Planta de aloe vera mai este numită și ”elixirul tinereții” sau ”planta nemuririi”. Era folosită pentru proprietățile sale încă din cele mai vechi timpuri, mai ales în regiunea Egiptului, Indiei, Greciei, Chinei, Japoniei.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de aloe vera
Denumirea de aloe vera vine din arabă, unde ”Alloeh” înseamnă plantă amară strălucitoare”, iar vera din latină, unde înseamnă adevărat.
Planta de aloe vera seamănă destul de mult cu un cactus, însă, în realitate, nu are nicio legătură. Planta minune face parte din familia liliaceelor. Frunzele sale verzi pot crește până la 50 cm în lungime și sunt aranjate în jurul tulpinii. Frunzele au o suprafață netedă și margini zimțate. În frunze găsim un gel transparent ce are în componență vitamine, lipide, aminoacizi.
În timpul înfloririi, înmuguresc flori circulare de culoare roșie sau galbenă cu dimensiuni ce pot atinge 60 – 90 cm.
Aloe vera cultivare
Planta provine din zonele calde și deșertice, așadar cultivarea acesteia necesită o temperatură mai mare de 10 ℃. De asemenea, nu tolerează umiditatea excesivă, deci necesită condiții climatice uscate.
Planta este cultivată la scară largă în Australia, Bangladesh, Cuba, Republica Dominicană, China, Mexic, Jamaica, Kenya, Tanzania și Africa de Sud și cu Statele Unite, în special pentru a fi utilizată în industria cosmetică, dar și în medicina alternativă, mai ales pentru gelul de aloe vera.
Aloe Vera în ghiveci
Aloe vera poate crește și rezista foarte bine atunci când este plantată în ghiveci. Ghivecele din lut sunt de preferat celor din plastic și chiar și celor din ceramică. Acestea sunt poroase și se evită astfel umiditatea excesivă care ar putea distruge planta.
Un substrat, de asemenea poros, cum este si cel folosit pentru cactus, este ideal și pentru aloe vera.
Atunci când în jurul plantei mamă apar lăstari mici, este bine ca aceștia să fie scoși și replantați.
Boli și dăunători
Planta de aloe vera poate fi în pericol chiar și în ghiveci, fiind sensibilă la infestări cu insecte, cum ar fi acarieni, Dactylopius coccus si alte specii de afide. Pentru a-i evita se recomandă menținerea unui substrat mai degrabă uscat decât excesiv udat, precum și tratament cu produse speciale.
Aloe Vera beneficii
Potrivit studiilor, aloe vera conține mai mult de 75 de substanțe active, uneledintre ele fiind foate greu de sintetizat în laborator. Printre acestea se numără aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, bradikininaza, hormoni vegetali, mucopolizaharide.
În frunzele de Aloe se găsesc 18 aminoacizi din cei 22 necesari organismului și 7 din cei 8 esențiali: valină, leucină, izoleucină, fenilalanină, metionină, lisină și threonină.
De asemenea, planta considerată o adevărată minune conține vitamine :A, B1, B2, B6, B12, C și E) și minerale: fier, calciu, magneziu, cupru, crom, iod, seleniu, mangan, zinc.
Tocmai din acest motiv, sucul sau gelul de aloe vera este folosit pentru susținerea unei alimentații sănătoase, dezvoltarea optimă a organismului și protejarea sănătății.
Ajută la îmbunătățirea memoriei
Studiile realizate pe șoareci, în laborator, arată că Aloe vera contribuie la îmbunătățirea funcției cerebrale și cognitive și la reducerea simptomelor depresiei.
Efect antiinflamator
Planta conține numeroase zaharuri cu efecte benefice notabile.Printre acestea se numără alprogenul, o glicoproteina cu proprietăți antialergice, și un nou compus antiinflamator – C-glucosil cromon. De altfel, proprietățile antiinflamatoare are aloe vera sunt cunoscute de mai mult timp, motiv pentru care acest ingredient se găsește adesea în compușii farmaceutici destinați calmării durerilor ce au la bază un proces inflamator
Întărește sistemul imunitar
Aloe vera este considerat un adevărat tonic pentru sistemul imunitar. Substanețele pe care planta le conține au un rol important în activarea răspunsului sistemului imunitar al organismului precum și în întărirea inumitatii în general. Acest efect provine atâtdin prezența vitamintelor și mineralelor din componența plantei, cât și unor substanțe precum alprogenul și acemannanul.
Vindecă rănile
Primele studii care au testat beneficiile Aloe Vera au apărut în în urmă cu aproape 100 de ani. Ceva mai recent, studiile au arătat că folosirea unei creme pe bază de aloe a redus inflamațiile pielii cu până la 83%, prin comparație cu folosirea unei creme placebo.
Tratează arsurile
De mai bine de 60 de ani, produsele cu extract de Aloe Vera sunt recomandate de US Food and Drug Administration pentru tratarea arsurilor minore și pentru protecție de radiațiile UV.
Reduce acneea și menține pielea sănătoasă
Aloe vera este un ingredient utilizat de foarte mulți producători de cosmetice, tocmai datorită conținutului ridicat de antioxidanți, aminoacizi, dar și alte susbstanțe hrănitoare. Cremele hidratante, loțiunile antiacneice și serurile pentru prevenirea ridurilor sunt doar câteva produse cosmetice în care se utilizează.
Laxativ natural
Antrachinonele prezente în sucul de aloe vera sunt un laxativ puternic. Acestea cresc conținutul de apă intestinală, stimulează secreția de mucus și crește peristaltismul intestinal.
Alte beneficii ale aloe vera:
- Are rol analgezic
- Rol antiseptic, fiind folosită adesea în produsele dezinfectante naturiste
- Ameliorează petele care apar la nivelul pielii
- Oprește căderea parului
- Tratează alergiile – în special cele care au că efect înroșirea sau umflarea pielii
- Ajută la tratarea herpesului
- Elimina infecțiile cavitații bucale
- Contribuie la reducerea celulitei
- Susține slăbirea sănătoasă
- Protejează pielea de efectele nocive ale razelor soarelui Reduce vânătăile
- Calmează arsurile solare – aloe răcorește pielea similar mentolului, însă spre deosebire de el este mult mai blând cu pielea
- Reduce usturimile asociate înțepăturilor de insecte
- Limitează porțiunea afectata de degerături
- Calmează durerea asociată reumatismului
- Are rol detoxifiant.
Contraindicații ale aloe vera
Deși planta de aloe vera poate fi cultivată și în ghiveci, în casă, nu este recomandată consumarea ca atare a gelului din aceste plante sau utilizarea frunzelor ca atare pentru a pregăti ceaiuri. O cură cu gelul deja renumit se face cu produse obținute din surse sigure. Planta minune conține și substanțe toxice, astfel încât este indicat să folosim produse doar din farmacii și din magazine naturiste.
Potrivit OMS, ca și în cazul altor laxative stimulante, produsele care conțin Aloe nu trebuie utilizate la pacienții cu obstrucție intestinală sau stenoză, deshidratare severă sau constipație cronică. Aloe nu trebuie administrat pacienților cu boli inflamatorii intestinale, cum ar fi apendicita, boala Crohn, colita ulcerativă, sindromul intestinului iritabil sau copiilor cu vârsta sub 10 ani.
Aloe nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau alăptării decât sub supraveghere medicală după evaluarea beneficiilor și riscurilor. Aloe este, de asemenea, contraindicat la pacienții cu crampe, colici, hemoroizi, nefrită sau orice simptome abdominale nediagnosticate, cum ar fi durerea, greața sau vărsăturile.
Alte studii arată că aplicarea de aloe pe piele poate crește absorbția cremelor cu steroizi, cum ar fi hidrocortizonul. Reduce eficacitatea și poate crește efectele adverse ale digoxinei și digitoxinei, din cauza efectului său de scădere a potasiului.
Utilizări ale alor vera
Sucul și gelul de aloe vera – Sucul este utilizat la scară larga pentru terapii de detoxifiere. De cele mai multe ori, sucul se consumă diluat în apă și se bea pe stomacul gol, pentru că substanțele benefice să fie absorbite cât mai bine.
Suplimente- Suplimentele alimentare se regăsesc și sub formă de capsule, dar și ca geluri sau sucuri. Deși este o plantă cu numeroase efecte benefice dovedite, nu este recomandat ca suplimentele alimentare să fie luate fără sfatul unui specialist.
În cosmetică – Încădin antichitate, planta era utilizată în cosmetică, datorită proprietăților hidratante și a efectului de catifelare asupra tegumentului. Gelul ajută la menținerea tinereții pielii, deoarece stimulează producția de colagen, fiind numită și ”planta nemuririi”.
- Află și despre uimitoarele beneficii date de anghinare și cum s-o incluzi în alimentație
Curiozități despre aloe vera
- Una dintre cele mai vechi utilizari farmaceutice înregistrate despre această plantă minune poate fi găsită într-o tabletă din argilă sumeriană din secolul 21 î.en
- Planta fost folosită în scopuri medicinale în mai multe culturi de milenii: Grecia, Egipt, India, Mexic, Japonia și China
- Reginele egiptene Nefertiti și Cleopatra l-au folosit ca parte a ritualurilor de frumusețe.
- Alexandru cel Mare și Cristofor Columb au folosit aloe vera pentru a trata rănile soldaților.
Costica2023 • 09.01.2024, 08:38
aloe vera este o plantă versatilă și utilă, atât pentru îngrijirea pielii, cât și pentru beneficiile sale potențiale pentru sănătate
Costica2023 • 09.01.2024, 08:38
Aloe vera conține antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism
Costica2023 • 09.01.2024, 08:36
Gelul din frunzele de aloe vera are proprietăți antiinflamatorii și de vindecare