Iniţial, moneda euro a fost utilizată în toate aceste state din zona unică, în timp ce Cipru, Estonia şi alte ţări au adoptat-o câţiva ani mai târziu.

În prezent, peste 340 de milioane de oameni din 19 țări din zona UE folosesc moneda euro. În circulație sunt puse peste 28 de miliarde de bancnote euro a căror valoare totală este estimată la aproximativ 1,5 trilioane de euro.

Euro este a doua cea mai utilizată monedă din lume, după dolarul american, iar UE depune eforturi pentru consolidarea rolului internațional al acesteia și de adaptare la noile provocări, inclusiv digitalizarea rapidă a economiei continentale și dezvoltarea monedelor virtuale.

Banca Centrală Europeană și-a propus să implementeze un nou design pentru bancnotele euro, care ar urma să fie gata în 2024. Până la sfârșitul acestui deceniu, instituţia de la Frankfurt ar putea lansa şi un euro digital.

În momentul de față există şapte bancnote şi opt monede euro, iar noi îți vom spune care sunt acestea, cum arată și ce caracteristici au.

Care sunt bancnotele euro?

bancnote euro
1 Mai la Vama Veche. După accidentul lui Vlad Pascu, „drumul morții” a rămas același, dar polițiștii fac mai multe filtre. „Ar fi mai sigur dacă am merge pe câmp, dar e plin de câini”
Recomandări
1 Mai la Vama Veche. După accidentul lui Vlad Pascu, „drumul morții” a rămas același, dar polițiștii fac mai multe filtre. „Ar fi mai sigur dacă am merge pe câmp, dar e plin de câini”

Bancnotele euro sunt inspirate din stilurile arhitecturale care au caracterizat şapte perioade din istoria culturii europene. Acestea sunt identice în întreaga zonă euro și pot fi folosite pretutindeni în această regiune. Iată care sunt bancnotele euro:

Bancnota de 5 euro

– Dimensiune: 120 x 62 mm

– Culoare: gri

– Stil arhitectural: clasic

Bancnota de 10 euro

– Dimensiune: 127 x 67 mm

– Culoare: roşu

– Stil arhitectural: romanic

Bancnota de 20 de euro

– Dimensiune: 133 x 72 mm

– Culoare: albastru

– Stil arhitectural: gotic

Bancnota de 50 de euro

– Dimensiune: 140 x 77 mm

– Culoare: portocaliu

– Stil arhitectural: renascentist

Bancnota de 100 euro

– Dimensiune: 147 x 82 mm

– Culoare: verde

– Stil arhitectural: baroc şi rococo

Bancnotele si monedele Euro - Bancnote euro

Bancnota de 200 euro

– Dimensiune: 153 x 82 mm

– Culoare: galben-maroniu

– Stil arhitectural: arhitectura în oţel şi sticlă

Bancnota de 500 euro

– Dimensiune: 160 x 82 mm

– Culoare: violet

– Stil arhitectural: arhitectura modernă a secolului XX

Decrețelul se pregătește să iasă la pensie și vrea o cană cu apă din Sri Lanka, prin Glovo
Recomandări
Decrețelul se pregătește să iasă la pensie și vrea o cană cu apă din Sri Lanka, prin Glovo

Care sunt monedele euro?

Bancnotele si monedele Euro- Monede euro

Există monede de la 1 cent la 2 euro. Monedele euro au o faţă „europeană” şi una „naţională”, modelul acestora variind de la o ţară la alta. Monedele pot fi folosite pretutindeni în zona euro.

Feţele europene ale monedelor euro înfăţişează fie UE înainte de extinderea din luna mai 2004, fie o hartă a Europei. Pe feţele naţionale sunt reproduse simboluri sau motive specifice ţărilor care au emis monedele.

Pe lângă ţările membre ale zonei euro, Principatul Monaco, Republica San Marino şi Cetatea Vaticanului emit, de asemenea, monede euro. Acestea sunt: statele membre ale zonei euro, Principatul Monaco, Republica San Marino şi Cetatea Vaticanului.

