‘Accident nuclear la o centrala din Cecenia’. Zvonul acesta circula de cateva zile pe Internet, panicand pe toata lumea. Ieri, alertate de numarul tot mai mare al romanilor care s-au repezit in farmacii sa cumpere pastile de iod, autoritatile au infirmat zvonul.
Au fost suficiente cateva zvonuri despre un accident nuclear, alimentate de anunturi pe e-mail, pentru ca romanii sa fuga dupa ceea ce tineau ei minte ca a constituit in 1986 tratament de urgenta: pilulele de iodura de potasiu.
‘Daca oamenii vor inghiti o pilula de iodura de potasiu pe zi nu vor pati nimic. Romanii nu duc lipsa de iod, carenta fiind rezolvata prin iodarea universala a sarii’, ne-a declarat prof. Constantin Dumitrache, directorul Institutului ‘C. I. Parhon’.
Incercand sa linisteasca lumea, ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, ieri, ca sistemul de monitorizare a parametrilor de mediu nu a detectat nici o modificare a valorilor normale, astfel incat ipoteza unui accident nuclear nu se confirma.
Mai mult, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare sustine ca radioactivitatea mediului e in limite normale. Si totusi, panica mai staruie.
Clujenii au epuizat stocurile de iod
Clujenii au luat cu asalt farmaciile pentru a-si face rezerve de iod. ‘Nu am avut decat vreo zece cutii in stoc, pe care le-am vandut intr-o ora. Unii chiar vin cu recomandare de la medic’, a declarat farmacista Magdalena Moisan cotidianului ‘Ziarul Clujeanului’.
Teama de dupa accidentul de la Cernobil, din 1986, este inca vie in mintea noastra
In 26 aprilie 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear civil din istoria omenirii. In urma exploziei de la Reactorul 4 al centralei de la Cernobil, 56 de oameni au murit pe loc, iar sute de mii au avut de suferit in timp. Norul de precipitatii radioactive a fost purtat de vant spre vestul Uniunii Sovietice, a trecut peste o parte a Europei si a atins zona de est a Americii de Nord.