Cuprins:
În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.
Când sunt Babele
Babele sunt în perioada 1 – 9 martie, atunci când vremea este de obicei schimbătoare.
Bunicii noștri cunoșteau că primele zile din această luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Babă Dochia și-a luat numele de la Sfântă Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.
Dacă ținem seamă că în străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare că întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros, potrivit crestinortdox.ro.
Astfel, perioadă cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turmă sa de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.
Babele prezic vremea
Zilele Dochiei sau Babele sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Baba Dochia era capricioasă și greu de mulțumit, la fel ca și vremea la început de an. Așa se face că între 1 și 9 martie vremea e mereu schimbătoare. E un prag meteorologic decisiv pentru tot anul ce urmează. De aici și obiceiul de a alege „o babă”, adică una dintre zilele din acest interval, pentru a afla ce ne rezervă destinul până la finele anului în curs. Dacă e soare și vreme plăcută, atunci anul va fi plin de bucurii și realizări. Dacă e urât afară, va fi un an cu probleme.
Babele de martie – cum se alege Baba
În perioada 1-9 martie, fiecare femeie trebuie să-și aleagă o babă, potrivit tradiției. Alegerea babei se poate face în două moduri: în funcție de data nașterii sau se poate alege și în orice zi la întâmplare în perioada 1-9 martie, însă trebuie să te decizi la această zi din timp.
Cum îți calculezi baba în funcție de data de naștere
De exemplu: dacă ești născută pe data de 16, baba ta se va calcula: 1+6 = 7, adică pe 7 martie.
În funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă de Babă, vei ști cum îți va merge tot anul. Se spune că dacă afară este frig și întunecat, vei avea un an mai greu, cu supărări și lacrimi; în schimb dacă afară este cald și soare, vei avea un an fără obstacole, cu fericire și noroc. Potrivit tradiției, se spune că dacă ninge sau plouă în ziua Babei acesta este un semn de bogăție. După Zilele Babei, urmează Zilele Moșilor, despre care se spune că aduc vreme mai frumoasă.
Legenda Babei Dochia
În lumea satului, Baba Dochia era asemuită cu soacra rea care îşi supune nora la grele încercări. O punea să-i aducă apa cu ciurul de la fântână, să spele lâna neagră până se făcea albă… iar, într-o zi geroasă de Făurar, să-i aducă fragi dulci de la pădure. Nora a plecat să cutreiere poienile, doar-doar o găsi o minune, că nu avea curaj să se întoarcă acasă cu mâinile goale. Pe cărare, i-a ieşit în cale Dumnezeu, cu părul alb şi lung, scăldat în lumină. I s-a făcut milă de durerea fetei şi i-a umplut cofiţa cu fragi.
Cum i-a văzut Baba, s-a bucurat că vine primăvara şi şi-a pregătit turma de capre să urce la păşune. Şi-a luat nouă cojoace în spinare şi toiagul la picioare, şi pe-aci ţi-e drumul! Dumnezeu făcu vremea frumoasă şi caldă şi Baba lepădă un cojoc. Apoi dădu o ploaie straşnică şi Baba mai lepădă un cojoc, că se îngreunase cu apă. Şi tot aşa, vremea o păcăli pe Babă să-şi lepede toate cojoacele, unul câte unul. Apoi Dumnezeu, ştiind-o rea la suflet, dădu un ger straşnic de îngheţă Baba pe munte, cu tot cu caprele ei.
Tradiții și superstiții în zilele Babelor
- În multe regiuni, la ţară, femeile ţin ziua de 1 Martie ca pe o sărbătoare religioasă, deşi ea nu are cruce roşie în calendarul ortodox. Ele nu lucrează şi nu spală rufe, de teamă să nu o supere de Baba-Dochia cea urâcioasă, care poate întoarce crivăţul şi gerul în prag de primăvară.
- Oamenii mai cred că vremea Babei pe care ţi-ai ales-o arată nu doar norocul de peste an, ci şi firea ta, veselă şi generoasă sau egoistă şi rea.
- Zilele Babei sau Babele de Martie reprezintă, în mod simbolic, confruntarea dintre vechiul și noul an, dintre iarnă și vară, dintre frig și cald.
- În Maramureș, Zilele Babei durează 12 zile. În primele zile ale lunii martie se bate la uși, pentru ca iarna să plece din case, în timp ce în alte zone ale țării se bate pământul cu un ciomag pentru a alunga frigul.
- În Ardeal, Zilele Babei se mai numesc și „Vântoasele”, din cauza vremii schimbătoare.
- În trecut, ziua Babei Dochia era respectată cu sfințenie pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. Se spune că Baba Dochia are puterea de a feri de înec ori de a îngrășa vitele.
- Ziua de 9 martie, când Baba-Dochia îngheaţă pe munte, este considerată hotarul dintre iarnă şi primăvară. După această dată, când se sărbătoresc cei 40 de mucenici, încep zilele Moşilor care anunţă căldura şi vremea bună pentru semănat.
- Zilele friguroase de după 9 martie, când se întâmplă să mai ningă, poartă numele de Zăpada mieilor, numai bună să înmoaie pământul pentru arături. După ele, vin zilele calde ale păsărilor: Ziua Berzei, Ziua Cucului, Ziua Mierlei.
Zilele Moșilor de primăvară
Zilele Moșilor, în număr de nouă, sunt blânde, astfel, conform tradiției, aceștia alungă Babele și aduc vremea bună.
Prima zi a Moșilor se suprapune cu ultima zi a Babelor și anume, ziua de 9 martie, o zi în care se prăznuiește și sărbătoarea creștin ortodoxă a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.
Tu știi de unde vin denumirile populare pentru lunile anului?
Foto: Shutterstock
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!