Iată care sunt monedele euro:

Feţele europene

Moneda de 2 euro

– Diametru: 25,75 mm

– Înălţimea muchiei: 2,20 mm

– Greutate: 8,50 g

– Culoare: partea exterioară argintie, partea interioară aurie

– Compoziţie: partea exterioară cupru-nichel, partea interioară trei straturi alamă cu nichel, nichel, alamă cu nichel

EXCLUSIV. Procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești, la al treilea termen. Martor: „I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”
Recomandări
EXCLUSIV. Procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești, la al treilea termen. Martor: „I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”

– Muchie: inscripţii gravate pe muchia fin zimţată

Moneda de 1 euro

– Diametru: 23,25 mm

– Înălţimea muchiei: 2,33 mm

– Greutate: 7,50 g

– Culoare: partea exterioară aurie, partea interioară argintie

– Compoziţie: partea exterioară alamă cu nichel, partea interioară trei straturi cupru-nichel, nichel, cupru-nichel

– Muchie: trei grupe de zimţi şi trei porţiuni netede

Moneda de 50 de cenți

– Diametru: 24,25 mm

– Înălţimea muchiei: 2,38 mm

– Greutate: 7,80 g

– Culoare: auriu

– Compoziţie: aur nordic

– Muchie: crestături fine

Moneda de 20 de cenți

– Diametru: 22,25 mm

– Înălţimea muchiei: 2,14 mm

– Greutate: 5,74 g

– Culoare: auriu

– Compoziţie: aur nordic

– Muchie: netedă, cu şapte părţi dantelate („floare spaniolă”)

Moneda de 10 cenți

– Diametru: 19,75 mm

– Înălţimea muchiei: 1,93 mm

– Greutate: 4,10 g

– Culoare: auriu

– Compoziţie: aur nordic

– Muchie: crestături fine

Moneda de 5 cenți

– Diametru: 21,25 mm

– Înălţimea muchiei: 1,67 mm

– Greutate: 3,92 g

– Culoare: roşiatic

– Compoziţie: oţel placat cu cupru

– Muchie: netedă

Moneda de 2 cenți

– Diametru: 18,75 mm

– Înălţimea muchiei: 1,67 mm

– Greutate: 3,06 g

– Culoare: roşiatic

– Compoziţie: oţel placat cu cupru

– Muchie: netedă, cu o canelură

Moneda de 1 cent

– Diametru: 16,25 mm

– Înălţimea muchiei: 1,67 mm

– Greutate: 2,30 g

– Culoare: roşiatic

– Compoziţie: oţel placat cu cupru

– Muchie: netedă

Feţele naționale

Belgia

Monedele belgiene reproduc efigia Regelui Albert al II-lea şi monograma acestuia – litera majusculă A dedesubtul unei coroane – înconjurate de cele 12 stele ale UE.

Germania

Caracteristica monedelor de 1 euro şi de 2 euro este vulturul federal, simbol tradiţional al suveranităţii germane. Poarta Brandenburg, care simbolizează divizarea şi unificarea ulterioară a Germaniei, apare pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi. Pe monedele de 1, 2 şi 5 cenţi este reprezentată o crenguţă de stejar, care aminteşte de concepţia grafică a vechilor pfenigi germani.

Irlanda

Toate monedele irlandeze au aceeaşi faţă naţională reprezentând o harpă celtică, simbol tradiţional al Irlandei. Cuvântul „Irlanda” este scris în irlandeză.

Grecia

Pe moneda de 2 euro este reprezentată o scenă dintr-un mozaic spartan înfăţişând-o pe Europa, figura mitică grecească de la care şi-a împrumutat numele continentul nostru. Pe moneda de 1 euro este reprodusă o bufniţă, motiv preluat de pe vechea monedă ateniană de 4 drahme. Monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi poartă efigiile unor figuri greceşti de renume din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea şi de la începutul secolului XX, iar pe monedele de 1, 2 şi 5 cenţi sunt reprezentate o triremă ateniană, o corvetă şi o navă-cisternă.

Spania

Monedele de 1 şi 2 euro poartă efigia Regelui Juan Carlos I de Borbon y Borbon. Monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi îl prezintă pe Miguel de Cervantes, părintele literaturii spaniole, ca simbol al

universalităţii omului şi a operelor acestuia. Catedrala din Santiago de Compostela, unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din lume, este înfăţişată pe monedele de 1, 2 şi 5 cenţi.

