Locuinte de lux, hoteluri, zgarie-nori de birouri ultimul racnet, spatii comerciale, dar si culturale si de agrement. Toate acestea vor rasari pe miristea de la Unirii-Nerva Traian, in urmatorii ani, dupa ce Municipalitatea va termina procesul exproprierilor din zona. Trigranit, firma constructoare, spera sa demareze santierul in primavara anului viitor.
Pe langa exproprierile de la Pasajul Basarab si cele din Centrul Isto-ric, alti proprietari din Bucuresti isi vor vinde fortat terenurile catre stat, pentru a face loc arhitecturii moderne. Este vorba de spatiul cuprins intre bd. Unirii – str. Nerva Traian – bd. Octavian Goga si bd. Mircea Voda – o suprafata de 107.140 mp, din care 30% este notificata sau retrocedata.
In prezent terenul se afla in administrarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, aspect care trebuie remediat. Primaria Generala a aprobat deja hotararea de a prealua terenul in propria administratie si de a-l pune apoi la dispozitia investitorilor, prin incheierea unui parteneriat public-privat. Pana acum a cumparat de la proprietari 3.000 mp. “Semnarea parteneriatului depinde doar de cat de repede rezolva primaria situatia terenurilor.
Investitia, un miliard de euro
Noi am putea incepe din primavara si preconizam ca toata constructia va dura sapte ani. Investitia este de un miliard de euro”, spune Janos Pal Halasz, director Trigranit.
Potrivit machetei, pe actualul teren aflat in paragina se vor ridica sapte blocuri de locuinte, doua blocuri de birouri si doua hoteluri, un centru comercial si de agrement (cu patinoar, cinematografe, restaurante si magazine), precum si un centru cultural cu sali de concerte si sala de teatru. “Nu va fi un santier continuu, ci o constructie in etape, astfel incat sa nu perturbam traficul. In orice caz, totul este la stadiul de idee, acum, iar conceptul nostru este pus la dispozitia arhitectilor si a publicului. Daca autoritatile accepta sa participam la finalizarea Bibliotecii Nationale, de peste strada, atunci castigam spatiu sa facem si un centru de congrese”, adauga directorul firmei constructoare.
Aici trebuia construit Centrul de Creatie si Cultura „Cantarea Romaniei”
Inainte de 1989 se spunea ca pe actualul amplasament al complexului Esplanada urmeaza sa se construiasca Centrul de Creatie si Cultura “Cantarea Romaniei”. Aceasta idee de investitie a fost uitata complet si abandonata in 1990. Dar in urmatorii 10 ani spatiul nu a ramas complet gol. Printre macarale ruginite si betoane se vedeau la tot pasul munti de gunoi si lesuri de animale. Ceva mai tarziu, Primaria sectorului 3 a facut curatenie pe locul unde urma sa fie ridicat monumentul ceausist, iar gardurile au fost colorate frumos de pasionatii de graffiti.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro