Despre Amaryllis

Mulți ani a existat o confuzie cu privire la denumirile generice Amaryllis și Hippeastrum. Denumirea comună „amaryllis” este utilizată în principal pentru soiurile din genul Hippeastrum, vândute pe scară largă în lunile de iarnă pentru capacitatea lor de a înflori în interior.

 Plantele din genul Amaryllis sunt cunoscute sub numele de crin de belladonă, crin de Jersey, amarillo, crin de Paște în sudul Australiei sau, în Africa de Sud, crin de martie datorită tendinței sale de a înflori în jurul lunii martie. 

Acesta este unul dintre numeroasele genuri cu numele comun „crin” datorită formei lor de flori și a obiceiului de creștere. Cu toate acestea, ele sunt înrudite doar cu adevăratul crin, Lilium. În Limba victoriană a florilor, amaryllis înseamnă „mândrie, hotărâre și frumusețe strălucitoare”. 

Amaryllis – descrierea plantei 

Amaryllis este o plantă bulboasă, fiecare bulb având un diametru de 5-10 cm. Are mai multe frunze verzi, isterantice, în formă de curea, cu nervura mijlocie, 30-50 cm lungime și 2-3 cm lățime, dispuse pe două rânduri.

Fiecare bulb produce una sau două tulpini fără frunze, tari, persistente și erecte, înalte de 30-60 cm, fiecare dintre ele poartă în vârf un grup de două până la douăsprezece flori zigomorfe, în formă de pâlnie, fără tub. 

Fiecare floare are un diametru de 6-10 cm cu șase tepale răspândite (trei sepale exterioare, trei petale interioare, cu aspect similar unul cu celălalt).

 Culoarea obișnuită este albă, dar rozul sau violetul apar și în mod natural. Staminele sunt foarte scurt conectate la nivel de bază, declinate, inegale. Stigmatul este cu trei lobi. Ovulele sunt aproximativ 8 pe loculă. Semințele sunt comprimate-globuloase, de culoare albă până la roz.

Amarillys – cultivare 

În zonele din habitatul său nativ, planta tinde să fie suprimată, deoarece vegetația densă de deasupraei  împiedică creșterea. În zonele nisipoase mai deschise, planta înflorește anual.

Plantele tind să fie localizate în concentrații dense din cauza dimensiunilor mari și a greutății semințelor. Vânturile puternice scutură semințele, care cad la pământ și încep imediat să germineze, ajutate de primele ploi de iarnă. 

Amaryllis belladonna a fost introdus în cultivare la începutul secolului al XVIII-lea. Se reproduce încet, fie prin diviziune de bulbi, fie prin semințe și s-a naturalizat treptat din plantații în zonele urbane și suburbane de pe cotele inferioare și zonele de coastă din mare parte a coastei de vest a SUA, deoarece aceste medii imită habitatul lor natal din Africa de Sud. Este naturalizat și în Australia.

Există un hibrid Amaryllis belladonna care a fost crescut în anii 1800 în Australia. Nimeni nu știe specia exactă cu care a fost încrucișatăpentru a produce variații de culori de alb, crem, piersic, magenta și nuanțe aproape roșii. 

Hibrizii au fost încrucișați înapoi pe Amaryllis belladonna originală și unul cu celălalt pentru a produce sortimente care poartă semințe în mod natural, care vin într-o gamă foarte largă de dimensiuni de flori, forme, înălțimi ale tulpinilor și intensități de roz. 

Amaryllis roz
Amaryllis roz

Au fost crescute și soiuri albe pure cu tulpini verzi strălucitoare. Hibrizii sunt destul de distincți prin faptul că numeroasele nuanțe de roz au, de asemenea, dungi, nervuri, margini întunecate, centre albe și centre galben deschis, diferențându-le, de asemenea, de rozul deschis original.

 În plus, hibrizii produc adesea flori într-un cerc mai complet decât în mod obișnuit. Hibrizii se pot adapta la umiditate pe tot parcursul anului, dar pot tolera condiții de vară cu secetă, dacă este necesar.

Amarillys – plantare în grădină și în ghiveci 

Bulbii de Amaryllis sunt suficient de ușor de crescut în interior și la fel de ușor de cultivat în grădină, cu condiția să locuiți într-o regiune adecvată. 

Se comportă bine în paturi, chenare sau containere în exterior. De asemenea, le puteți împrăștia în zone naturalizate. Aceste plante arată excepțional atunci când sunt plantate în grupuri. 

Bulbii de amaryllis sunt rezistenți la mai multe rozătoare. Indiferent dacă intenționați să plantați bulbii înșiși sau să transplantați plante crescute, este important să știți când este momentul potrivit pentru a face acest lucru.

De obicei, bulbii noi sunt plantați cu alte flori de primăvară – în toamnă. Înainte de a muta aceste plante în exterior, veți dori să le climatizați treptat în noul lor mediu.

Odată ce plantele de amaryllis sunt gata să fie plantate, va trebui să decideți unde să le puneți. În primul rând, luați în considerare lumina, deoarece plantele vor trebui oricum să fie introduse încet la mai multă lumină. 

Amaryllis poate tolera atât soarele, cât și umbra destul de bine, dar de obicei se descurcă mai bine undeva între ele – cum ar fi umbra parțială. 

Prea multă lumină solară poate duce la arsura frunzelor, în timp ce înflorirea poate fi limitată de la prea multă umbră. 

Apoi, luați în considerare solul din zona în care doriți să crească amaryllis. Aceste plante preferă solul bine drenat. Puteți îmbunătăți drenajul creând paturi ridicate sau pur și simplu amestecați unele substanțe organice, cum ar fi turbă sau compost. 

Solul modificat va oferi, de asemenea, plantei amaryllis nutrienți pentru o creștere sănătoasă. Plantarea de amaryllis în aer liber este la fel ca în recipiente, se face adânc, menținând partea superioară a bulbului lipită deasupra nivelului solului. 

Semințele se plantează la distanță între 30 și 38 cm. Se udă bine după plantare până când acestea încep să se maturizeze.

Îngrijirea plantei

 Îngrijirea acestor plante presupune cel puțin o hrănire cu îngrășământ la apariția primăverii devreme. Deși nu este necesar, îngrășământul suplimentar poate fi aplicat încă de câteva ori pe tot parcursul sezonului de creștere, după cum este necesar, folosind un îngrășământ echilibrat. 

Amaryllis trebuie, de asemenea, să aibă solul umed pe tot parcursul sezonului de creștere, deși plantele stabilite sunt destul de tolerante la secetă. 

Amaryllis hibrid violet și alb
Amaryllis hibrid violet și alb

Odată plantați afară, bulbii de amaryllis vor reveni în cele din urmă la ciclul lor natural de înflorire de primăvară. Odată ce florile s-au ofilit, îndepărtați tulpinile. 

Vă puteți aștepta ca frunzele să rămână pe tot parcursul verii înainte de a ceda la înghețuri. Adăugarea unui strat de mulci de aproximativ 7,5 cm în jurul plantelor dvs. nu numai că va ajuta la conservarea umidității și la reducerea creșterii buruienilor, ci le va oferi o protecție suplimentară odată cu sosirea vremii mai reci. 

Veți vedea flori de amarillys în fiecare an. Sunt plante destul de tolerante la neglijare odată stabilite. În cazul în care plantele devin supraaglomerate, împărțiți bulbii și separați-i după cum este necesar.

Cum să crești margarete pe balcon sau în grădină

Sursa foto: 123rf.com.

Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
PARTENERI - GSP.RO
Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Playtech.ro
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Observatornews.ro
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Știrileprotv.ro
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Tymbark CarboMix
PUBLICITATE
Tymbark CarboMix