Mergi direct la conținut »
30 noiembrie e zi libera, fiind considerata sarbatoare legală
Ştiri Libertatea > Ştiri

30 noiembrie e zi liberă! De Sfântul Andrei nu se lucrează

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Miercuri, 16 noiembrie 2016, 11:03

Data de 30 noiembrie e zi liberă, nelucrătoare. Pe 30 noiembrie se sărbătorește anual Sfântul Apostol Andrei, care este considerat Ocrotitorul României și este unul dintre cei mai populari sfinți ai noștri. Aceasta zi este considerată din 2012, sărbătoare legală în care nu se lucrează, după cum s-a stabilit în Codul Muncii.

Ad placeholder

Prin urmare, salariaţii vor primi liber de la angajatori. 30 noiembrie, sărbătoarea Creștinării Poporului Român, a fost inclusă în lista liberelor legale în vara anului 2012. Totuşi, de atunci şi până acum, angajaţii cu program obişnuit, de luni până vineri,  au beneficiat doar de două ori de timp liber cu ocazia acestei sărbători. Mai exact, 30 noiembrie a picat în timpul săptămânii în 2012 și 2015, iar în 2013 şi 2014 a picat sâmbătă, respectiv duminică.
Cu toate acestea, există și anumite categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă. Este vorba de acele domenii în care activitatea nu poate fi intreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității” sau pentru angajații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.

Cum trebuie să fii recompensat, dacă mergi la serviciu în 30 noiembrie

Chiar dacă sunt nevoiți să fie prezenți la serviciu în ziua de 30 noiembrie, salariații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă au dreptul, conform legislației muncii, să își ia o zi liberă în următoarele 30 de zile. Practic, cei care lucrează de Sfântul Andrei pot solicita angajatorului o zi liberă până în 30 decembrie.

Compensarea cu timp liber corespunzător în urmatoarele 30 de zile se acordă, de asemenea,  și angajaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică.

Codul Muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri în care nu se acordă  zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, salariații trebuie să beneficieze de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit avocatnet.ro.

Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Ad placeholder
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
Recomandări
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
 

Ce alte sărbători legale mai avem în Codul Muncii?

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

  • 1 și 2 ianuarie
  • prima și a doua zi de Paști
  • 1 mai
  • prima și a doua zi de Rusalii
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august
  • Ziua Sfântului Andrei – 30 noiembrie
  • 1 decembrie
  • prima și a doua zi de Crăciun – 25 si 26 decembrie

Tot în 2012, Guvernul a stabilit că bugetarii vor avea liber și în 24 și 31 decembrie, zile care vor fi recuperate în luna ianuarie a anului următor. În plus, și salariații din sectorul privat pot beneficia de liber în aceste zile, însă numai dacă stabilesc acest lucru cu angajatorii lor.

 

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close