Într-un peisaj în care un apartament cu două camere poate depăși 200.000 de euro în zonele centrale, chiar și cele mai modeste locuințe au ajuns să valoreze o mică avere pentru un tânăr la început de drum.

Totuși, există și excepții. Pe strada Byron din cartierul Iris, o garsonieră de tip confort 3 este scoasă la vânzare pentru suma de 30.000 de euro. Aceasta este cea mai ieftină locuință din oraș și costă aproximativ cât o mașină nouă Dacia Duster. Are însă o suprafață de doar 11 mp.

„Această proprietate este ideală pentru investiție sau pentru locuit, oferind acces rapid la puncte de interes și facilități locale”, se menționează în anunțul de vânzare publicat pe Imobiliare.ro.

Clujul, între vis și realitate: o piață în continuă fierbere

Anul trecut, prețurile locuințelor din Cluj-Napoca au crescut cu 15%, iar în primele luni din 2025 deja se remarcă o activitate tranzacțională cu 10% mai intensă decât în anul precedent​.

Luna trecută, prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru locuințele scoase la vânzare a atins pragul de 3.157 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Specialiștii vorbesc despre o spirală periculoasă, unde cererea mare, oferta limitată și randamentele dorite de investitori alimentează continuu creșterile. Iar pentru tinerii care visează să rămână în oraș, acest lucru înseamnă adesea sacrificii sau sprijin financiar din partea familiei.

Cât costă un kilogram de căpșuni românești în piață? „Lumea e supărată că prețurile sunt mari, dar ce să facem?”
Recomandări
Cât costă un kilogram de căpșuni românești în piață? „Lumea e supărată că prețurile sunt mari, dar ce să facem?”
foto garsonieră cluj 1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

După cum a explicat în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Cluj-Napoca dezvoltatorul Dorin Bob, Clujul riscă să devină un oraș „intangibil” pentru cei care nu dispun de resurse serioase. De multe ori, tinerii ajung să plece din oraș după câțiva ani, incapabili să țină pasul cu costul vieții.

„Un tânăr cu un salariu entry level în Cluj câștigă în jur de 800 de euro. Chiriile sunt 500, hai să zicem 400, deci acel tânăr care a terminat facultatea după 4 ani de zile ajunge să-și dea 50% din venituri pe chirie. Dar este tânăr, vrea să se întâlnească în oraș cu cineva și mai are încă o componentă de 20%-30% pentru viața lui socială. Mai are încă 5%-10% întreținere și el abia trăiește de pe o zi pe alta, dar trăiește în Cluj și e fericit. Nu se ajunge cu banii și îi sună pe părinți. Părinții, bunicii, toți încep să-i dea bani. Până când? Ajunge omul acela la 35 de ani să nu se poată descurca în Cluj-Napoca fără banii bunicilor”, a explicat omul de afaceri în cadrul panelului de dezbateri cu tema „Oportunități și provocări în imobiliare în vremuri marcate de incertitudine”.

Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluționar, „ajutat” în mod decisiv de Marian Moroșanu: „Cum a ieșit el împotriva regimului, dacă făcea parte din marea elită?”
Recomandări
Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluționar, „ajutat” în mod decisiv de Marian Moroșanu: „Cum a ieșit el împotriva regimului, dacă făcea parte din marea elită?”

„Pot să-i înțeleg și pe investitorii care cumpără apartamentele de la mine cu 3.000 euro/mp. Și ei au anumite așteptări la nivelul chiriilor. Este vorba de randament. Sunt într-o spirală foarte periculoasă pentru că pe principiul acesta, tinerii au venit, au intrat cu speranță, stau, se chinuie 5-10 ani și apoi pleacă. Și pleacă multă lume din Cluj”, a mai adăugat el.

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.