Despre untul de arahide

Arahidele și untul de arahide conțin nutrienți care pot stimula sănătatea inimii unei persoane și pot îmbunătăți nivelul zahărului din sânge.

În funcție de modul în care oamenii folosesc untul de arahide în dieta lor, acesta îi poate ajuta să slăbească sau să se îngrașe, în funcție de scopul dorit. De exemplu, persoanele care se antrenează cu greutăți folosesc untul de arahide pentru a câștiga masă musculară. 

Cu toate acestea, untul de arahide este bogat în calorii și grăsimi, așa că oamenii ar trebui să se bucure de el cu moderație.

Ce conține

Untul de arahide sănătos este făcut doar din arahide prăjite. El se prezintă sub două forme: crocant, adică are bucățele de alune în el, sau fin, toate alunele au fost măcinate într-o pastă. Dacă vrei să consumi unt de arahide, ar fi bine să îl alegi pe cel neîndulcit, pe a cărui etichetă scrie că conține doar arahide și nimic altceva, poate un strop de sare.

Untul de arahide este o sursă bună de proteine ​​și vitamina B-6. Oferă o cantitate bună de proteine, împreună cu vitamine și minerale esențiale, cum ar fi magneziu, potasiu și zinc.

În special, fiecare porție de două linguri oferă următoarele substanțe nutritive, minerale și vitamine:

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Proteină. Conține 7,02 grame de proteine ​​per porție de două linguri. Pentru femei, consumul de proteină pe zi ar trebui să fie de 46 g și 56 g pentru bărbați, care variază în funcție de vârstă și de nivelul de activitate.

Magneziu. Cu 57 mg de magneziu, fiecare porție ajută la doza zilnică recomandată de 400-420 mg la bărbați și 310–320 mg la femei. Magneziul este esențial pentru sănătate, jucând un rol în peste 300 de procese chimice din organism.

Fosfor. Fiecare porție conține 107 mg de fosfor, ceea ce reprezintă aproximativ 15,3% din doza zilnică recomandată de 700 mg pentru adulți. 

Zinc. O porție de unt de arahide oferă 0,85 mg de zinc. Aceasta reprezintă 7,7% din doza zilnică recomandată de 11 mg pentru bărbați și 10,6% din doza zilnică recomandată de 8 mg pentru femei. 

Vitamina B-6. Cu 0,17 g de vitamina B-6 per porție, untul de arahide furnizează aproape 14% din doza zilnică recomandată a unui adult, de 1,3 mg.

Cu toate acestea, există și dezavantaje nutriționale dacă o persoană mănâncă mai mult decât cantitatea recomandată de unt de arahide.

Untul de arahide este bogat în calorii, grăsimi saturate și sodiu.

Fiecare porție conține 3,05 g de grăsimi saturate, ceea ce reprezintă 23,5% din doza zilnică maximă recomandată.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Ar trebui să consumi mai puțin de 13 g de grăsimi saturate pe zi.

Beneficii

Consumul moderat de unt de arahide și ca parte a unei diete generale sănătoase poate oferi următoarele beneficii:

Pierderea în greutate

Mai multe studii sugerează că consumul de alune și alte nuci poate ajuta la menținerea greutății sau chiar la pierderea în greutate.

Acest lucru se poate datora faptului că alunele îmbunătățesc senzația de sațietate, datorită conținutului lor de proteine, grăsimi și fibre.

Un studiu din 2018 sugerează că consumul de nuci, inclusiv alune, reduce riscul unei persoane de a fi supraponderală sau obeză. Acest studiu a comparat datele privind dieta și stilul de viață pentru peste 373.000 de oameni din 10 țări europene pe parcursul a 5 ani.

Cercetări anterioare, bazate pe date culese de la peste 51.000 de femei, au sugerat că cele care au mâncat nuci de două ori pe săptămână sau mai mult au experimentat o creștere puțin mai mică în greutate pe o perioadă de 8 ani decât femeile care au consumat nuci rar.

Îmbunătățirea sănătății inimii

Untul de arahide conține mulți nutrienți care pot îmbunătăți sănătatea inimii, inclusiv:

  • acizi grași mononesaturați 
  • acizi grași polinesaturați 
  • niacina
  • magneziu
  • vitamina E
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Proporția grăsimilor nesaturate față de grăsimile saturate din dietă joacă un rol deosebit de important în sănătatea inimii. Untul de arahide are un raport similar cu uleiul de măsline – care este, de asemenea, cunoscut ca o opțiune sănătoasă pentru inimă.

Un aport ridicat de nuci poate avea legătură cu un risc redus de mortalitate din cauza bolilor de inimă sau a altor cauze. Cercetătorii recomandă alunele în special ca o modalitate rentabilă de a îmbunătăți sănătatea inimii pentru unii oameni.

Deoarece untul de arahide este bogat în calorii, este esențial ca o persoană să-și limiteze aportul dacă nu vrea să se îngrașe.

Culturism

Untul de arahide este o modalitate ușoară de a crește aportul de calorii.

Mulți culturiști și pasionați de fitness includ untul de arahide în dietele lor din diverse motive.

Deși cantitățile de calorii vor varia în funcție de statură, nivelul de activitate și rata metabolică, aportul zilnic de calorii recomandat variază între aproximativ 1.600 și 2.400 de calorii pe zi pentru femei și până la 3.000 de calorii pe zi pentru bărbați. 

Cu toate acestea, bărbații adulți activi ar trebui să consume până la 3.000 de calorii pe zi, în timp ce femeile active au nevoie de până la 2.400 de calorii pe zi.

Datorită conținutului său ridicat de calorii, untul de arahide este o modalitate ușoară de a crește aportul de calorii și grăsimi nesaturate.

Untul de nuci este, de asemenea, o sursă de proteine, care este esențială pentru construirea și repararea mușchilor. Deși untul de arahide nu este o proteină completă – adică nu conține toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul – el contează pentru aportul zilnic de proteine ​​al unei persoane.

Gestionarea nivelului de zahăr din sânge

Untul de arahide este un aliment relativ scăzut în carbohidrați, care conține cantități bune de grăsimi și proteine, precum și unele fibre.

Aceste caracteristici înseamnă că untul de arahide, fără zahăr adăugat, nu are un impact semnificativ asupra nivelului de glucoză din sânge. Adică poate fi o opțiune bună pentru cei cu diabet.

Un mic studiu din 2013 sugerează că consumul de unt de arahide sau alune la micul dejun ar putea ajuta femeile cu obezitate și un risc crescut de diabet de tip 2 să-și gestioneze nivelul de glucoză din sânge. 

Potrivit sondajului, femeile care au adăugat nuci la micul dejun au avut un nivel mai scăzut de zahăr din sânge și au raportat mai puțină foame în comparație cu femeile care au mâncat un mic dejun care conținea aceeași cantitate de carbohidrați, dar fără nuci.

Untul de arahide este o sursă bună de magneziu, care este un nutrient esențial pentru persoanele cu diabet. Perioadele continue de creștere a zahărului din sânge pot reduce nivelul de magneziu din organism. Nivelurile scăzute de magneziu sunt legate de prediabet și diabet de tip 2.

Reducerea riscului de îmbolnăvire a sânilor

Consumul de unt de arahide, în special de la o vârstă fragedă, poate reduce riscul de boală benignă a sânului, care crește riscul de cancer de sân.

Un studiu din revista Breast Cancer Research and Treatment raportează că consumul de unt de arahide și nuci la orice vârstă poate duce la un risc mai mic de a dezvolta astfel de boli benigne ale sânilor până la vârsta de 30 de ani.

Câte calorii are

Două linguri de unt de arahide conțin:

  • Calorii 188 g
  • Proteine ​​7,02 g
  • Grăsimi saturate 3,05 g
  • Grăsimi mononesaturate 6,63 g
  • Grăsimi polinesaturate 3,63 g
  • Carbohidrați 7,67 g
  • Fibre 1,80 g
  • Zaharuri 2,08 g
  • Calciu 17 mg
  • Fier 0,69 mg
  • Magneziu 57 mg
  • Fosfor 107 mg
  • Potasiu 189 mg
  • Sodiu 152 mg
  • Zinc 0,85 mg
  • Niacină 4,21 mg
  • Vitamina B-6 0,18 mg
  • Vitamina E 1,90 mg

Cum să consumi untul de arahide

  • Pune-l în terciul de ovăz de dimineață pentru un mic dejun plin de vitamine și substanțe nutritive.
  • Ca gustare, alături de banană, măr sau alte fructe.
  • În prăjituri precum negrese, torturi sau checuri. 
  • În băuturi. Încălzește un pahar de lapte și pune unt de arahide, apoi amestecă. 
  • În cafea, pentru un gust bogat și delicios. 
  • Pe pâine sau în sandviciuri dulci. 
  • Cu ciocolată. O combinație ideală este un sandvici cu cremă de ciocolată și unt de arahide.
  • În sosuri dulci și sărate. Încearcă să faci un sos cu unt de arahide pentru aripioarele tale. În timp ce aroma de alune se va simți subtil, dulceața lui nu va fi prea puternică.

Dulceață de ceapă. Cum se face și cu ce să o mănânci

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

andreea28s   •   10.01.2024, 13:03

eu nu pot consuma untul de arahide cu ceva dulce. nu prea inteleg de ce se tot promoveaza a fi consumat asa

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
FANATIK.RO
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Atac cu cuţitul la întâmplare, în Centrul Vechi al Capitalei. O femeie a fost tăiată pe stradă; abia ieşise dintr-un magazin
Observatornews.ro
Atac cu cuţitul la întâmplare, în Centrul Vechi al Capitalei. O femeie a fost tăiată pe stradă; abia ieşise dintr-un magazin
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI