Mergi direct la conținut »
Zilele Alexandriei –
Ştiri Libertatea > Ştiri

Zilele Alexandriei – „bâlci” sătesc cu mici, bere și produse contrafăcute – VIDEO&FOTO

Alexandria, capitala "patriei" întâiului fiu al Teleormanului, Liviu Dragnea, s-a îmbrăcat  în straie de sărbătoare, ca în fiecare an, pentru Zilele Alexandriei. Așa că, de la răsăritul soarelui până la apus, bulevardul principal din Alexandria este blocat, doar cu acces pietonal, și se petrece cu mici, bere și muzică "bună".

De Paul Barbu,

De-a stânga și de-a dreapta străzii, corturile albe sunt tixite cu straie populare cumpărate din „Europa”, care se vând la suprapreț. Acestea par a fi cel mai aproape de adevăr când vine vorba de evenimentul care celebrează orașul. Lângă ele, vânzătorii au scos pe tarabe improvizate jucării, portofele, poșete contrafăcute la prețuri derizorii. Unii dintre aceștia chiar se simt lezați că ne-am permis să le filmăm produsele fără să le cerem voie.

Tiribombe și carusele, ca-n Epoca de Aur

De la bulevardul pietonal și până la Primărie, agitația este în floare, iar mușterii speră să scoată un ban cinstit mai pe seară când târgul de Zilele Alexandriei se va anima. Strada este blocată de Poliție cu câteva ghivece de ciment, dar și o mașina de la Poliția Locală, care se asigură că nici o mașină nu va intra peste oameni. Primele așezate lângă „civilizație” sunt tiribombele, aceleași jocuri și mașinării pe care le vedeai în Epoca de Aur la un bâlci sătesc.

„7 lei, 5 ture la stânga și 5 ture la dreapta” așa scrie pe un anunț al unei mașinării controlate electric, care te ridică în aer la câțiva metri și îți amețește creierii „în cap”. Responsabilul cu mașinăria îi face câteva probe pentru a se asigura că diseară totul va fi în regulă.

Ceva mai plin de viață este careul cu mașinuțe electrice, unde câțiva puștani, supravegheați de pe margine de părinți, se ciocnesc între ei. „Bravo, tati! Așa! Hai, dă-te acolo!”, în strigă un părinte de pe margine puștiului său care se agită într-o mașinuță.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

FOTO: Vlad Chirea

Ie românească, made in China

Imediat după, în drumul spre primărie, dai de corturile pline cu jucării și ele contrafăcute, care sunt expuse pentru popor ca la un „gun show” veritabil. Apoi, există standuri și pentru părinți, cel puțin pentru cei care vor o poșetă de firmă „Qin Jung Bao” sau un portofel veritabil din piele de scaun de autobuz. În timp ce filmăm produsele expuse, o doamnă mai în vârstă se rățoiește la noi că ne-am permis să filmăm standul fără să îi cerem voie.

„De ce filmați? V-am dat io voie? Sau credeți că dacă suntem țigani, noi nu știm legea? Nu filmați acilișa până nu vă dau io voie”, ne admonestează stimata doamnă.

Bere și mititei de-ți lasă gura apă

Soarele ultimei zi de vară a încins asfaltul și parcă te îndeamnă spre Căminul Cultural, unde este scena pe care au loc spectacolele artistice de la final de zi. Iar peste drum, semnalele de fum dau un mesaj clar: „Aici se mănâncă mici!”. 2 lei mititelul cu pâine și muștar, asta este prețul de sărbătoare pentru cei care s-au aciuat sub umbrele, la o bere rece și un mititel proaspăt luat de pe grătarul slinos și ruginit, sub care jarul a perpelit carnea tocata rulată în palme de un vlăjgan dornic de profit.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Dacă ești prea simandicos pentru mititei, atunci bucătarii de sărbătoare sunt pregătiți să îți satisfacă dorințele culinare mai fine cu ceafă de porc sau bacon românesc gros de două degete. Pentru copii sunt și cîteva mașini de făcut vată pe băț… roz. Sau, dacă nu, un kurtos kalacs la 10-15 lei. Nu este cozonacul nostru ala neaoș cu rahat și nucă, dar miroase foarte bine. Și dacă nu te lasă sufletul să dai atâția bani pentru colacul secuiesc, poți merge în colțul străzii de unde să îți iei o acadea mare cât capul pentru numai 5 lei.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

Și, în timp ce ne pregătim de paradă costumelor populare, facem câteva poze, doar pentru a fi deranjați de o voce zbierată din depărtare. „Boss, nu-mi făcea poze. Că nu vreau să mă văd la televizor”, un tânar se simte vizat de aparatul foto al colegului Vlad, desi acesta era „croit” pe un prim-plan pe mititei.

Printre oamenii – puțini – care se învârt prin piață este și un bătrân cu pălărie de cowboy, din paie. Merge agale și obosit, cu un coș în mână. Vinde cornete cu semințe negre, la un leu bucata.

Totul pare un scenariu amorțit în care vânzătorii dorm pe iarbă la umbra copacilor, soarele strălucește și el doar pentru că trebuie, iar muzica instrumentală, nai peruan, ce se aude în surdină din boxele imense ale scenei, completează perfect imaginea de ansamblu.

Toboșarii au trezit la viață natura moartă

În spatele primăriei, toboșarii lovesc violent în instrumente, făcând pregătire pentru defilarea costumelor populare. Lângă ei, nu se lasă mai prejos nici trompetiștii care au făcut fălcile ca la bulldog de cât suflă în trompete. Muzica e tocmai bună să bați pasul pe asfalt până îți rupi opincile.

Încet, încet, apar și costumele populare. Câteva zeci de copii îmbrăcați frumos în costume tradiționale defilează cu mândrie pe strada blocată a Alexandriei sub privirile curioșilor. Pare să fie primul eveniment care deschide scenariul unei după-amieze de vară în care și vîntului îi este lene să bată.

După lăsatul serii, strada mai prinde un pic de viață, dar asta pentru că apar formațiile de muzică populară și artiștii locali, îndrăgiți, gata să bucure urechile ascultătorilor cu un „șam-diri-diri-didi-dida”.

Trilurile comerciale ale lui Alex Velea, Antonia, Lora și Marcel Pavel și alți artiști români urmează abia în zilele de weekend.

Toate par în contradicție cu liniștea mării; liderul „suprem” al Teleormanului, Liviu Dragnea, se află la CEx-ul PSD, în timp ce orașul lui sărbătorește.


Citește și:

VIDEO/ Luminița Dobrescu: „Anda Călugăreanu și Mihaela Mihai n-au mai vorbit cu mine după ce am câștigat Cerbul de Aur”

Confesiunile unei fugare. Pictorialul care a încins spiritele în România! Revista VIVA! are imagini cu Elena Udrea gravidă în Costa Rica

Close
Închide
  Close