Mergi direct la conținut »
10 semne că ai putea avea o boală autoimună
Sănătate și Fitness Libertatea > Lifestyle > Sănătate și Fitness

10 semne că ai putea avea o boală autoimună

10 semne că ai putea avea o boală autoimună. Bolile autoimune (diabetul de tip I, artrita reumatoidă, lupus, scleroza multiplă etc.) sunt tot mai răspândite în lume. Dacă nu sunt diagnosticate la timp, alterează serios starea de sănătate - cum s-a întâmplat în cazul lui Sorin Gadola, în cel al Oanei Roman, care s-a trezit cu hipertiroidie, sau în cel al lui DJ Wanda, care a dezvăluit că suferă de boala Crohn - și pot amenința chiar viața. De aceea, identificarea primelor simptome este crucială.

De Ana Maria Marinescu,

Bolile sistemului imunitar afectează mai des femeile decât bărbații și sunt destul de dificil de diagnosticat, impunând, adesea, multe teste și analize ce se întind pe o perioadă de câteva luni. Există însă câteva semne comune multora dintre aceste boli. Dacă te confrunți cu așa ceva, fă rapid o programare la medic.

10 semne că ai putea avea o boală autoimună

  1. Dureri abdominale sau probleme digestive. Constipația și diareea sunt cel mai des întâlnite simptome ale unor afecțiuni autoimune precum boala Crohn (care este o inflamație a colonului), boala celiacă (intoleranța la gluten) sau hipotiroidismul.
  2. Inflamații. Multe dintre acestea nu sunt la vedere, ci în interiorul organismului, însă există niște semne care le pot da de gol – de exemplu, gușa tiroidiană, adică gâtul umflat, în cazul unei afecțiuni a glandei tiroide.
  3. Febră recurentă. Unele boli autoimune sunt declanșate de virusuri care slăbesc sistemul imunitar. Febra care nu scade, în ciuda medicației, sau febra recurentă reprezintă un semnal de alarmă.
  4. Oboseala poate fi semnul că ai un sistem imunitar slăbit. Dacă simți nevoia să tragi un pui de somn, deși abia te-ai trezit ori dacă abia reușești să deschizi ochii dimineața, în ciuda faptului că ai dormit suficient, ai putea avea hepatită autoimună, boala celiacă, tiroidită Hashimoto, anemie hemolitică ori boala Crohn.
  5. Ganglioni inflamați. Cel mai des, aceștia anunță artrita reumatoidă, lupusul sau sarcoidoza.
  6. Iritații și eczeme. Asociate de cei mai mulți dintre noi cu alergii, acestea pot fi și semne că sistemul imunitar nu mai lucrează la capacitate maximă. Psoriazisul, diabetul de tip I și tiroidita Hashimoto sunt trei dintre afecțiunile care se manifestă, în stadiu incipient, la nivel cutanat.
  7. Furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Pot fi semnul unei boli grave, sindromul Guillain-Barre, care în stadii avansate provoacă hipertensiune, dificultăți de respirație și chiar paralizie.
  8. Îngrășare sau slăbire bruscă. O schimbare rapidă și dramatică a masei corporale e un semn că sistemul metabolic intră în colaps. E un simptom comun multor afecțiuni autoimune.
  9. Pielea își schimbă culoarea. Petele galbene pot anunța o hepatită autoimună, iar cele albe, vitiligo.
  10. Alergii alimentare. Sunt des întâlnite la pacienții cu boli autoimune. Dacă ești alergic, nu te limita la a lua antihistaminice, investighează mai departe și vezi dacă nu cumva în spatele acestei neplăceri sezoniere se ascunde o boală precum intoleranța la gluten sau tiroidita Hashimoto! E cazul să intri la idei mai ales dacă ai și probleme cu retenția de apă și dacă te confrunți des cu problemele de digestie de la punctul 1.

REPORTAJ/ Tunelul secret uitat de vreme prin care plecau de la Casino Sinaia bogații cu averi fabuloase – VIDEO

Close
Închide
  Close