De Dana Gheorghe,

Din cauza geamurilor

Sunt mulţi părinţi care şi-au lăsat copiii în maşină singuri, fie că s-au dus până la bancomat sau să ia o pâine, fie că i-au lăsat să se joace în maşină în timp ce se aflau în parcare, în garaj sau în curtea casei. Pericolul cel mai mare este când copiii pot fi sugrumaţi de geamuri. Fie apasă accidental, fie se joacă şi scot capul pe geam, aceştia pot fi surprinşi de geam. Iar forţa geamului electric este suficient de mare pentru a rupe trahea unui copil mic.
Cum previi?
Cel mai simplu ar fi să nu laşi niciodată copiii nesupravegheaţi în maşină. Chiar dacă maşina ta are opţiunea de a controla geamurile numai de la şofer, oricând copilul poate băga mână şi chiar capul în momentul în care tu ai dat comanda de a închide geamul. Pentru a evita astfel de accidente trebuie să-i înveţi pe copii că după un anumit semnal (exemplu: Geamul sus, se închide geamul sau la o parte etc.), nu au voie să mai atingă geamul.

Maşina pleacă de pe loc

Să zicem că te opreşti la benzinărie, laşi copiii în maşină şi în timp ce faci plinul observi că cei mici nu mai stau pe bancheta din faţă, blochează uşile şi umblă la schimbătorul de viteze, iar maşina o ia la vale. Acest tip de accident este foarte des întâlnit şi poate avea consecinţe grave. Fie vehiculul poate ajunge în stradă, unde să fie acroşat de alte autoturisme, fie copiii se sperie, deblochează uşile şi sar din mers.
Cum previi?
Cea mai la îndemână soluţie este frâna de mână. Obişnuieşte-te, dacă nu o faci deja, să tragi de fiecare dată când ieşi din maşină frâna de mână (indiferent dacă eşti sau nu copiii în maşină). În plus, vorbeşte-le copiilor despre pericolul pe care îl reprezintă maşinile. Şi, pe cât posibil, evită să-i laşi singuri în maşină.

Copiii lăsaţi în maşină

Există cazuri excepţionale în care copiii sunt pur şi simplu uitaţi în maşină de către părinţii lor. Statisticile de peste Ocean spun că anual 30-40 de copii mor sufocaţi în autoturisme după ce au fost lăsaţi acolo neintenţionat. Mai ales dacă este cald afară, temperatura din maşină creşte, iar copilul poate suferi de hipertermie şi pierderea rapidă a oxigenului.
Cum previi?
Chiar şi dacă pleci pentru câteva momente, nu-ţi lăsa copilul singur în maşină, mai ales dacă este cald afară. Te poţi întâlni cu cineva care îţi va distrage atenţia şi poţi uita de copil, potrivit sfatulparintilor.ro.

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism