Ce sunt bisericile fortificate din Transilvania

Sașii transilvăneni au fondat satele cu biserici fortificate din Transilvania. Aceștia din urmă erau populații germane care s-au stabilit în zonă încă din secolul al XII-lea. Coloniștii s-au bucurat de un statut special, iar comunitățile pe care le-au creat au prosperat. 

Întreaga regiune a fost invadată continuu de otomani și tătari. Prin urmare, oamenii au trebuit să găsească modalități de a se proteja de aceste invazii frecvente.

Cele mai importante orașe aveau fortificații de mari dimensiuni și cetăți impresionante, cum ar fi Râșnov, în Transilvania.

Fiecare sat săsesc din Transilvania a creat fortificații puternice în jurul bisericii principale a așezării. Situată chiar în inima localității și, de obicei, în vârful unui deal, aceasta din urmă a fost astfel transformată în nucleul unui sistem defensiv elaborat, cu turnuri de pază și poduri turnante. 

De asemenea, oamenii au avut grijă să construiască depozite mari pentru a păstra în siguranță bunurile comunității în timpul perioadelor lungi de asediu. 

În trecut, existau aproximativ 300 de biserici fortificate. În zilele noastre, aproape 150 de biserici fortificate bine conservate încă mai împânzesc zona rurală a Transilvaniei, printre care cele șapte magnifice au primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO în 1993. 

Șapte biserici fortificate din Transilvania sunt pe lista Patrimoniului UNESCO

UNESCO a decis să includă cele șapte sate cu biserici fortificate din sudul Transilvaniei pe lista Patrimoniului Mondial, deoarece acestea reprezintă un model de locuire care a rămas neschimbat din Evul Mediu. Toate cele 7 sate sunt dominate de bisericile lor fortificate construite între secolele XIII și XVI. 

Războiul se învață din cărți, nu de la știri. Ce scriau Camil Petrescu, George Topârceanu și alții despre abatorul uman
Recomandări
Războiul se învață din cărți, nu de la știri. Ce scriau Camil Petrescu, George Topârceanu și alții despre abatorul uman

Biserici fortificate din România

Biserica fortificată din Viscri

Probabil cel mai popular dintre toate satele din Transilvania cu biserici fortificate este Viscri, un sat pitoresc și colorat în care timpul pare să se fi oprit de secole întregi.

Biserica fortificată din Viscri este poate cea mai frumoasă din întreaga regiune. Biserica în stil gotic are o capelă minunată și un mic muzeu la fața locului care prezintă modul de viață săsesc. În muzeu sunt expuse obiecte precum îmbrăcăminte tradițională, mobilier, unelte lucrate manual și piese de broderie rafinate. 

Biserica se mândrește, de asemenea, cu priveliști magnifice ale satului și ale zonei rurale din jur din vârful unuia dintre turnurile sale de veghe. 

Viscri în sine este unul dintre cele mai frumoase sate din România. Nu există străzi pavate, ci doar străzi de pământ care sunt mărginite de căsuțe medievale pitorești. 

Prințul de Wales s-a îndrăgostit de sat și a decis să cumpere și să restaureze o casă săsească din secolul al XVIII-lea în 2006 pentru a promova turismul durabil într-un loc care respectă și onorează valorile călătoriei responsabile. 

Consumul de cocaină s-a extins în România. Exemplul unei firme unde directorul și colega lui consumau în birou
Recomandări
Consumul de cocaină s-a extins în România. Exemplul unei firme unde directorul și colega lui consumau în birou

Cum se ajunge la Viscri

Viscri este situat aproape la jumătatea distanței dintre Brașov și Sighișoara. Se află la 45 de minute de mers cu mașina de aceasta din urmă și la puțin mai mult de o oră de cea dintâi.

Biserica fortificată din Biertan

Al doilea cel mai vizitat sat cu o biserică fortificată din Transilvania este Biertan, un oraș construit printre dealuri și podgorii. 

Biserica Sfânta Maria este o construcție medievală ridicată în vârful unui deal chiar în mijlocul Biertanului. Biserica din secolul al XV-lea este un exemplu excelent de arhitectură gotică târzie. Are o ușă impresionantă care se mândrește cu un sistem elaborat de încuietori și lacăte, care este considerat o minune a ingineriei vremii sale. 

Un alt lucru fantastic de văzut la biserica fortificată din Biertan este închisoarea maritală, exact ceea ce sugerează numele său. 

Legenda spune că, ori de câte ori un cuplu căsătorit din Biertan dorea să divorțeze, trebuia să treacă mai întâi printr-un test special. 

Campionatul care n-a existat
Recomandări
Campionatul care n-a existat

Aceștia erau închiși într-o cameră între zidurile bisericii fortificate și erau obligați să folosească un singur pat, un singur scaun și un singur set de tacâmuri timp de două săptămâni întregi. 

După această perioadă, dacă mai doreau să divorțeze, erau liberi să o facă. Cu toate acestea, în 400 de ani, se spune că doar un singur cuplu ar fi mers până la urmă până la capăt cu divorțul.

Biertan a fost fondat în 1283 și este considerat unul dintre cele mai importante bastioane din Transilvania. Mai mult, satul avea o lungă tradiție de vinificație, aproape dispărută în zilele noastre. 

Cum se ajunge la Biertan

Biertan se află la 30 km vest de Sighișoara și la 80 km nord de Sibiu, așa că este ușor de ajuns cu mașina de la oricare dintre ele. Nu este accesibil cu mijloacele de transport în comun. Cel mai bun mod de a ajunge la Biertan este cu un tur ghidat din Sighișoara, dacă nu conduceți. 

Biserica săsească din Prejmer

Biserica fortificată din Prejmer este cea mai mare de acest fel din sud-estul Europei. De-a lungul istoriei sale îndelungate, care se întinde pe parcursul a cinci secole, și datorită faptului că era cel mai estic sat săsesc din Transilvania, Prejmer a fost asediat de cel puțin 50 de ori. Cu toate acestea, doar o singură dată a căzut în mâinile inamicului. 

O vizită la Prejmer oferă ocazia de a te plimba în jurul unei construcții medievale defensive perfect conservate, precum și de a păși în interiorul uneia dintre cele mai vechi biserici gotice din România. Nu în ultimul rând, Prejmer este probabil cel mai bun exemplu al modului în care sașii au reușit să atribuie funcții defensive lăcașurilor lor de cult, ceea ce, în cele din urmă, le-a cruțat viețile în fața atacurilor inamice. 

Cum se ajunge la Prejmer

Prejmer se află la mai puțin de 20 km de Brașov și este foarte ușor de ajuns la el, fie cu mașina, fie cu trenul.

Cetatea Câlnic, Transilvania, România

Construită în secolul al XIII-lea, biserica fortificată din Calnic este una dintre cele mai impunătoare structuri defensive din Transilvania.

Cea mai izbitoare trăsătură a sa este Turnul Siegfried, o construcție înaltă de cinci etaje care se profilează deasupra micului sat. Câlnic este unul dintre cele mai îndepărtate locuri de vizitat din România. 

Pe lângă faptul că te poți plimba pe terenul bisericii fortificate, poți vizita și un muzeu de artă medievală aflat la fața locului în timp ce te afli acolo. 

Cum se ajunge la Calnic

Calnic se află la 40 de minute de mers cu mașina de la Sibiu sau la 30 de minute de mers cu mașina de la Alba Iulia.

Darjiu 

Construită inițial în stil roman în secolul al XIV-lea, biserica principală din Darjiu a fost reconstruită ulterior în stil gotic și fortificată în secolul al XVI-lea. Interiorul bisericii are fresce impresionante, care se numără printre cele mai remarcabile piese de artă medievală din Transilvania. 

Ceea ce este fascinant la biserica fortificată din Darjiu este că localnicii încă mai folosesc depozitele lor pentru a-și păstra cerealele și mezelurile. O tradiție unică, care există de secole, încă mai are loc acolo în fiecare săptămână. 

În fiecare miercuri, la sunetul clopotului bisericii, porțile fortăreței se deschid pentru ca sătenii să poată intra înăuntru și să-și ia proviziile săptămânale. Vizitatorii sunt foarte bineveniți să asiste la acest fel de ceremonie.

Cum se ajunge la Darjiu

Singura modalitate de a ajunge la Darjiu este cu mijloace de transport private. Cel mai apropiat oraș este Sighișoara, care se află la aproximativ 36 km de Darjiu.

Biserica Saschiz și Turnul cu Ceas din satul Saschiz, Transilvania, România

Dacă ai fost la Sighișoara, atunci turnul cu ceas al bisericii fortificate din Saschiz îți va suna cunoscut. Forma turnului și decorarea acoperișului cu țigle colorate sunt aproape identice cu turnul cu ceas iconic din Sighișoara. 

În afară de impresionanta sa biserică fortificată, Saschiz este renumit și pentru faptul că este un centru important pentru meșteșugurile de tâmplărie și pictură pe lemn. 

Saschiz este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Transilvaniei, deoarece nu mulți călători îl adaugă în itinerariile lor. 

Ca atare, le oferă vizitatorilor ocazia rară de a experimenta un sat săsesc autentic ca niciun altul.

Cum se ajunge la Saschiz

Aflat la doar 20 km de Sighișoara, Saschiz este accesibil doar cu mijloace de transport private. 

Valea Viilor 

Această biserică fortificată masivă este vizibilă de la mare distanță, deoarece domină Valea Viilor, unde este situată. Biserica prezintă decorațiuni și mobilier săsesc, fiind renumită și pentru faptul că are în centru o fântână, care s-a dovedit a fi salvatoare pentru sătenii care se adăposteau între zidurile sale în vremuri de asediu. 

Cum se ajunge la Valea Viilor

Poți ajunge la Valea Viilor cu mijloace de transport private. Cel mai apropiat oraș (14 km) este Mediaș.

Alte biserici fortificate din România

  • Biserica evanghelică din Agnita – Sibiu
  • Biserica fortificată satelor Cirta și Ineu – Carta 
  • Biserica fortificată din Zăbala – Covasna
  • Biserica fortificată Romano-Catolică Calvaria – Cluj Napoca
  • Biserica fortificată din Apold – Mureș 
  • Biserica evanghelică fortificată Sfânta Margareta – Mediaș
  • Biserica evanghelică fortificată din Copșa Mare – Copșa Mare
  • Biserica fortificată Sfânta Precista – Galați.

Sursa foto: 123rf.com

Cele mai frumoase lacuri din România 

Urmărește-ne pe Google News
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
GSP.RO
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
ȘOC! Elena Băsescu, apariție HOT pe plajă! IREAL ce s-a văzut când s-a dezbrăcat de haine
Playtech.ro
ȘOC! Elena Băsescu, apariție HOT pe plajă! IREAL ce s-a văzut când s-a dezbrăcat de haine
"L-o fotografiat cum îl spânzură pe al treilea". Filmul crimei din Arad. Vecinii au auzit totul, dar au crezut că e petrecere în apartament
Observatornews.ro
"L-o fotografiat cum îl spânzură pe al treilea". Filmul crimei din Arad. Vecinii au auzit totul, dar au crezut că e petrecere în apartament
Horoscop 8 august 2022. Scorpionii s-ar putea să își inventeze singuri unele dezamăgiri pe care să le folosească ca motivații pentru acțiunile lor
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2022. Scorpionii s-ar putea să își inventeze singuri unele dezamăgiri pe care să le folosească ca motivații pentru acțiunile lor
Sute de persoane au rămas izolate în cabane și hoteluri din Austria din cauza inundațiilor
Știrileprotv.ro
Sute de persoane au rămas izolate în cabane și hoteluri din Austria din cauza inundațiilor
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Orangesport.ro
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Proprietar sau chiriaș? Răspunde la chestionar și vezi ce ți se potrivește
PUBLICITATE
Proprietar sau chiriaș? Răspunde la chestionar și vezi ce ți se potrivește
7 brand-uri scandinave de pe Modivo care nu trebuie să-ți lipsească din garderobă
PUBLICITATE
7 brand-uri scandinave de pe Modivo care nu trebuie să-ți lipsească din garderobă
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.