De Sebastian Vizan,

Regizat de același Muschietti și scris de același Gary Dauberman, „It: Capitolul 2” povestește cea de-a doua jumătate a romanului-mamut semnat de Stephen King.

Revenim în orășelul fictiv Derry, la 27 de ani după ce copiii din „Clubul Rataților” l-au învins pe maleficul clovn Pennywise (Bill Skarsgård). Deși victoria părea definitivă, se pare că monstrul doar s-a refugiat într-un soi de hibernare, iar acum își ascute colții pentru un nou maraton de canibalism.

Ajunși la maturitate, cei șapte aventurieri se văd nevoiți să revină în blestematul oraș natal pentru a-și încheia socotelile cu devoratorul de copii, înainte ca acesta să se hrănească din nou.

Frica dă gust mâncării

It Capitolul 2 cronică de film
Copiii din Clubul Rataților / Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

De ce e tocănița de copii mâncarea lui preferată? Pentru că micuții sunt mai fricoși decât adulții, iar creatura are abilitatea de a se metamorfoza în oricare dintre temerile lor, indiferent că vorbim despre păianejni gigantici sau despre mumii. În plus, cu cât e prada mai îngrozită, cu atât îi e carnea mai gustoasă, chipurile.

Nu ne rămâne decât să-i încurajăm pe protagoniștii jucați de Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone și Andy Bean. Reuniți după 27 de ani, timp în care nu au păstrat deloc legătura, aceștia trebuie să redevină o gașcă unită pentru a avea vreo șansă în fața înfiorătorului Pennywise.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

Copii în corpuri de adulți

It Capitolul 2 cronică de film
Reuniune după 27 de ani / Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

Pentru ca filmul să funcționeze, trebuia neapărat să reproducă chimia magică dintre „Ratați”, care a fost punctul forte al primului capitol. Puștii interacționau natural, jucăuș și vulgar, ca un grup real de amici care-și exprimă afecțiunea prin înjurături reciproce. Păreau apropiați și în viața reală, nu doar pe marele ecran, iar înlocuirea lor cu actori adulți risca să compromită tot farmecul.

Din fericire, și noua distribuție se încheagă cum trebuie. La început e un pic stânjenitoare atmosfera, dar e normal să fie așa la o reuniune după 27 de ani, timp în care protagoniștii nu și-au vorbit deloc.

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală
Recomandări

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală

Pe măsură ce „Ratații” petrec mai mult timp împreună, încep să-și amintească episoade importante din copilărie – atât momente plăcute, cât și traume – și redevin apropiați. Într-un fel, redevin copii. Privirile li se luminează, gurile le redevin spurcate, iar flacăra prieteniei se reaprinde de la sine.

Râzi chiar și când nu trebuie

It Capitolul 2 cronică de film
Pennywise se distrează de minune / Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

Replicile călduros-înțepătoare dintre eroi asigură un film surprinzător de amuzant, neobișnuit de simpatic pentru un horror. Din păcate, „It: Capitolul 2” ajunge să fie amuzant și în multe scene care se vor a fi înspăimântătoare.

Clovnul Pennywise nu ucide pur și simplu, ci simte nevoia să-și terorizeze victimele cu iluzii desprinse din coșmaruri. Se vede cât de tare îl distrează acest „preludiu”: glumește pe seama eroilor, aruncă jocuri de cuvinte în stânga și-n dreapta și zâmbește non-stop. De multe ori îți vine să râzi alături de el, în loc să-ți acoperi ochii.

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui
Recomandări

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui

Sperieturi de calitate

It Capitolul 2 cronică de film
Jessica Chastain simte că o ia razna / Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

Totuși, când Muschietti chiar vrea să te îngrozească, îi iese de minune. Argentinianul știe să construiască tensiune și apelează des la efecte practice, precum marionete sau roboți, ca să ne ofere monștri tangibili.

În loc să mizeze pe sperieturi bruște, cum fac majoritatea filmelor de groază moderne, „It: Capitolul 2” se folosește de tablouri tulburătoare ca să ne înspăimânte pe termen lung. Pe bune, nu-i ușor să-ți ștergi din minte imaginea unui cap uman care se târăște înspre tine pe picioare de păianjen.

Impresionează vizual, prin efecte speciale cât se poate de creative și de surprinzătoare. Abilitatea lui Pennywise de a-și schimba înfățișarea e fructificată maxim, teroarea fiind limitată doar de imaginația cineaștilor, care – din fericire – e extrem de bogată.

Mai plecăm și noi acasă…?

It Capitolul 2 cronică de film
James McAvoy calcă pe teren minat / Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

Durata peliculei s-ar putea să te deranjeze. „It: Capitolul 2” ține aproape trei ore, cât două filme de groază puse cap la cap, iar vestea proastă e că lungimea asta chiar se resimte spre final.

Fiecare protagonist primește ocazia de a sclipi pe ecran, de a purta propria bătălie cu clovnul ucigaș, dar luptele astea individuale conduc la o povestire fragmentată și devin redundante. OK, am înțeles: Pennywise se joacă cu mințile lor, dar chiar trebuie să urmărim aceeași tactică implementată de șapte ori la rând? Nu putem accelera odată către confruntarea decisivă?!

Problema e că avem multe personaje și nu putem sări pur și simplu peste aventurile unora în defavoarea altora. Ținând cont că romanul lui Stephen King se întinde pe 1.200 de pagini, ideală ar fi fost transpunerea lui într-o miniserie de minimum șapte episoade – câte unul pentru fiecare „Ratat”. Așa, având la dispoziție doar două filme, povestea a fost condensată destul de bine.

Misiune îndeplinită

It Capitolul 2 cronică de film
Pennywise nu dă doi bani pe legile fizicii / Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

Una peste alta, „It: Capitolul 2” își onorează predecesorul și încheie cu fruntea sus epopeea lui King. Prietenia călduroasă dintre protagoniști e reprodusă cu succes, chiar dacă actorii minori au fost înlocuiți cu o distribuție adultă, iar conversațiile lor te fac să râzi cu lacrimi.

Cu o atmosferă așa degajată, trecerea la momentele horror e de-a dreptul brutală, iar departamentul de efecte speciale s-a asigurat că nu vom uita prea curând experiența.

Poți urmări „It: Capitolul 2” la cinema începând de pe 6 septembrie.

Nota: 8,5/10.

Dacă îți plac filmele de groază, îți recomandăm și următoarea listă de filme horror

Citeşte şi:

Cronică de film | „I am Mother”, un SF la care meditezi și după ce ai stins televizorul

Cronică de film | „Focviu”, un exercițiu sadic de imaginație: dacă Superman ar fi fost diabolic?

Am ars cu toții la Colectiv, dar putem învia din cenușă. Un film despre marile dureri ale societății și eroii necunoscuți care încearcă să le vindece

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”
GSP.RO

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri