Prin urmare, salariaţii vor primi liber de la angajatori. 30 noiembrie, sărbătoarea Creștinării Poporului Român, a fost inclusă în lista liberelor legale în vara anului 2012. Totuşi, de atunci şi până acum, angajaţii cu program obişnuit, de luni până vineri, au beneficiat doar de două ori de timp liber cu ocazia acestei sărbători. Mai exact, 30 noiembrie a picat în timpul săptămânii în 2012 și 2015, iar în 2013 şi 2014 a picat sâmbătă, respectiv duminică.
Cu toate acestea, există și anumite categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă. Este vorba de acele domenii în care activitatea nu poate fi intreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității” sau pentru angajații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.
Cum trebuie să fii recompensat, dacă mergi la serviciu în 30 noiembrie
Chiar dacă sunt nevoiți să fie prezenți la serviciu în ziua de 30 noiembrie, salariații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă au dreptul, conform legislației muncii, să își ia o zi liberă în următoarele 30 de zile. Practic, cei care lucrează de Sfântul Andrei pot solicita angajatorului o zi liberă până în 30 decembrie.
Compensarea cu timp liber corespunzător în urmatoarele 30 de zile se acordă, de asemenea, și angajaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică.
Codul Muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, salariații trebuie să beneficieze de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit avocatnet.ro.
Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Ce alte sărbători legale mai avem în Codul Muncii?
Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.
Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 și 2 ianuarie
- prima și a doua zi de Paști
- 1 mai
- prima și a doua zi de Rusalii
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august
- Ziua Sfântului Andrei – 30 noiembrie
- 1 decembrie
- prima și a doua zi de Crăciun – 25 si 26 decembrie
Tot în 2012, Guvernul a stabilit că bugetarii vor avea liber și în 24 și 31 decembrie, zile care vor fi recuperate în luna ianuarie a anului următor. În plus, și salariații din sectorul privat pot beneficia de liber în aceste zile, însă numai dacă stabilesc acest lucru cu angajatorii lor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!