Despre crini 

Crinii sunt plante perene înalte, cu o înălțime cuprinsă între 60 și 180 cm. La unele specii din America de Nord, baza bulbului se dezvoltă în rizomi, pe care se găsesc numeroși bulbi mici. 

Majoritatea bulbilor sunt îngropați adânc în pământ, dar câteva specii formează bulbi lângă suprafața solului. Multe specii formează rădăcini stem. 

Cu acestea, bulbul crește în mod natural la o anumită adâncime a solului și, în fiecare an, noua tulpină scoate rădăcini deasupra bulbului, pe măsură ce acesta iese din sol. Aceste rădăcini se adaugă la rădăcinile bazale care se dezvoltă la baza bulbului.

Florile sunt mari, adesea parfumate, și vin într-o gamă largă de culori, inclusiv alb, galben, portocaliu, roz, roșu și violet. Modelele includ pete și mici puncte. 

Plantele au înflorire târzie primăvara sau vara. Florile sunt purtate în raceme, cu șase tepale răspândite sau reflexe, iar florile variază de la forma pâlniei. 

Etimologie și proveniența crinilor 

Numele botanic Lilium este forma latină și este derivat din greacă, referindu-se la crini verzi, albi.

Termenul de „crin” a fost aplicat în trecut numeroaselor plante cu flori, adesea doar cu asemănare superficială cu adevăratul crin, inclusiv crin de apă, crin de foc, crin de Nil, crin de vale, crin de zi, crin de ghimbir, crin de Amazon, crin de praz, crin peruvian și altele. 

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Specia de crini se extinde pe o mare parte a Europei, în cea mai mare parte a Asiei până în Japonia, la sud până la India și la est până la Indochina și Filipine. 

Crinii se extind din sudul Canadei prin mare parte din Statele Unite. Sunt plante adaptate în mod obișnuit fie habitatelor împădurite, adesea montane, fie uneori habitatelor pășunilor. 

Câteva specii pot supraviețui în mlaștină. În general, preferă solurile moderat acide. 

Cultivare 

Multe specii sunt cultivate pe scară largă în grădini din regiuni temperate, sub-tropicale și tropicale. 

Pot fi cultivate și ca plante în ghivece. Au fost dezvoltați numeroși hibrizi ornamentali. 

Aceștia pot fi utilizate în plantații de păduri și arbuști și ca plante de curte. Unii crini, în special Lilium longiflorum, formează culturi importante de flori pentru buchete. Acestea pot fi forțate pentru anumite piețe. 

Crinii sunt de obicei plantați ca bulbi. Se plantează cel mai bine într-un climat orientat spre sud (emisfera nordică), ușor înclinat, la soare sau semi-umbră, la o adâncime de 2½ ori înălțimea bulbului (cu excepția Lilium candidum care ar trebui să fie plantat la suprafață). 

Majoritatea crinilor preferă un sol poros, argilos, iar un drenaj bun este esențial. 

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Majoritatea speciilor înfloresc în iulie sau august. Perioadele de înflorire ale anumitor specii de crini încep la sfârșitul primăverii, în timp ce altele înfloresc la sfârșitul verii sau la începutul toamnei. 

Au rădăcini contractile care trag planta până la adâncimea corectă, de aceea este mai bine să fie plantate mai degrabă la suprafață decât prea adânc. 

Un pH al solului de aproximativ 6,5 este benefic pentru crini. Solul ar trebui să fie bine drenat, iar plantele trebuie udate în timpul sezonului de creștere.

Crini – plantare în grădină 

Alege un sol acid sau un compost ericaceu pentru crini orientali. Pentru cei asiatici și turcești, alege un sol neutru până la alcalin sau compost multifuncțional. 

În orice caz, orice fel de crini ai alege, e important să alegi un loc însorit protejat pentru a înflori

Crini în grădină
Crini în grădină

Plantează bulbii din octombrie până în aprilie. Ar fi bine să fie plantați pe soluri mai înalte și protejați de toate tipurile de dăunători.

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Crinii se descurcă cel mai bine într-un loc plin de soare, în mod ideal cu rădăcinile într-un sol bogat și destul de umed, cu drenaj liber sau compost.

Crinii Martagon, Lancifolium și Pardalinum sunt mai iubitori de umbră, așa că ar fi bine să îi plantezi sub copaci foioase. 

Alege bulbi mari și fermi de crini și găsește un loc cu soare din grădină. Plantează bulbii la 15 cm distanță și la o adâncime de trei ori cât înălțimea bulbului.

Care sunt cele mai frumoase flori de grădină pe care le poți planta.

