Dau o stare de bine organismului
Bananele conţin triptofan, o substanţă care stimulează secreţia de serotonină, cunoscută ca fiind „hormonul fericirii”. Din acest motiv, ele au fost supranumite „fructele fericirii”. Pentru că sunt o sursă importantă de vitamine (A, C, E, B1, B2, B6) şi de minerale (fier, sodiu, potasiu, magneziu, zinc, calciu), bananele ajută la restabilirea echilibrului psihic, afectat de stările prelungite de stres, suprasolicitare sau astenie.
Reglează tensiunea arterială
Datorită conţinutului ridicat de potasiu şi de magneziu (348 mg, respectiv 42 mg la 100 g), bananele au un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Spre deosebire de medicamentele prescrise în tratamentul hipertensiunii, bananele stimulează eliminarea apei din ţesuturi, dar fără pierdere de minerale. Atenţie însă, în cazul insuficienţei renale, rinichii nu pot elimina minerale şi, de aceea, trebuie limitat consumul de banane.
Au o valoare nutritivă ridicată
Bananele sunt o sursă importantă de calorii (100 kcal la 100 g) şi au un conţinut scăzut de apă. De aceea, nu sunt recomandate de obicei în curele de slăbire. Totuşi, în combinaţie cu laptele sunt eficiente datorită conţinutului lor redus de sodiu. În plus, prin procentul ridicat de zahăr conţinut, ele furnizează organismului o cantitate considerabilă de energie. De asemenea, bananele au proprietatea de a combate apariţia celulitei.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei