„Teoria pe care se bazează slăbit a fost stabilită de americani acum mai bine de jumătate de secol și spune așa: mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult! Apoi tot ei au venit cu moda lui ‘low fat și au acuzat grăsimile ca fiind vinovate de kilogramele în plus, pentru că au 9 cal/g. Oamenii au mâncat dietetic, dar s-au îngrășat mai tare. Vinovatul este zahărul (fructoza), are 4 cal/g dar e capabil să producă mai multă grăsime de depozit decât lipidele alimentare!
Contează numărul de calorii din dietă? Cu siguranță, dar slăbitul e mai complicat de atât. Să zicem că iei decizia să consumi sub 1000cal/zi. Contează din ce provin ele? Oh, daaaa! Dacă provin din zahăr, slăbitul va fi anevoios. Dacă provin din carbohidrați/amidon combinați cu grăsime, tot nu slăbim eficient. Dacă elimini făinoasele și zahărul, dar mănânci proteine și grăsimi, ce să vezi, slăbești văzând cu ochii. Deci până la urmă o calorie nu e doar o calorie!”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/mihaela-bilic.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e5b0d70ba54815bea520091140b7591a.jpg)
Vedeta Pro TV a precizat că un rol important în dietă îl are și cantitatea de mâncare consumată. Medicul i-a sfătuit pe oameni să mănânce la 4-5 ore, fără alte gustări între mese.
„Un alt aspect îl reprezintă volumul de mâncare consumat. Să ne întoarcem la dieta noastră sub 1000cal/zi. Dacă mâncăm doar legume, 1000cal înseamnă 3-5 kg, adică un castron sau un lighean. Însă aceleași 1000cal pot însemna 250g salam de Sibiu sau 150g fistic/migdale.
Întrebarea este: ce alegem? Eu cred că nu e ok să-ți umpli stomacul cu alimente sărace în calorii, dar care au un volum mare. Când suntem obișnuiți să mâncăm mult, sațietatea va apărea când stomacul e plin, nu când am atins aportul optim de calorii.
Cu alte cuvinte, cu cât mâncăm mai mult, cu atât vom fi tentați să consumăm volume mari de alimente, indiferent câte calorii conțin- există riscul să înfuleci cu aceeași ușurință și un castron de fasole verde și un castron de cartofi prăjiți. Soluția e undeva la mijloc.
Slăbești dacă ajustezi ritmul meselor și cantitatea de mâncare de la fiecare masă. Important este să mănânci mai rar și mai puțin cantitativ- ceea ce înseamnă automat mai puține calorii. Puțin și bun, asta cred că e soluția!”, a mai spus nutriționistul.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_bec0297caeabbb3b73659a55b5575d1b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_0c994068f40cbc410ad6c7b027f5a0f7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_6d8574d7c026cbd6431844d4e209eb4a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_398c64f2a892f760126d09afc2b69385.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ba4b21c18ddf02ce45f6fa0812b583bf.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_d334cd5129285202ce4ac706df09f247.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_e976c584fc58f8edb5fdf108129f0d8b.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_c6a6476fe63765c69683bdeae854bc78.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_7926ab93e0024586d5f6572888612008.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_821b564595f41bab0c6fd0d7ac8180b1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_6b1ce88bbae6899943a0ca31c637fc01.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_a19111687f754aa227216626ac35160a.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_e98c120dbbb9d18dfc1ca5a29dae9eca.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_b93de5f024cc7b9eb6a2bfcaae25d4b7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_8849f90186037474c160f5f33430da96.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_4301ff6937af2d8bf1a0a1bf4ff09824.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_d086f4e21048a17a7b09851194f95631.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_30652e3a47cc054b3653e590e3856a50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_ad23bc11df4b7ed73db635548fc05301.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_45a64e1bfaa7b108def1b06060e6d6ea.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_7e3b8d6d723658a46397dc03995b68b3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_d98ad4e05605bfbdc7cc9c43dc0feea6.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_fdae59d43a08e1869f6e2bb88c6e9b0f.jpg)
Habarnist 10.05.2025, 13:20
Teoria americană e faină dar hrana modificată duce la aspect ușor monstruos și daune sănătății. Prin tradiție poporul român știe ce e moderația! O altă introducere, doamna doctor!
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.