De Sebastian Vizan,

Annabelle 3” nu e doar al treilea capitol din seria păpușii demonice, ci și un film desprins din universul cinematografic „The Conjuring” (Trăind printre demoni), în care urmărim peripețiile supranaturale ale demonologilor Ed și Lorraine Warren (Patrick Wilson și Vera Farmiga).

Bazat pe fapte reale, chipurile

Lorraine (Vera Farmiga) o încuie pe Annabelle / Foto: Warner Bros. Pictures

Indivizii ăștia chiar au existat și au publicat numeroase cărți în care susțin că s-au confruntat de-a lungul carierei cu strigoi, entități demonice sau chiar vârcolaci. Păpușa Annabelle e cel mai renumit caz al cuplului de investigatori.

Soții Warren spun că figurina era manevrată de un demon, de un spirit neomenesc, pentru a crea impresia că jucăria e însuflețită. Crezând că un răposat drag încearcă să-i contacteze prin intermediul păpușii, cei naivi s-ar apropia suficient de mult de Annabelle încât dracul să pună mâna pe ei.

Văzând cât e de periculoasă, vânătorii de fantome au încuiat marioneta într-o vitrină sfințită din locuința lor, alături de multe alte obiecte „blestemate”. Acest Muzeu al Ocultismului chiar poate fi vizitat în Monroe, Connecticut.

Trei fete și o casă bântuită

Madison Iseman, Katie Sarife și Mckenna Grace / Foto: Warner Bros. Pictures

Iată-ne, așadar, la al treilea film centrat pe Annabelle. Mărturisesc că nu-mi amintesc mare lucru din primele două, care mi s-au părut așa slabe, încât nu m-aș grăbi vreodată să le revăd. Dacă ai citit rezumatul meu de mai sus, nici nu-i nevoie să recuperezi. Ești suficient de informat încât să vezi acest nou horror.

Un medic legist a avut şocul vieţii: „E halucinant ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc”
Recomandări
Un medic legist a avut şocul vieţii: „E halucinant ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc”
 

Annabelle 3” îi dă la o parte pe soții Warren, care sunt nevoiți să plece din oraș. O lasă acasă pe Judy (Mckenna Grace), fiica lor în vârstă de 10 ani, împreună cu dădaca Mary (Madison Iseman).

Aflând că demonologii nu sunt acasă, o colegă a lui Mary se autoinvită la ei pentru a explora celebrul muzeu al ocultismului. Daniela (Katie Sarife) și-a pierdut un părinte și speră să găsească aici un canal de comunicare cu lumea de dincolo. Păcălită de Annabelle, tânăra eliberează păpușa din închisoarea ei transparentă și dezlănțuie involuntar haosul.

Ce se întâmplă în lume în era COVID. Grecii cântă prohodul tavernelor, legătura dintre canabis și economia SUA și de ce s-au încăierat virusologii germani
Recomandări
Ce se întâmplă în lume în era COVID. Grecii cântă prohodul tavernelor, legătura dintre canabis și economia SUA și de ce s-au încăierat virusologii germani
 

Așadar, avem trei fete prinse în cea mai bântuită casă din lume. Premisa poate suna incitant, dar regizorul-scenarist Gary Dauberman n-a știut ce să facă mai departe cu ea. Nu are un plan de acțiune clar, nu reușește să impună o atmosferă înfiorătoare și nu aduce nimic nou acestei francize obosite.

Un regizor ipocrit

Vera Farmiga și Patrick Wilson îi joacă pe Lorraine și Ed Warren / Foto: Warner Bros. Pictures

Annabelle 3” e un horror care nu se poate hotărî cum anume vrea să-și sperie publicul, prin ce metodă vrea să smulgă țipete din mulțime. M-am bucurat să văd că prima oră din film trece fără niciun „jump scare”, fără momente „Bau!”, dar nici n-au fost înlocuite cu ceva realmente înfricoșător. În schimb, ne trezim cu alarme false la tot pasul.

Cineva deschide o ușă, găsește un decor dubios, muzica tensionată crește-n volum, după care trecem la scena următoare. Ne așteptam cu toții să tresărim din cauza vreunei fantome care urma să apară brusc pe ecran, dar nu s-a întâmplat nimic.

Îngrijorător! Ce s-a întâmplat cu 16 femei care au născut după ce au fost testate pozitiv cu COVID-19
Recomandări
Îngrijorător! Ce s-a întâmplat cu 16 femei care au născut după ce au fost testate pozitiv cu COVID-19
 

Apreciez că suntem scutiți de sperieturi ieftine, dar faptul că suntem constant induși în eroare cu momente de genul ăsta mă face să-l vizualizez pe Dauberman bătându-se în piept și zicând: „Vedeți? Eu nu sunt ca alți regizori! Eu mă abțin de la tehnica asta de prost gust. Credeați că o s-o folosesc, dar v-ați înșelat!”. Felicitări, dar în loc să ne scoți ochii cu asta, ce-ar fi să ne oferi altceva înspăimântător?

Nu are altă armă, altă idee. După mai bine de-o oră fără sperieturi, regizorul cade tocmai în capcana pe care s-a lăudat că o evită. Toate obiectele malefice din casa Warrenilor prind viață, iar eroinele se trezesc cu câte-un „Bau!” după fiecare colț. „Annabelle 3” devine Castelul Groazei din Bran, dar cu o organizare mai haotică.

Tranziția de la nimic la infern e atât de abruptă, încât totul devine comic. Vârcolacii și diavolii se vor a fi amenințători, dar intră-n scenă într-un ritm așa alert și contrastează așa puternic cu restul filmului, că parcă ai schimbat canalul și-ai aterizat pe Cartoon Network. Ar fi dat bine într-o comedie neagră, dar aici ni se cere să ne roadem unghiile pe bune.

Și ce dacă le prind fantomele?

Micuța Judy Warren nu poate avea o copilărie normală / Foto: Warner Bros. Pictures

Spațial, ororile se limitează la casa familiei Warren, adică toată nebunia se petrece între patru pereți. Teoretic, abordarea e bună. O experiență restrânsă, claustrofobică, e infinit mai terifiantă decât dacă spiritele rele s-ar fi dispersat prin lume, care încotro, diluând efectul. Practic, însă, treaba asta se concretizează într-o miză prea mică.

Fantomele par hotărâte să le sperie pe fete, nu să le ucidă sau să le posede. Forțele răului planifică tot felul de scenarii bizare, gen culoare întunecate cu sicrie în stânga și-n dreapta, sperând să impresioneze în loc să obțină ceva concret. Parcă s-au plictisit atât de tare cât timp au fost închise în muzeul Warrenilor, încât – odată eliberate – nu vor decât să se amuze pe seama fricoșilor.

În loc să ne îngrijorăm pentru viețile lui Judy, Mary și Daniela, ne întrebăm mai degrabă dacă fetele vor reuși să facă și „curățenie” în timp util, înainte ca părinții să ajungă acasă și să descopere că ele au dezlănțuit Iadul pe Pământ. Din nou, un concept comic.

Horror pe hârtie, comedie pe ecran

Păpușa demonică Annabelle / Foto: Warner Bros. Pictures

Annabelle 3” amuză de fiecare dată când încearcă să sperie, fapt confirmat de toate chicotelile din sala de cinema în care am urmărit filmul. Încearcă să ne convingă că nu aderă la clișeele specifice genului horror, după care le îmbrățișează dintr-odată și își aruncă la gunoi toată credibilitatea.

Ceea ce se dorea a fi o revenire în forță a păpușii demonice Annabelle s-a dezumflat ca o pernă Whoopee, din acelea care „flatulează” când te așezi pe ele.

Dacă pornești la drum în speranța unui film de groază cutremurător, vei fi dezamăgit. În schimb, dacă vrei să râzi urmărind o dădacă, o colegă de-ale ei și o fetiță de 10 ani luptându-se cu niște caricaturi, s-ar putea să ieși zâmbind din sală.

Annabelle 3” rulează în cinematografele din România începând de pe 12 iulie.

Nota: 4,5/10.

Dacă îți plac filmele de groază, îți recomandăm și următoarea listă de filme horror

Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
GSP.RO
Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
Horoscop 1 iunie 2020. Balanțele au probleme în relația de cuplu, Racii au intuiția la cote maxime
HOROSCOP
Horoscop 1 iunie 2020. Balanțele au probleme în relația de cuplu, Racii au intuiția la cote maxime