Afinele sunt fructe căutate pentru gustul și valoarea lor nutrițională, însă și frunzele de afin sunt folosite datorită proprietăților astringente și antibacteriene.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia

Despre afin

Afinul, a cărui denumire științifică este Vaccinium myrtillus L., este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite.

Flori de afin

Afinul este un arbust mic, stufos, rămuros, cu tulpina de culoare verde, lungă de circa 30–60 cm, cu ramuri anguloase. Frunzele sunt mici, ovale, crestate pe margine, verzi pe ambele fețe.

Florile sunt verzui roșietice, albe sau roze cu petalele unite sub formă de clopoțel, dispuse câte 1-2. Afinul Înflorește în lunile mai-iunie.

Fructele se numesc afine și sunt de culoare albastru-închis, de formă rotundă, cu diametrul de 0,5 – 0,6 cm, zemoasă, cu suc violaceu, cu gust plăcut dulce acrișor.

Afinul crește în mod natural în regiunile alpine și poate fi găsit până la altitudinea de 2000–2500 . Acest arbust prefră mai ales versanții umbriți și umezi, prin păduri de conifere, pajiști montane. Dat tocmai pentru că minunatele afine sunt atât de apreciate, există și numeroase culturi de afine.

Plantare afin: cum se obțin culturi de afine

Perioada optimă de plantare este toamna, în lunile octombrie-noiembrie. Butașii de afin trebuie să fie bine înrădăcinat și să aibă înălțimea de 30-45 cm. Se recomandă plantarea mai multor soiuri, pentru o legare mai bună a fructelor.

Plantare afine

Este recomandat ca butașii să fie plantați la o distanță de 3 m intre rânduri și 1 m între plante, pe rând. Înainte de plantare, se fasonează materialul săditor, eliminandu-se rădăcinile uscate sau deteriorate. Pentru a favoriza prinderea arbuștilor, aceștia se mocirlesc. Mai exact, se introduc cu rădăcinile într-o mocirlă formată din pământ galben, bălegar și apă.

Plantele de afin pot produce până 3-5kg de afine la o tufă și chiar mai mult, dar numai după 6-8 ani de la plantare. Afinul este precoce și poate rodi chiar din anul plantării, dar este recomandat ca în primii doi ani de la plantare să se îndepărteze mugurii de rod pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a tufei.

Afine – valori nutriționale

Afinele conțin aproximativ 85% apă și aduc un aport de 57 kcal la o sută de grame, potrivit USDA.

Afinele sunt bogate în vitamine si minerale:

  • 9,7 mg vitamina C;
  • 6 µg acid folic;
  • 54 IU vitamina A;
  • 0,57 mg vitamina E;
  • 19,3 µg vitamina K;
  • 6 mg calciu;
  • 0,28 mg fier;
  • 6 mg magneziu;
  • 12 mg fosfor;
  • 77 mg potasiu;
  • 1 mg sodiu;
  • 0,16 mg zinc.

Beneficii afine

Afinele au numeroase beneficii pentru organism și reprezintă un instrument pentru menținerea unei stări bune de sănătate.

Protejează și ajută sistemul cardiovascular

Afinele sunt o importantă sursă de antocianine, micronutrienți și fibre, cu un efect benefic asupra sistemului cardiovascular. Studiile arată că fructele întregi, proaspete sau congelate prezintă efecte superioare consumului de sucuri sau extracte de afine, deoarece în urma proceselor de uscare și pasteurizare valoarea nutrițională scade considerabil.

Reducerea riscului de diabet și obezitate

De asemenea, delicioasele afine pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ba chiar există studii realizate pe șoareci, potrivit cărora sucul de afine poate reduce riscul de apariție a diabetului sau a obezității prin reglarea nivelului de adiponectină – un hormon ce determină reducerea greutății corporale și modificarea metabolismului energetic, dar și reglarea sensibilității la insulină.

Mențin sănătatea sistemului digestiv

Acidul fenolic din compoziția afinelor are efect anti-inflamator la nivelul colonului și reglează metabolismul microbian. Studiile arată că afinele pot reduce inflamarea și înmulțirea bacteriilor la nivelului tubului digestiv.

