MENIU CAUTĂ
17 Feb. 2018 17:59

Kosovo sărbătorește 10 ani de la declararea independenței. Rita Ora, născută aici, va concerta la Priștina

Distribuie

Kosovo sărbătorește 10 ani de la declararea independenței, deși multe state, printre care și România, nu recunosc acest moment. Cu ocazia aniversării celebra cântăreață Rita Ora, născută la Priștina, capitala statului, va susține un concert.

Rita Ora, care s-a născut din părinți albanezi-kosovari la Priștina și a părăsit țara în 1991 din cauza conflictelor de aici și a măsurilor represive impuse de Slobodan Milošević, va susține un concert în centrul orașului, pentru a marca cea de-a zecea aniversare a declarației de independență a statului Kosovo.

„Sunt atât de încântată să mă alătur tuturor în Kosovo pentru a sărbători aniversarea de 10 ani de Independență pe 17 februarie!”, a scris Ora pe Twitter.

Concertul va avea loc în piața Skanderbeg din Priștina, începând de la ora 20:00, iar celebra cântăreață este așteptată să urce pe scenă la 22.00.

Rita Ora, care are lansată și propria colecție de haine, a fost numită ambasador onorific pentru Kosovo în 2015 de către fostul președinte Atifete Jahjaga la ambasada Kosovo din Londra.

Evenimentele de sâmbătă au început cu o întâlnire ceremonială a guvernului și o sesiune parlamentară ceremonială. La ora 11:00, după ridicarea steagului, unitățile de poliție din Kosovo și forțele de securitate din Kosovo au participat la o paradă organizată pe străzile din oraș.

Manifestările de sărbătorire a 10 ani de independență au început joi și se vor încheia duminică cu o recepția oferită de președintele Hashim Thaci, iar la complexul memorial al familiei Jashari din Prekaz vor fi plantați 115 de copaci.

Kosovo și-a declarat independența în 2008, însă Serbia a promis că nu va recunoaște niciodată acest lucru. Peste 110 state recunosc independența Kosovo, dar câteva, printre care și România, au refuzat să recunoască noul stat.

Războiul dintre etnicii albanezi rebeli din Kosovo şi trupele sârbe a izbucnit în 1998, iar 13.000 de oameni au murit în conflict, cei mai mulţi dintre ei, albanezi. Belgradul a retras armata anul următor, după o serie de bombardamente ale NATO asupra Serbiei.

Kosovo a devenit mai târziu protectorat al ONU, dar nu poate deveni membru oficial deoarece Rusia, stat cu drept de veto în Consiliul de Securitate, îi refuză acest lucru. A avut, însă, protecția Washingtonului şi a altor puteri din Vest, şi-a declarat independenţa de Belgrad pe 17 februarie 2008.


Citește și: JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor


 

Citește mai multe despre rita ora, Aniversare, Kosovo și pristina pe Libertatea.

Comentarii