Franța

Un copac, simbolizând viaţa, continuitatea şi dezvoltarea, apare pe monedele de 1 şi 2 euro. Acesta este înconjurat de motto-ul republican „liberté, égalité, fraternité”. Tema clasică a semănătorului este prezentă pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi, în timp ce efigia unei Marianne tinere şi feminine, simbol al Republicii Franceze, împodobeşte monedele de 1, 2 şi 5 cenţi.

Italia

Pe moneda de 2 euro apare portretul lui Dante Alighieri, pictat de Rafael. Moneda de 1 euro înfăţişează desenul lui Leonardo da Vinci care prezintă proporţiile ideale ale corpului uman. „Naşterea lui Venus” a lui Botticelli, o sculptură a lui Umberto Boccioni şi statuia ecvestră a împăratului Marcus Aurelius sunt ilustrate pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi. Celelalte monede prezintă Colosseumul (5 cenţi), Mole Antonelliana (2 cenţi) şi Castel del Monte (1 cent).

Cipru

Pe monedele de 1 şi 2 euro este reprodus un idol în formă de cruce din perioada chalcolitică (anul 3000 î.Hr.). Acesta este caracteristic pentru arta preistorică de pe insulă și reflectă locul pe care Cipru îl ocupă în centrul civilizaţiei şi al antichităţii. Pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi este reprezentată o navă din Kyrenia, vas comercial care datează din secolul al IV-lea î.Hr. Aceasta simbolizează istoria maritimă a insulei şi importanţa acesteia ca centru negustoresc. Pe monedele de 1, 2 şi 5 cenţi apare muflonul, o specie de oaie sălbatică din Cipru, reprezentativă pentru fauna insulei.

Luxemburg

Monedele poartă efigia Alteţei Sale Regale Marele Duce Henri. Cuvântul „Luxemburg” este scris în luxemburgheză.

Malta

Monedele de 1 şi 2 euro prezintă crucea malteză cu 8 vârfuri. Caracteristica monedelor de 10, 20 şi 50 de cenţi este stema Maltei, un scut cu o reprezentare heraldică a drapelului naţional al țării. Pe monedele de 1, 2 şi 5 cenţi este reprezentat altarul templului preistoric Mnajdra, construit în jurul anului 3600 î.Hr., pe o colină joasă, cu vedere spre mare.

Țările de jos

Sunt folosite două concepţii grafice diferite – două profiluri ale Reginei Beatrix. Pe monedele de 1 şi 2 euro, în dreapta profilului, apar cuvintele „Beatrix, Regina Ţărilor de Jos” scrise în olandeză. Pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de cenţi aceleaşi cuvinte înconjoară profilul.

Austria

Moneda de 2 euro reproduce portretul pacifistei Bertha von Suttner. Marle compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart este înfăţişat pe moneda de 1 euro. Unele dintre cele mai reprezentative clădiri din Viena împodobesc monedele de 50 de cenţi (Clădirea Secesiunii), 20 de cenţi (Palatul Belvedere) şi 10 cenţi (Catedrala Sfântul Ştefan). Pe monedele de 1, 2 şi 5 cenţi sunt reproduse o genţiană, o floare de colţ, respectiv o primulă alpină.

Portugalia

Sigiliile regale ale primului rege al Portugaliei, Dom Afonso Henriques, şi cuvântul „Portugal” constitui elementele centrale ale monedelor. Pe monedele de 1 şi 2 euro sunt reproduse sigilii care datează din 1144, pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi apar sigilii din 1142, iar pe monedele de 1, 2 şi 5 cenţi apar sigilii din 1134. Sigiliile sunt înconjurate de castele şi blazoane, care, la rândul lor, au împrejur cele 12 stele ale UE.

