Mergi direct la conținut »
Boala care se confundă ușor cu un cancer, pentru că au simptome comune. "Nu vă mai diagnosticati singuri"
Sănătate și Fitness Libertatea > Lifestyle > Sănătate și Fitness > Boala care se confundă ușor cu un cancer, pentru că au simptome comune. "Nu vă mai diagnosticati singuri"

Boala care se confundă ușor cu un cancer, pentru că au simptome comune. „Nu vă mai diagnosticati singuri”

Boala hemoroidală, vechea de cand lumea, fiind menționată de prin anul 1700 î.e.n.,  este o boală căreia îi priește stilul de viață modern, cu alimentație haotică, sport puțin și stres mult. Potrivit estimărilor specialiștilor, 50% din populație, adică 1 din 2 oameni se va confrunta la un moment dat al vieții cu hemoroizii.

Așadar, este important de știut ce anume ne predispune la acest diagnostic, dar și care sunt pașii corecți după ce bănuim o astfel de afecțiune.

„Factorii de risc pentru hemoroizi sunt multipli – începând de la scaunul tare, constipația. Perioadele lungi modifică vascularizația la nivelul plexului venos hemoroidal. Perioadele lungi de diaree, la fel, produc niște modificări pentru că atunci scaunul este mai acid și modifică, la fel, vascularizația. Vorbim și despre o moștenire genetică – transmiterea oarecum ereditară a calității colagenului, a venelor, a valvelor venoase care sunt mai competente sau mai puțin competente – mai ușor pot să facă boli ale venelor cei care au în familie așa ceva: hemoroizi, varice, varicocel. Sarcina e un factor foarte important care apare la femei. Altă cauză – consumul de alcool în cantitate mare, care se știe că produce vasodilatație. Statul mult în fund, care se întâmplă în cazul șoferilor, taximetriștilor, dar și, atenție, statul mult pe toaletă. Toaleta nu este bibliotecă, o defecație prelungită traumatizează zona. Chiar și sportul în exces dăunează dacă vorbim de ridicări dese de greutăți pentru că aceste exerciții cresc presiunea abdominală pe perioade lungi. Obezitatea este și ea factor de risc, dar și dietele moderne – Dukan, cele pe bază de proteine – pentru că nu au incluse fibre alimentare, fructe, legume, și duc la constipație”, explică dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg la o clinică specializată în diagnosticarea și tratarea hemoroizilor.

Boala hemoroidală este în continuare un tabu pentru români spune doctorul, care atrage atenția că vede tot mai multe cazuri dramatice: diagnostice grave care au fost interpretate de pacienți drept banali hemoroizi și tratate după ureche. Dr. Andronesi are câteva exemple:

„Recent, am văzut o doamnă care credea că are abces anal, probabil citise pe internet, când, de fapt, avea o tumoră sângerândă, care trebuie operată, iradiată. Sau, mai demult o altă doamnă de 40 de ani, tânără, credea că are un hemoroid de câteva luni, de fapt era o tumoră anală, a fost trimisă la iradiere, după aceea a trebuit operată. Iar operația în cancerele de anus înseamnă amputație de rect. Dacă ea venea de la început, când era un polip sau o formă benignă, nu se ajungea la formele grave și la tratamentele agresive”, este de părere expertul celei mai moderne clinici de proctologie din țară.

Recomandarea medicilor este unanimă – lăsați rușinea deoparte și mergeți la proctolog, singurul în măsură să pună un diagnostic clar și un tratament care funcționează.

”Proctologia e știința care se ocupă de așa ceva, doar un proctolog poate diagnostica. Pentru că omul se gândește că sunt hemoroizi, simptomele se potrivesc cu ce a auzit, a citit pe internet. Însă poate fi şi o tumoră acolo, poate fi un cancer, putem avea un abces, o fisură, o tromboză, sunt foarte multe și fiecare se rezolvă diferit. Dacă stăm foarte mult și avem o tumoră acolo, ea poate deveni inoperabilă sau poate progresa spre metastaze. În ceea ce privește tratamentul hemoroizilor, dacă acesta este diagnosticul corect, vă spun sincer: tratamentele locale cu creme, geluri, promovate destul de agresiv, nu fac altceva decât să niveleze mucoasa, să o vindece pe moment, dar lasă mai departe să crească hemoroizii și, bineînțeles, cu apariția de complicații din ce în ce mai grave, mai frecvente. Asta înseamnă automedicația, ne dăm cu crema și avem senzația că ne simțim mai bine. Dar încurcăm un diagnostic care poate să ne salveze viața, cum sunt tumorile, sau diversele boli inflamatorii colonice. Există diverse boli, spre exemplu rectocolita ulcerohemoragică, în urma căreia pierdem sânge, avem inflamație și ne dăm cu o cremă, dar tratamentul e cu totul altul”, declară Dr. Dan Andronesi.

Medicina actuală permite tratarea hemoroizilor fără intervenție chirurgicală, prin metode non-invazive, cu recuperare rapidă. Metodele recomandate de specialiștii de top sunt fototermocoagularea în spectru infraroșu plus ligatura cu benzi elastice.

 Pentru a evita, însă, apariția bolii hemoroidale urmați câteva sfaturi de viață sănătoasă: ocoliți fast-food-ul, condimentele picante şi alcoolul, consumaţi fibre alimentare, păstrați-vă greutatea în limite normale și fugiți de sedentarism – este indicat să ne ridicăm de la birou la fiecare 45-50 de minute şi pentru puţină mişcare, întocmai ca elevii în pauzele școlare.

Cazul Caracal, noi detalii șocante! Ce au făcut forțele de ordine care au căutat-o pe Alexandra Măceșanu
Recomandări

Cazul Caracal, noi detalii șocante! Ce au făcut forțele de ordine care au căutat-o pe Alexandra Măceșanu

„Nu vă mai diagnosticați singuri cu hemoroizi! Au simptome comune cu trombozele, abcesele sau cancerele, văd tot mai des tumori confundate”, este concluzia medicului Dan Andronesi.

Un alt medic, Alexandru Oproiu, spune că un cancer colorectal poate fi cauzat de alimentaţia modernă, bogată în carne roşie, iar vârsta la care apare boala a scăzut la 45 de ani. Iată 7 riscuri la care ești predispus dacă duci o viață sedentară!


Citește și… Filmulețul incredibil în care Cătălin Grădinariu le cere scuze părinților lui Alexandru Hogea: „Eu am plecat și am scăpat!”


 

Close
Închide
  Close