MENIU CAUTĂ
06 Mai. 2018 09:18

Țările calificate direct în finala Eurovision 2018 | VIDEO

Distribuie

Eurovision 2018 are deja șase țări calificate în finala care va avea loc în data de 12 mai, la Lisabona, în Portugalia.

UPDATE 9 mai. Din prima semifinală Eurovision 2018, Albania, Cehia, Lituania, Israel, Estonia, Bulgaria, Austria, Finlanda, Irlanda şi Cipru s-au calificat în finala care va avea loc sâmbătă.

La concursul Eurovision 2018 participă 43 de ţări. 19 dintre acestea concurează în prima semifinală, cea care va avea loc în data de 8 mai, iar celelalte 18 ţări vor concura în cea de-a doua semifinală, din data de 10 mai. Țările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finala de pe 12 mai, alături de ţara gazdă, Portugalia.

La Eurovision 2018, România este reprezentată de trupa The Humans. The Humans vor cânta în cea de a doua semifinală Eurovision piesa Goodbye', pe data de 10 mai, şi intră în concurs cu numărul 2.

Sunt deja calificate în finala din 12 mai șase țări.

Portugalia este calificată direct grație faptului că este țara gazdă a concursului de anul acesta.

Celelalte cinci țări calificate sunt cunoscute sub numele de Big Five. Este vorba despre Franța, Germania, Spania, Marea Britanie și Italia.

Li se spune Big Five dat fiind că aceste țări sunt cele cinci mari finanțatoare ale concursului Eurovision.

Începând din 2000, Franța, Germania, Regatul Unit și Spania sunt calificate automat în finală, indiferent de pozițiile ocupate de acestea în trecut, datorită statutului lor ca cei mai mari 4 contribuitori financiari către EBU. În consecință, aceste 4 țări au devenit cunoscute ca „Big Four' („Marile Patru').

Germania este prima țară care a câștigat concursul de când a apărut această regulă, când Lena Meyer-Landrut a câștigat Concursul Muzical Eurovision 2010.

Pe 31 decembrie 2010, EBU a anunțat că Italia, care nu mai participase după 1997, urma să revină în concurs și să se califice automat în finală. Astfel, „Big Four' au devenit „Big Five' („Marile Cinci'), lucru ce a stârnit controverse — Turcia s-a retras în 2013, fiind nemulțumită de statutul țărilor din grupul „Big Five'.

Franța

Germania

Spania

Marea Britanie

Italia

În fiecare semifinală, votarea se face de către țările participante în acea semifinală și jumătate din țările calificate automat (se organizează o tragere la sorți pentru a vedea care dintre ele votează în care semifinală). În contrast, toate țările participante votează în finală, indiferent dacă s-au calificat sau nu.

În fiecare semifinală, după ce toate voturile sunt acordate, cele 10 țări calificate în finală sunt anunțate de prezentatori, însă nu se specifică poziția în clasament sau numărul de puncte.

Despre Eurovision

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia.

Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretată de Mihai Trăistariu.

Citește mai multe despre EuroVision și Finala pe Libertatea.

Comentarii