Slovenia

Pe moneda de 2 euro este reprodusă imaginea poetului France Prešeren. Moneda de 1 euro îl prezintă pe Primož Trubar, autorul primei cărţi tipărite în limba slovenă. Pe monedele de 20 şi 50 de cenţi apar caii lipiţani şi, respectiv, muntele Triglav, iar pe moneda de 10 cenţi este reprodus proiectul nerealizat al clădirii Parlamentului sloven, aparţinând arhitectului Jože Plečnik. Un semănător este reprezentat pe moneda de 5 cenţi. Pe celelalte monede sunt reprezentate piatra folosită pentru înscăunarea suveranilor (2 cenţi) şi o barză (1 cent).

Slovacia

Monedele de 1 şi 2 euro înfăţişează o cruce dublă, la baza căreia se află trei culmi, concepţie grafică similară celei de pe stema naţională a Slovaciei. Pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi sunt reprezentate Castelul Bratislava şi stema naţională a Slovaciei. Monedele de 1, 2 şi 5 cenţi înfăţişează vârful Krivaň din munţii Tatra, un simbol al suveranităţii naţiunii slovace, şi stema naţională a Slovaciei.

Finlanda

Fructul şi florile de mur pitic sunt reproduse pe moneda de 2 euro, în timp ce pe moneda de 1 euro apare imaginea a două lebede în zbor. Leul heraldic este ilustrat de monedele de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de cenţi.

Principatul Monaco

Pe monedele de 1 şi 2 euro este reprezentat Principele Albert al II-lea. Monograma acestuia apare pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi. Monedele de 1, 2 şi 5 cenţi poartă blazonul prinţilor suverani ai Principatului Monaco.

Republica San Marino

Clădirea Guvernului (Palazzo Pubblico) este reprodusă pe moneda de 2 euro, iar pe cea de 1 euro apare stema oficială a republicii. Cele trei turnuri – Guaita, Ceste şi Montale – sunt prezentate pe moneda de 50 de cenţi. Pe moneda de 20 de cenţi apare Sfântul Marinus, inspirat de o pânză în stilul şcolii Guercino, iar pe moneda de 10 cenţi este reprodusă bazilica sfântului. Pe monedele de 1, 2 şi 5 cenţi sunt reprezentate al treilea turn, Statuia Libertăţii şi, respectiv, primul turn

Vatican

Toate monedele îl înfăţişează pe Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea şi poartă inscripţia „CITTA DEL VATICANO”.

Citește și: Cele mai cunoscute festivaluri de bere din lume

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
FANATIK.RO
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
S-a aflat! Ce relație este, de fapt, între Cătălin Botezatu și Laura Giurcanu: ”Chiar dacă nu se întâmplă atât de des pe cât ne-am dori...”
Viva.ro
S-a aflat! Ce relație este, de fapt, între Cătălin Botezatu și Laura Giurcanu: ”Chiar dacă nu se întâmplă atât de des pe cât ne-am dori...”
Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție de infarct la Premiile Gopo. Mayra a atras toate privirile cu ținuta. Cine a însoțit-o pe covorul roșu
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție de infarct la Premiile Gopo. Mayra a atras toate privirile cu ținuta. Cine a însoțit-o pe covorul roșu
În Würzburg există un magazin românesc cu produse tradiționale din țară » Cât poate să coste un kilogram de carne de miel pentru Paști
GSP.RO
În Würzburg există un magazin românesc cu produse tradiționale din țară » Cât poate să coste un kilogram de carne de miel pentru Paști
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
FANATIK.RO
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
Un copil de 6 ani a murit după ce tatăl lui l-a lovit și l-a obligat să alerge pe bandă la o sală de sport. VIDEO șocant
Știrileprotv.ro
Un copil de 6 ani a murit după ce tatăl lui l-a lovit și l-a obligat să alerge pe bandă la o sală de sport. VIDEO șocant
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cât costă chiria la apartamentul cu WC lângă pat. "Se dă închisoare"
Observatornews.ro
Cât costă chiria la apartamentul cu WC lângă pat. "Se dă închisoare"
Horoscop 2 mai 2024. Fecioarele intră într-o perioadă în care va conta orice gest pe care-l vor face pentru a-și proteja starea de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 2 mai 2024. Fecioarele intră într-o perioadă în care va conta orice gest pe care-l vor face pentru a-și proteja starea de sănătate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI