MENIU CAUTĂ

Când ar trebui să ne îngrijoreze durerile de spate (PUBLICITATE)

Distribuie

Peste 19 milioane de oameni ajung anual la medic din cauza durerilor de spate. Nu fiecare durere de spate indică însă o problemă gravă. Postura incorectă, durerile musculare trecătoare sau cele cauzate de afecțiuni precum gripa sau răceala nu ne pun sănătatea în pericol.

Atunci când durerea ne împiedică să ne desfășurăm activitățile zilnice, este de lungă durată, iar intensitatea ei este tot mai greu de tolerat, ea poate indica apariția unei probleme mai grave. Iată care sunt primele semne că durerea ta de spate trebuie diagnosticată și examinată de un medic:

Durerea radiază spre brațe sau picioare

Durerile de spate cedează adeseori la medicamente și trece în câteva zile, dacă ne odihnim. Însă atunci când ea durează mai mult de două săptămâni și începe să radieze inclusiv spre zona brațelor sau spre picioare, este un semn că ar trebui să mergi imediat la medic. Datele arată că 5% din populație este afectată, la un moment dat, de hernii. Acestea apar atunci când o parte din țesuturi crește anormal sau se deplasează. Herniile de disc sunt însă unele dintre cele mai periculoase, mai ales atunci când sunt lăsate netratate.

Durerea nu dispare în timp, ba dimpotrivă, ea devine tot mai intensă, pe măsură ce discul vertebrei se deplasează mai tare. Există mai multe tipuri de hernie de disc, așa că este important ca medicul să fie cel care îți pune diagnosticul și îți recomandă cel mai bun tratament. De exemplu, o hernie de disc lombară poate pune presiune pe nervul sciatic, ceea ce va face ca durerea să se extindă în zona șoldului și să coboare pe tot piciorul.

Amorțeală sau slăbiciune în brațe și picioare

Coloana vertebrală ne controlează mișcările, iar nervii din această zonă sunt extrem de sensibili. De aceea, atunci când apar furnicături, slăbiciune sau amorțeală la nivelul brațelor sau picioarelor, este timpul să ceri părerea unui specialist.

Durerea se intensifică pe timpul nopții

În mod normal, durerile de spate ar trebui să se amelioreze atunci când ne odihnim și să scadă în intensitate pe timpul nopții. Însă atunci când durerea de spate nu te lasă să dormi sau te trezește din somn, este un semn clar că ceva nu este în regulă. Uneori, durerile de spate din timpul nopții pot fi cauzate și de o poziție incomodă în timpul somnului sau de o saltea inconfortabilă. Dar există și unele afecțiuni care pot cauza durerile intense de spate pe timpul nopții. Cele mai frecvente sunt scolioza, stenoza spinală, herniile de disc, precum și unele forme de cancer. Din acest motiv, este bine să nu aștepți prea mult înainte să consulți medicul.

Dureri de spate însoțite de febră și scădere în greutate

Atunci când durerea de spate apare împreună cu alte simptome trebuie să mergi cât mai repede la medic. Infecțiile, pietrele la rinichi sau unele tipuri de cancer se pot manifesta prin dureri severe de spate, febră și scădere inexplicabilă în greutate.

Durerile sunt constante și nu cedează la analgezice

O durere resimțită în profunzime, care durează deja de săptămâni și care nu se ameliorează după ce iei analgezice indică, cel mai probabil, o problemă mai gravă. Chiar și atunci când durerea cedează la pastile, dar reapare zilnic, pe o perioadă mai îndelungată, ar trebui să vezi un medic, pentru a te asigura că nu este vorba despre o afecțiune care îți cauzează aceste dureri.

Reține că multe dintre afecțiunile spatelui pot fi tratate și corectate prin metode neinvazive, dacă sunt diagnosticate la timp. În cazul herniilor de disc, de exemplu, nu este întotdeauna nevoie să te operezi. Însă atunci când ele sunt lăsate să avanseze, s-ar putea ca intervenția chirurgicală să fie cea mai bună opțiune. La fel și în cazul scoliozelor sau spondilozelor. Cu cât sunt identificate mai rapid, când curbura coloanei nu este foarte accentuată, cu atât ele pot fi corectate cu ajutorul unor exerciții fizice și prin îmbunătățirea posturii.

Sursa foto: Shutterstock:sebra

Comentarii