care au luat parte peste 37.000 de persoane, a aratat ca cel mai popular mic dejun britanic poate conduce la letargie, crestere in greutate si lipsa puterii de concentrare.
Sondajul Optimum Nutrition a descoperit ca persoanele care consuma cel mai mult zahar, grau, sare si cafeina au cel mai mic nivel de energie de-a lungul zilei. Cei care consuma fructe si legume si beau multa apa au mai multe sanse sa se simta in forma, sanatosi si fericiti.
Marea Britanie are cel mai mare consum de cereale pentru micul dejun, pe cap de locuitor.
Nimic din toate acestea nu constituie o surpriza pentru Suzannah Olivier, de profesie nutritionist si autoare a cartii „Healthy Foods for Happy Kids”. „Un mic dejun alcatuit din cereale, paine prajita si ceai nu constituie o masa echilibrata”, spune ea. Cerealele procesate si painea prajita contin cantitati mari de carbohidrati simpli, ce sunt transformati rapid in glucoza. Consecinta este o crestere brusca a energiei consumatorului, urmata de o scadere drastica a acesteia si nevoia de a consuma dulciuri.
„Daca mananci asa ceva la micul dejun, probabil ca iti va fi foame foarte curand dupa masa”, spune Olivier. „Foarte multi oameni sufera de scaderi ale glicemiei la mijlocul diminetii, pur si simplu din cauza ca mananca prea multi carbohidrati la micul dejun, fara nimic altceva care sa-i contrabalanseze”.
Multe cereale pentru micul dejun au, de asemenea, un continut ridicat de zahar si lipide si, in unele cazuri, sa mananci un bol de cereale este la fel de nesanatos cu a manca cinci prajituri cu ciocolata.
si consumul de ceai si cafea ar trebui limitat. Atat cafeaua cat si ceaiul sunt diuretice, asa ca nu pot fi considerate ca facand parte din necesarul zilnic de lichide. Ideala e apa, iar adultii care vor sa se mentina sanatosi ar trebui sa bea cel putin un litru si jumatate de apa pe zi.
Olivier recomanda un mic dejun care sa includa macar o portie de fructe sau legume. „E foarte important sa consumam fibre chiar de la inceputul zilei”, spune aceasta. Un pahar de suc de fructe este echivalent cu o portie de fructe, desi contine mult mai mult zahar.
Carbohidratii complecsi din cereale integrale patrund mai lent in sange. „Nu spun ca toata lumea ar trebui sa manance sunca la micul dejun, dar este important sa includem proteine in prima masa a zilei”, este de parere Olivier.