Mergi direct la conținut »
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Ștefan Lungu lansează o carte bilingvă cu 100 de rețete tradiționale

Ștefan Lungu lansează o carte bilingvă cu 100 de rețete tradiționale

Cinci ani au fost împreună “prințesa polonic” Anca Lungu și Ștefan Lungu, suficient ca fostul prezentator de la TVR să se molipsească de pasiunea minionei vedete de la Antena 1 pentru bucătărie. La sfârșitul lunii, el va scoate pe piață o carte bilingvă cu 100 de rețete tradiționale.

De Florian Gheorghe,

“Nu știu cum să rezum povestea care a dus la această carte. Am plecat aiurea prin țară, să fiu cu mine, dar cu gândul la Nati, fetița mea. Îmi doresc de mult să-i arăt adevărata Românie, așa că această carte este ca o moștenire pentru ea”, a-nceput Ștefan, 38 de ani, să ne explice.

Cu gândul la Nati este el cam de când Anca s-a mutat, după divorț, în Grecia, cu tot cu fetița lor și cu noul ei soț.

Rămas în România, Ștefan, fost prezentator de la TVR și fost consilier al Elenei Udrea, a căutat modalități de a-și umple plăcut timpul liber. Iar să umble prin țară cu un scop i s-a părut cea mai bună alegere: “Am colindat Maramureșul, ținuturile Bucovinei, Delta Dunării, localitățile dunărene pentru acest proiect culinar, pentru a reînvia bucătăria tradițională românească, așa cum se făcea pe vremuri, fără plastic, fără elemente și trucuri moderne. Din păcate, pentru acest proiect n-am găsit susținere printre români, am găsit-o la un străin, mai român decât mulți dintre noi”.

“100 de rețete de foc” se numește cartea lui Ștefan, care pentru a afla cum se gătea pe vremuri a mers prin cătune izolate, prin sate pescărești și pe la stâne. Acolo a descoperit mâncăruri cu arome unice, făcute în ceaun, pe plită ori la jar. Pe 82 dintre ele, “cele mai bune”, le-a și filmat – probabil, în speranța că va apuca să le prezinte, la un moment dat, la TV, într-o emisiune.

“Abia aștept, pe 20 septembrie, să văd cartea. Este bilingvă și este… altceva”, promite Ștefan.

Close
Închide
  Close