Fie că vorbim despre alune sau arahide, ambele sunt bogate din punct de vedere nutrițional ș aduc numeroase beneficii organismului.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Tipuri de alune. Diferența dintre arahide și alune

  • Alunele – sau alune de pădure – sunt fructul alunului, un copac care atinge trei, până la cinci metri înălţime. Copacul are o tulpină subţire şi este foarte dens acoperit cu frunze. Pe măsură ce alunele se coc, scoarţa copacului se schimbă spre o culoare galben-portocalie. Alunul este mai productiv într-o vară răcoroasă şi umedă decât într-una uscată şi călduroasă. Când nu sunt prăjite, alunele au gust dulce și sunt maronii datorită cojii lemnoase.
Alune de padure
  • Pe de altă parte, arahidele – care se mai numesc și alune de pământ – sunt cele care arată ca niște păstăi. Arahidele nu se culeg asemenea alunelor, ci se scot din pământ, pentru că acolo cresc.
Alune de pământ

Alunul de pământ (Arachis hypogaea – L.) este o plantă din familia leguminoaselor. Semințele sunt comestibile și se numesc alune americane, arahide sau alune de pământ. Această plantă erbacee anuală, originară din America de Sud, nu trece de 35 cm înălțime. Florile au culoarea galbenă. Fructele, deși se formează în partea aeriană a plantei, se coc în pământ.

Așadar, alunele de pădure sunt fructe și cresc în copaci, iar arahidele sunt plante din categoria leguminoaselor și cresc în pământ.

Totuși, ambele au multiple beneficii, conțin antioxidanți care distrug radicalii liberi și, în consecință, previn afecțiunile cardiace și întăresc sistemul imunitar. Au efect energizant, iar vitaminele de grup B mențin sănătatea sistemului nervos și a pielii.

Alune – beneficii și proprietăți

Indiferent că vorbim despre alune sau arahide, din punct de vedere nutrițional, cele două specii, precum și alte nuci, sunt asemănătoare și au numeroase beneficii pentru sănătate.

Valori nutriționale pentru 100 g de alune de pământ

Beneficiile alunelor de pământ
  • Calorii (kcal) 567
  • Lipide totale 49 g
  • Lipide saturate 7 g
  • Lipide polinesaturate 16 g
  • Lipide mononesaturate 24 g
  • Colesterol 0 mg
  • Sodiu 18 mg
  • Potasiu 705 mg
  • Carbohidrați 16 g
  • Fibre alimentare 9 g
  • Zahăr 4 g
  • Proteine 26 g
  • Calciu 92 mg
  • Fier 4,6 mg
  • Vitamina B6 0,3 mg
  • Magneziu 168 mg

Valori nutriționale pentru 100 g de alune de pădure

Beneficiile alunelor de pădure
  • Calorii (kcal) 628
  • Lipide totale 61 g
  • Lipide saturate 4,5 g
  • Lipide polinesaturate 8 g
  • Lipide mononesaturate 46 g
  • Colesterol 0 mg
  • Potasiu 680 mg
  • Carbohidrați 17 g
  • Fibre alimentare 10 g
  • Zahăr 4,3 g
  • Proteine 15 g
  • Vitamina A 20 IU
  • Vitamina C 6,3 mg
  • Calciu 114 mg
  • Fier 4,7 mg
  • Vitamina B6 0,6 mg
  • Magneziu 163 mg

Mențin sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Studiile observaționale indică faptul că consumul de alune, precum și alte tipuri de nuci, pot proteja împotriva bolilor de inimă

Potrivit studiilor, alunele și arahidele conțin o serie de nutrienți sănătoși pentru inimă. Acestea includ magneziu, niacină, cupru, acid oleic și mai mulți antioxidanți, cum ar fi resveratrolul

Prevenirea apariției calculilor biliari

Mai multe studii observaționale sugerează că un consum frecvent de alune și arahide poate reduce riscul de calculi biliari atât la bărbați, cât și la femei.

Deoarece majoritatea calculilor biliari sunt compuși în mare parte din colesterol, efectul de scădere a colesterolului pe care alunele îl au poate fi motivul acestor rezultate.

Rol antioxidant

Alunele conțin diverși compuși bioactivi ai plantelor și antioxidanți. Majoritatea antioxidanților se găsesc însă în coaja subțire de alune, care este consumată numai atunci când alunele sunt crude.

  • Acid p-cumaric. Acest polifenol este unul dintre principalii antioxidanți din arahide
  • Resveratrol. Un antioxidant puternic care poate reduce riscul de cancer și boli de inimă, resveratrolul se găsește în special în vinul roșu
  • Izoflavone. O clasă de polifenoli antioxidanți, izoflavonele sunt asociate cu o varietate de beneficii asupra sănătății
  • Fitosteroli. Uleiul de arahide conține cantități considerabile de fitosteroli, care afectează absorbția colesterolului din tractul digestiv

Proprietăți ale nutrienților din alune:

Alunele sunt o sursă excelentă de diverse vitamine și minerale, printre care:

