Mergi direct la conținut »
Actorul Vlad Ivanov va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme > Actorul Vlad Ivanov va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani

Actorul Vlad Ivanov va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani

Cunoscutul actor Vlad Ivanov va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani, locul său de baștină. Distincția îi va fi oferită pe 16 august, la sediul primăriei orașului.

De Florin Ghioca,

Vlad Ivanov s-a născut în Botoșani, pe 4 august 1969. A absolvit Liceul Pedagogic Botoșani și Școala Populară de Artă din orașul natal. În anul 1955 a absolvit Academia de Teatru și Film, secția Actorie, la clasa profesoarei Sanda Manu. A fost angajat al Teatrului Național București din 1995-1996, iar în 2004 a devenit Societar al Teatrului Național.

Școala Populară de Artă din Botoșani a fost prima aventură în lumea teatrului. Dan Puric, Daniel Badale și Carmen Ungureanu au fost câțiva dintre cei care, alături de Vlad Ivanov, au pus bazele unei trupe de teatru și pantomimă.

Vlad Ivanov a devenit cunoscut publicului larg din România odată cu rolul Bebe, din „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu.

A debutat pe marele ecran în 1993, cu un rol în ”Liceenii în alertă”, apoi a jucat și în ”Triunghiul morții” (1999), ”Faimosul paparazzo” (1999), ”Mekhanicheskaya syuita” (2001), ”Les Percutes” (2002), ”Une place parmi les vivants” (2003), ”Snuff-Movie” (2005), ”The Marksman” (2005), ”Și totul era nimic” (2006), ”Second in Command” (2006), ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), ”Polițist, adjectiv” (2009), ”Concertul” (2009), ”Cealaltă Irina” (2009), ”Principii de viață” (2010), ”The Whistleblower” (2011).

În anul 2010 a fost distins cu Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar – Doctorul, din ”Un duel”, după A.P. Cehov, a primit premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar – Anghelache, din „Polițist, adjectiv”, medalia Meritul Cultural (2004), diploma de merit pentru contribuția la prestigiul primei scene românești (2004), Diploma de excepție pentru ”Zi-le oameni, dă-le pace”, de la Festivalul Național de Teatru Nenea Iancu de la Chișinău (2004).

Cel mai recent rol al său este cel din filmul „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, lungmetraj care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, în România având recent o proiecție specială, în cadrul Festivalului Internațional de Film Anonimul, care s-a desfășurat între 5 și 11 august la Sfântu Gheorghe. Cu acest prilej, Vlad Ivanov s-a întâlnit pe malul Dunării cu un public numeros, dar și cu celebrul regizor ucrainean Sergei Loznitsa – invitatul special al festivalului – care l-a distribuit în două dintre filmele sale.

 
 
Close
Close
Închide