Ingrediente: 400 g de brânză de vacă, o lingură de făină, o lingură de griş, două ouă, ulei pentru prăjit, sare, smântână, gem de prune.
Preparare: Brânza zdrobită cu furculiţa se amestecă cu făina şi cu grişul, se adaugă ouăle întregi, sarea şi se amestecă bine. Se modelează din această compoziţie papanaşii (rotunzi, cu gaura în mijloc), care se dau prin făină şi se pun la prăjit în mult ulei bine încins. Când sunt rumeniţi pe ambele părţi, se scot, se ornează cu smântână şi se servesc cu gemul de prune.
Clătite cu căpşune
Ingrediente: 500 ml de lapte, două ouă, un vârf de cuţit de sare, făină, ulei pentru prăjit, dulceaţă de căpşune.
Preparare: Se pune laptele în vasul pentru mixer, se adaugă ouăle, sarea şi se mixează. Se adaugă făină în ploaie până când compoziţia de clătite are consistenţa unei smântâni subţiri. Se încinge o tigaie, se unge cu ulei de prăjit. Când tigaia este bine încinsă, se toarnă un polonic mijlociu de compoziţie de clătite în tigaie, mişcând-o astfel încât compoziţia să fie distribuită uniform. Se lasă pe foc mijlociu până când este gata pe o parte, se întoarce apoi clătita pe cealaltă parte. Se fac pe rând toate clătitele. Se servesc rulate cu dulceaţă de căpşune.
Croissant cu umplutură de vişine
Ingrediente: 250 g de făină, 125 g de iaurt, 125 g de unt topit, trei linguri de zahăr pudră, o jumătate de plic de praf de copt, un vârf de cuţit de sare, dulceaţă de vişine.
Preparare: Se topeşte untul pe bain-marie şi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Apoi se amestecă bine făina, sarea, praful de copt, zahărul pudră, untul şi iaurtul, până se obţine un aluat elastic care se va întinde pe o suprafaţă presărată cu făină, sub forma unui disc cu grosimea de 5 mm. Din discul de aluat se taie 8 triunghiuri, pe care aşezaţi dulceaţa de vişine. Fiecare triunghi se rulează strâns de la bază către vârf şi apoi se aşază într-o tavă. Croissantele se coc în cuptorul preîncălzit la foc mic, timp de 20-25 minute, sau până când se rumenesc.
Ruladă cu marmeladă de fragi
Ingrediente: 4 ouă, 4 linguri rase de zahăr, 4 linguri cu făină, esenţă de vanilie, marmeladă de fragi.
Preparare: Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Se pun într-un castron gălbenuşurile şi se freacă cu zahărul. Se bat separat albuşurile spumă şi apoi se adaugă peste gălbenuşuri. Se încorporează şi făina, şi esenţa de vanilie şi se amestecă bine cu mixerul timp de 3 minute. Se pune într-o tavă hârtie de copt şi se toarnă compoziţia. Se bagă la cuptor timp de 8-10 minute.Când e gata, se scoate pe un prosop umed, se pune marmeladă de fragi şi se rulează. Se pune în hârtie de staniol şi se bagă la congelator pentru 15 minute.
Foto: Shutterstock