  • Biotina. Alunele sunt una dintre cele mai bogate surse dietetice de biotină, care este importantă în timpul sarcinii
  • Cupru. Mineral dietetic, cuprul este adesea scăzut în dieta occidentală. Deficiența poate avea efecte adverse asupra sănătății inimii
  • Niacina. Cunoscută și sub numele de vitamina B3, niacina are diferite funcții importante în corp. Aceasta a fost legată de un risc redus de boli de inimă
  • Folat. De asemenea, cunoscut sub numele de vitamina B9 sau acid folic, folatul are multe funcții esențiale și este deosebit de important în timpul sarcinii.
  • Mangan. Un oligoelement, manganul se găsește în apa potabilă și în majoritatea alimentelor.
  • Vitamina E. Un antioxidant puternic, această vitamină se găsește adesea în cantități mari în alimentele grase.
  • Tiamina. Una dintre vitaminele B, tiamina este cunoscută și sub numele de vitamina B1. Ajută celulele corpului să transforme carbohidrații în energie și este esențial pentru funcționarea inimii, a mușchilor și a sistemului nervos.
  • Fosfor. Alunele sunt o sursă bună de fosfor, un mineral care joacă un rol esențial în creșterea și întreținerea țesuturilor corpului.
  • Magneziu. Un mineral dietetic esențial, cu diferite funcții importante, se consideră că un aport suficient de magneziu protejează împotriva bolilor de inimă.

Contraindicații

Alunele sunt unul dintre cei mai frecvenți alergeni alimentari. Se estimează că alergia la alune și arahide afectează aproximativ 2% din populația globului. Alergiile la arahide pot pune viața în pericol, iar arahidele sunt uneori considerate cel mai sever alergen. Persoanele cu această alergie ar trebui să evite toate alunele și produsele din alune.

În plus, arahidele pot fi uneori contaminate cu o specie de mucegai (Aspergillus flavus) care produce aflatoxină. Potrivit studiilor, principalele simptome ale otrăvirii cu aflatoxină includ pierderea poftei de mâncare și icter, care sunt semne tipice ale problemelor hepatice.

Alunele conțin o serie de antinutrienți, substanțe care afectează absorbția nutrienților și reduc valoarea nutritivă. Dintre antinutrienții din arahide, acidul fitic este deosebit de important.

Acidul fitic (fitatul) se găsește în toate semințele comestibile, nucile, boabele și leguminoasele. Acidul fitic reduce absorbția fierului și zincului din arahide, scăzând ușor valoarea nutritivă a acestora. Acest lucru nu este, de obicei, o preocupare în dietele bine echilibrate, ci în cele bazate pe nuci și leguminoase.

Rețete cu alune

Alunele sunt folosite în cofetărie pentru a face praline, trufe de ciocolată și produse din pastă de alune. În plus, alunele sunt foarte apreciate în deserturi, înghețată și chiar salate.

Ciocolată de casă cu alune

Ciocolată de casă cu alune

Ingrediente:

  • 450 g zahăr,
  • 150 ml apă,
  • un plic de zahăr vanilat,
  • 150 g unt cu 80% grăsime,
  • 500 g lapte praf integral,
  • 50-100 g cacao neagră;
  • nuci, alune

Mod de preparare:

Zahărul, zahărul vanilat şi apa se pun la fiert într-o crăticioară, până se leagă bine siropul. Cu cât va fi mai legat, cu atât ciocolata va fi mai densă. Se trage vasul de pe foc şi se ia o picătură între arătător şi degetul mare şi se verifică. Trebuie să fie bine legat. După ce siropul e suficient de legat, se dă la o parte de pe foc şi se topeşte în el untul tăiat cubuleţe.

Separat, într-un vas încăpător, se amestecă laptele praf şi cacaoa, cernute înainte. Siropul cu unt se răceşte pe la 40-45 de grade, ca să poată fi modelat, şi se toarnă peste amestecul cu laptele praf. Se amestecă la început cu o lingură, apoi cu mâna. Nu face operaţia când siropul e rece, fiindcă se va solidifica şi nu-l vei mai putea frământa! Se pot adăuga acum nuci și alune. Pasta de ciocolată, bine frământată şi călduţă, se pune într-o tavă (cu hârtie de copt) şi se nivelează. Se lasă să se răcească şi se porţionează.

Unt de arahide de casă

Unt de arahide de casă

Ingrediente:

  • 250-300 g arahide prăjite
  • 1-2 linguri zahăr/miere
  • sare (opțional)

Mod de preparare:

Pune arahidele într-un robot de bucătărie și lasă-le la mărunțit, la treaptă medie-mare, timp de 4-5 minute. Când obții o pastă cremoasă, adaugi și zahărul/mierea. Amestecă, gustă și dacă îl vrei mai sărat de atât, presară puțină sare (grunjoasă de preferat) și amestecă iar. Depozitează într-un borcan care se închide etanș, la frigider.

Vezi mai multe despre untul de arahide. Din ce este făcut și ce beneficii are

Sursă – retete.unica.ro

Brioșe cu alune și iaurt

Brioșe cu alune și iaurt

Ingrediente:

  • două căni cu făină,
  • o cană cu zahăr,
  • o jumătate de linguriţă cu sare,
  • un pliculeţ praf de copt,
  • un pliculeţ de zahăr vanilat,
  • o cană cu iaurt,
  • două ouă,
  • o mână de alune,
  • două linguri de ulei

Mod de preparare:

Se bat albuşurile şi se amestecă cu restul ingredientelor până la omogenizare. Se unge tava cu ulei şi se tapetează. Se pune hârtia de copt în adânciturile tăvii şi apoi se toarnă compoziţia. Cuptorul trebuie încins. Brioşele trebuie lăsate la copt pentru aproximativ 25 de minute, până se rumenesc, apoi se adaugă alune pisate şi se mai introduc două minute la cuptor. Odată scoase, brioşele trebuie lăsate câteva minute să se răcească. Se servesc cu banane tăiate felii.

Urmărește-ne pe Google News