi copii au fost evacuați din cartierul Viișoara din Bistrița, relatează Mediafax.

Zeci de pompieri intervin pentru a evacua apa din peste 20 de locuințe din comuna Budacu de Jos și pe Valea Șieului. Autoritățile acționează și pentru a desfunda podețele și a decolmata albiile pârâurilor care au ieșit din matcă și au inundat locuințe, drumuri și terenuri agricole.

„14 echipaje de pompieri militari intervin cu motopompe (inclusiv 2 motopompe de capacitate marită) în diferite puncte ale judeţului: Bistriţa, Năsăud, Budacu de Jos, Sângeorz Băi, Prundu Bârgăului, Marişelu, Nimigea. De asemenea, în teren sunt toate echipajele disponibile de la nivelul comunităţilor afectate, cu motopompe, buldoexcavatoare si alte mijloace tehnice din dotare. Echipaje de la SGA Bistriţa-Năsăud sunt în puncte ale judeţului unde este nevoie de intervenţia acestora. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează orice situaţie care poate să pună viaţa oamenilor în pericol, atât prin dispeceratul integrat, cât şi prin misiuni operative în teren de monitorizare şi patrulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, conform sursei citate.

Localitățile din Bistrița Năsăud, vizate de codul roșu de inundații

Mai mult, localnicii din Budacu de Jos au fost anunțați prin sistemul Ro-Alert despre riscul de viituri majore. A fost emisă şi o avertizare prin sistemul Ro Alert – cod roşu privind riscul de viituri majore, emisă pentru populaţia din bazinul hidrografic Şieu – localitatile Monor, Şieuţ, Şieu, Marişelu, Şieu Măgheruş, Şieu Odorhei şi Şintereag.

Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa a anunţat că râul Budac a depăşit cota de pericol cu 49 de centimetri.

„Astăzi, la ora 10.00, se înregistrau depăşiri ale cotelor de apărare pe mai multe cursuri de apă din judeţul Bistriţa-Năsăud. Pe râul Budac, în localitatea Budacu de Jos, era depăşită cota de pericol cu 49 de centimetri, iar pe râul Şieu, în localitatea Domneşti, era depăşită cota de inundaţie cu 50 de centimetri. De asemenea, sunt depăşite cotele de atenţie pe râul Bistriţa, în municipiul Bistriţa, pe râul Ilva, în localitatea Paiana Ilvei, pe râul Sălăuţa, în localitatea Romuli, pe râul Leşu, în localitatea Leşu, pe râul Bârgău, în localitatea Mureşenii Bârgăului şi pe râul Someşul Mare, în localităţile Valea Mare şi Nepos” se arată într-un comunicat remis presei de Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), avertizarea cod roșu de inundații este valabilă până la ora 15.

sursă foto: Bistrițeanul


Citește și:

Radu Mazăre: „Scăpați de mine, stați să vedeți când vin frații mei, gemenii!” Replica rămasă în istorie a elevului „inteligent, dar nerespectuos”, devenit unul dintre marii fugari ai României


Publicitate:

“Într-o singură secundă, poți pierde totul. Dezastrele naturale nu sunt planificate. Vin când te aștepți mai puțin. Dacă ești nepregătit, îți vor da lumea peste cap. Asigură-te că natura imprevizibilă nu îți răpește totul. Intră pe paidromania.ro/4martie și fă-ți asigurarea obligatorie pentru locuință. Asigurat,ești mai puțin vulnerabil!”

Close
Închide
  Close