De asemenea, frunzele de afin au proprietăți astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană și antidiareică.

Stimulează memoria și capacitatea de concentrare

Conținutul de flavonoide din afine ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive. În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.

Afine – contraindicații

În afine sunt prezenți salicilații, care se întâlnesc în majoritatea fructelor de pădure și care pot produce reacții alergice la anumite persoane. De asemenea, dacă sunt consumate în exces, afinele pot cauza dureri abdominale, balonare și diaree, în special în cazul persoanelor cu posibilă intoleranță la fructoză și alți compuși din afine.

Cum pot fi consumate afinele

Afinele sunt fructe fragile, care se strică destul de repede, mai ales daca nu sunt depozitate corespunzător. Poți pastra afinele în cutia pentru legume din frigider, timp de aproximativ o săptămână.

Afinele pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite la obținerea afinatei, o băutură alcoolică destul de apreciată, ori la dulceață, gem, prăjituri. În plus, frunzele de afin, dar și afinele pot fi folosite astfel:

  • Infuzie din frunze de afin, care se obține din frunze, punând 2 lingurițe la 500 ml apă clocotită. Se pot bea 2-3 căni de infuzie călduță, fracționat în 3 reprize, în decursul unei zile sau la recomandarea unui specialist.
  • Decoct din frunze
  • Suc de afine
  • Decoct de afine- 100 g fructe la I Iitru de apă
  • Ulei din semințe de afine
  • Vezi și ce beneficii au minunatele smochine

Rețete cu afine

Afinele, alături de alte fructe de pădure, sunt minunate în dulceață și diferite deserturi, atât proaspete, cât și congelate.

Dulceață de afine

Dulceata de afine

Ingrediente:

  • 1 kg afine,
  • 1 kg zahăr,
  • zeama de la o lămâie mică.

Mod de preparare dulceață de afine: se curăță afinele de codiță, se spală cu apă rece și se scurg. Se așază într-o cratiță un strat de afine, unul de zahăr și tot așa până se termină și fructele și zahărul. De fiecare dată, peste fructe se stoarce și puțină zeamă de lămâie. Se lasă la rece de seara până dimineața. A două zi se fierbe la foc mic până se topește zahărul, amestecând continuu, și se adună spuma când se formează. Când dulceața începe să se lege, se pune în borcane cu filet și se lasă acoperite cu pături până se răcesc.

Prăjitură cu afine

Prăjitură cu afine

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • un plic praf de copt
  • 3 ouă
  • 250 g smântână
  • 150 g zahăr
  • 100 g unt
  • 250 g afine
  • o lingură de zahăr pentru afine

Mod de preparare:

Se bat ouăle și se amestecă cu untul moale și zahărul. Se mixează și se pun apoi amântâna și făina amestecată cu praful de copt. Afinele se amestecă cu o lingură de zahăr.Se pun apoi afinele în aluat, se omogenizează și se toarnă compoziția în tava de copt unsă cu unt.
Se lasă la cuptor 35 de minute și se verifică starea coacerii după ce au trecut 25 de minute.

Tartă cu afine

Tartă cu afine

Ingrediente:

pentru aluat – 150 g făină, o lingură zahăr, 75 g unt, un praf de sare, un gălbenuş, apă caldă cât să devină aluatul elastic;

pentru umplutură – jumătate de pachet de biscuiţi simpli, 700 g afine, 100 g zahăr, două ouă, 100 ml smântână.

Mod de preparare: se amestecă untul cu făina, zahărul şi sarea. Se adaugă apoi gălbenuşul şi apa caldă cât să devină aluatul modelabil. Se înveleşte apoi aluatul în folie alimentară şi se lasă în frigider 30 de minute. Se pregăteşte o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, se întinde aluatul în forma unsă şi se înţeapă din loc în loc, cu furculiţa. Se presară biscuiţii sfărâmaţi şi se aşază deasupra afinele bine spălate. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit, 20 de minute. În acest timp se pregăteşte umplutura – se mixează ouăle cu zahărul şi cu smântâna – şi se adaugă peste tartă, continuându-se coacerea încă 15 minute.

Vezi şi dulceață de afine și alte fructe de pădure. Pline de vitamine!

Urmărește-ne pe Google News