Crini – plantare în ghiveci 

În primul rând, ai nevoie de bulbi de crin sănătoși. Poți achiziționa acești bulbi din florării sau chiar hipermarketuri. Ai nevoie de ghivece medii spre mari. Pământ bine drenat, iar drenajul să fie corect făcut.

Chiar dacă aceste flori iubesc solul umed, bulbii vor putrezi cu prea multă apă. Cumpără ghivece găurite pe fund, astfel încât să se scurgă bine apa. 

Pentru un drenaj suplimentar, adaugă un strat de pietre pe fundul vasului. Acest strat de pietricele va ajuta, de asemenea, la stabilizarea ghiveciului în cazul în care creșți crini înalți, dar va face ghiveciul puțin greu pentru a fi deplasat. 

Bulbii trebuie plantați la aproximativ 5 cm distanță și este bine să ai ghivece adânci pentru acest tip de vas. 

Ai nevoie de un amestec de sol nisipos – crinii se descurcă cel mai bine în solurile parțial nisipoase. Amestecurile care sunt în cea mai mare parte turbă vor rămâne prea umede și vor cauza din nou putrezirea bulbului. 

Cu toate acestea, puteți cumpăra orice amestec de pământ și pur și simplu adăugați nisip. Se amestecă aproximativ 2 părți amestec de pământi cu 1 parte de nisip. Cu toate acestea, cu cât este mai mult nisip, cu atât oala va fi mai grea.

Când plantezi crini, adaugă un îngrășământ cu eliberare lentă pe stratul superior al solului.

Crinii vor beneficia, de asemenea, de o doză lunară de îngrășământ cu roșii bogat în potasiu în timpul sezonului de creștere. 

Plantarea de crini în containere trebuie făcută în felul următor: 

În vas se pune 1/3 din amestecul de pământ cu nisip și poți compacta puțin solul. Aranjezi bulbii de crini cum doriți pe acest strat de amestec, cu partea rădăcinii în jos și vârful bulbului în sus. 

Nu uitați să pui bulbii la aproximativ 5 cm distanță. După ce ai aranjat bulbii după bunul plac, acoperă-i cu suficient amestec de pământ, astfel încât vârfurile bulbilor să iasă ușor. 

Adaugă îngrășământ cu eliberare lentă și apă. Majoritatea crinilor au nevoie de o perioadă rece pentru a crește flori frumoase. Cel mai bine este să îi plantezi la începutul primăverii și apoi să îi pui într-un cadru rece cu efect de seră pentru câteva săptămâni până când temperaturile exterioare devin calde și stabile. 

Crini în ghiveci
Crini în ghiveci

Dacă nu ai un cadru rece, va funcționa un garaj sau subsol. Odată ce vremea o permite, așează crii în ghivece pe balcon sau aproape de geam, într-un loc însorit sau parțial însorit.

Îngrijirea crinilor

Susține crinii în creștere cu un suport pentru plante. Pe măsură ce plantele încep să înflorească, hrănește-le cu compost din roșii la fiecare două săptămâni. Acest lucru va încuraja florile și va ajuta bulbii să aibă performanțe bune în anul următor.

Nu tăia niciodată tulpinile înflorite chiar la nivelul solului. Scoate doar treimea superioară. Lasă tulpinile la locul lor până când se ofilesc, deoarece vor furniza energie bulbului. Această regulă se aplică și atunci când crinii se cresc pentru tăiere.

În timpul creșterii active, udă crinii frecvent. Aplică un îngrășământ lichid bogat în potasiu la fiecare 2 săptămâni de la plantare până la 6 săptămâni după înflorire.

Aplică un strat subțire de compost în fiecare primăvară. Crinii nu înfloresc mai mult de o dată pe sezon, dar poți îndepărta florile decolorate, astfel încât plantele să nu irosească energie producând semințe.

După înflorirea crinului, poți îndepărta doar tulpina în sine. Cu toate acestea, nu îndepărtați frunzele până când nu s-au ofilit complet și s-au decolorat în toamnă.

Este foarte important să nu tai frunzele până la sfârșitul sezonului lor, deoarece ele ajută să ofere hrană bulbului pentru florile sezonului viitor. Taie tulpinile moarte la sfârșitul toamnei sau la începutul primăverii.

Cum să îți înfrumusețezi balconul sau grădina cu petunii. Totul despre plantare și îngrijire

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Costica2023   •   14.12.2023, 13:15

Flori delicate, elegante, parfumate, ornament în grădini și buchete

Roxana22   •   20.08.2023, 23:26

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI