Lovitură grea pentru adepţii hranei organice! Conform unui studiu britanic publicat recent, produsele obţinute din agricultura bio nu oferă garanţia că vom avea un organism mai sănătos. Specialiştii români declară că, într-adevăr, procesarea face ca multe din alimentele ecologice să îşi piardă proprietăţile nutritive.
Produsele bio nu îşi justifică preţul ridicat, pentru că nu asigură mai multe substanţe benefice organismului decât alimentele obişnuite, susţin oamenii de ştiinţă. “Din punct de vedere nutriţional, nu există argument pentru a alege produsele organice”, a declarat Alan Dangour, unul dintre autorii studiului realizat la comanda unei companii alimentare din America.
Preţul lor nu e justificat
“Nu îi sfătuim pe oameni să renunţe la alimentele bio, dar este important ca ei să ştie că preţul acestora nu este justificat. Produsele normale au un conţinut mic de reziduuri, sub limitele admise, doar cu puţin mai mare decât cele ecologice”, a spus cercetătorul.
«E relativ adevărat»
“Rezultatul studiului e relativ adevărat, pentru că agricultura bio permite folosirea a circa 40 de aditivi alimentari (E-uri). Mai mult, alimentele organice procesate nu sunt cu mult mai bune decât cele obişnuite. De exemplu, la decorticare, cerealele bio îşi pierd multe din calităţi. Doar fructele şi legumele ecologice sunt superioare celor normale, pentru că au un conţinut mai mic de azotaţi şi de nitraţi”, ne-a explicat Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare.