Intre 7 si 10 august Adelin Petrisor a fost la Guantanamo Bay, singura baza militara americana situata intr-o tara comunista (Cuba), unde prizonieri sunt teroristii capturati in Afganistan. Pana la Adelin, nici un alt jurnalist roman nu a reusit sa realizeze un reportaj la Guantanamo. De maine, 7 septembrie, telespectatorii pot urmari, in serial, la Observatorul de la ora 19.00, materiale realizate de reporterul special al Antenei 1.
Care sunt regulile pentru jurnalistii care au acces sa filmeze la Guantanamo?
Adelin Petrisor: Am muncit peste un an sa obtin aprobarile pentru a ajunge in baza. Regulile au fost destul de dure: nu aveai voie sa filmezi fata detinutilor, sa le vorbesti sau sa filmezi anumite puncte de control. Am reusit sa filmam cativa detinuti care mancau. Aveau barbi mari, plete, iar gardienii au fost teribil de mirati ca nu au fugit din camera, asa cum fac de obicei. La un moment dat unul s-a apropiat de un gard (ne desparteau trei garduri!!!) si a inceput sa ma intrebe in engleza daca vorbesc araba sau pastuna. Am rezistat cu greu tentatiei sa-i spun ceva in araba, insa gardienii imi facusera deja semn sa tac.
Cu cine ai reusit sa realizezi acolo interviuri?
Am intervievat gardieni, doctori, psihologi, dar am stat de vorba si cu amiralul Harry Harris, comandantul Centrului de Detentie din Guantanamo Bay. Am realizat un interviu cu un avocat care reprezenta interesele a 36 de detinuti.
Mi-a vorbit despre metode moderne de tortura (lumina aprinsa in celula non-stop, muzica la maximum, zgomote permanente care nu te lasa sa dormi), despre cum discutiile cu clientii sunt inregistrate. Toate imaginile au fost verificate de un ofiter. Nu mi-a cenzurat nimic. Am semnat o hartie in care m-am obligat sa digitizez fetele unor detinuti.
De ce ai ales sa faci reportajul?
Pentru ca eram foarte curios. Nici un ziarist roman nu mai reusise sa patrunda acolo, pe de alta parte, in ianuarie 2002 am filmat in Kabul mai multe inchisori insalubre conduse de Alianta Nordului. Din aceste inchisori ofiterii CIA ii luau pe cei mai importanti prizonieri si ii duceau in Cuba, la Guantanamo. Asa ca am vrut sa termin povestea.