De Miruna Darcovici,

Simptomele rubeolei includ tuse, nas înfundat, ochi inflamați, dureri în gât, febră și erupție  de pete roșii pe piele. Rubeola este, în general, o boală blândă, însă poate fi și extrem de severă încât să fie fatală pentru copiii mici. În timp rata mortalității a scăzut în întreaga lume  după ce tot mai mulți copii au fost vaccinați împotriva viruslui rubeolic, boala încă ucide, potrivit statisticilor, mai mult de 100.000 de persoane de an, mai ales copii sub vârsta de cinci ani.

De exemplu, în urma ratei crescute de vaccinare, în SUA unite rubeola nu mai este deloc frecventă de mai bine de un deceniu. În prezent, Statele Unite  mai prezintă în jur de 60 de cazuri de rubeolă pe an și majoritatea venind cu ele din alte țări.

Rubeola este o boală extrem de contagioasă, perioada de maximă contagiozitate fiind în  momentul apariției erupției. Se poate transmite pe cale aeriană precum prin picăturile de tuse, de la strănut sau de la vorbit, prin contactul cu suprafetele contaminate,  prin transmiterea sanguina daca există răni deschise și prin transmiterea de la mamă la făt (rubeola congenitală). Infecția se transmite înainte de apariția simptomelor, iar perioada de incubație este de 12-21 de zile.

Virusul se poate detecta în faringe cu 5-7 zile înainte de apariția simptomelor și în 7-10 zile după apariția eruptie. Perioada de invazie durează doar  2-3 zile.

Citește mai mult despre rubeolă (pojărel) în DICȚIONARUL MEDICAL.

Becali îi poate lua lui Florinel Coman casa, mașina sau banii! Cum e posibil
GSP.RO

Becali îi poate lua lui Florinel Coman casa, mașina sau banii! Cum e posibil

Horoscop 20 octombrie. Ce zodie își recapătă liniștea și echilibrul interior
HOROSCOP

Horoscop 20 octombrie. Ce zodie își recapătă liniștea și echilibrul interior