Istoria Castelului Banffy de la Bonțida – locul unde se desfășoară Electric Castle

De cinci ani auzim în mod constant de Castelul Banffy din Cluj, deoarece este locul unde, în fiecare vară, festivalul de muzică Electric Castle se desfășoară. Festivalul atrage anual mii de oameni doritori de distracție, din toate colțurile lumii, și datorită locului de poveste în care se petrece evenimentul. Castelul Banffy a luat locul unui fost conac, reședință nobiliară, iar în prezent se află în plin proces de restaurare, dar cu porțiuni deschise vizitatorilor.

Castelul Banffy de la Bonțida istorie
Castelul Bánffy de la Bonțida, de Cserna Karoly, în „Monarhia austro-ungară în cuvinte şi imagini” (1902), vol. 23

Sursa foto wikipedia.org

Istoricul Castelului Banffy

Castelul Banffy a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei deoarece este un întreg ansamblu arhitectonic construit de o familie pe nume Banffy, din comuna Bonțida, județul Cluj. Inițial, castelul a fost construit într-un stil renascentist, iar modificările ulterioare din secolul al XVIII-lea au fost făcute în stilul baroc și în secolul al XIX-lea, în stil romantic.

Întregul domeniu de la Bonțida a intrat în posesia familiei Banffy în anul 1387, atunci când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonci.

Până să se realizeze ansamblul actual la Bonțida, acesta a fost o reședință nobilară/conac, ce a fost atestat documentar după anul 1640.

Construcția ansamblului actual a fost inițiată de Dionisie Banffy, cumnat și consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I. Prima formă a conacului a fost în formă de L, fortificat cu ziduri dispuse în forma dreptunghiulară, tunuri circulare în patru colțuri și un turn de poartă înalt, la intrare.

Imediat după decapitarea lui Dionisie, lucrările au continuat și l-au avut drept moștenitor pe viitorul guvernator Gheorghe al III-lea.

Din nefericire, în urma războiului de independență, între anii 1704 și 1711 castelul a fost avariat și a necesitat reparații și reconstrucții în mai multe locuri.

Castelul Banffy din Bonțida
Castelul Banffy din Bonțida

Castelul Banffy de la Bonțida a fost atacat, jefuit și incendiat

Începând cu anul 1735, domeniul a fost moștenit de către Dionisie Banffy al IV-lea, care avea în acel moment nu mai mult de 12 ani. Acesta a petrecut o lungă perioadă la Viena, după care s-a întors în Transilvania ca Mare Comis al Împărătesei Maria Tereza și a inițiat reconstrucția castelului în stil baroc și ulterior a inițiat modificarea clădirii principale, care se mai păstrează și acum.

Prima dată s-a construit curtea de onoarea din fața clădirii porții în formă de U care era alcătuită din: manejul, grajdul, remiza și locuințele servitorilor. A urmat crearea parcului care înconjoară castelul Baffy în stilul baroc francez caracterizat prin forme geometrice clare stricte, cu lac, alei, statui și fântâni arteziene.

Următorul descendent Banffy, Jozsef Banffy a demolat în anul 1820 turnul de poartă, iar din materialul rezultat a fost ridicată o moară de apă pusă la dispoziția sătenilor. Tot în această perioadă și la dispoziția lui Jozsef Banffy a fost modificată și fațada vestică a ansamblului în stil romantic, neogotic în conformitate cu parcul remodelat.

Castelul Banffy de la Bonțida incinta
Incinta castelului, cu trăsurile pregătite pentru plimbare (circa 1890)

Sursa foto wikipedia.org

În anul 1859 castelul a fost vândut baronului Miklos Banffy, comite al comitetului Alba de Jos, ultimul proprietar al castelului înainte de naționalizare. El a restaurat fațada vestică și turnul nord-vestic în anii 1935-1937.

Lucruri mai puțin știute despre Castelul Banffy de la Bonțida

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit drept spital militar, iar în anul 1944 a fost serios afectat, atunci când trupele germane, aflate în retragere, au jefuit, atacat și incendiat întreg ansamblul.
Mobilierul a fost distrus în totalitate, dar și bine-cunoscuta galerie de portrete, și biblioteca.

Castelul Banffy, Bonțida - locul unde se desfășoară festivalul Electric Castle
Castelul Banffy, Bonțida – locul unde se desfășoară festivalul Electric Castle
 • După căderea regimului comunist, din cauza stării de degradare în care se afla ansamblul, World Monuments Watch a inclus castelul pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume.
 • În urma acordului semnat în 1999 de Ministerul Culturii și Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria, au început lucrările de reabilitare a ansamblului.
 • În anul 2001, a debutat Programul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit sub egida Fundației și s-a asigurat paza și administrarea imobilului, dar și atragerea unor fonduri pentru restaurare.
 • În anul 2005 s-a inaugurat Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit care a funcționat în clădirea Miklos.
 • Pentru întreaga activitate desfășurată în castel, în anul 2008, Centrul a fost premiat cu Marele Premiu Europa Nostra a Uniunii Europene.
 • În anul 2007, principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului de la Bonțida.
 • În anul 2008, contesa Banffy Katalin, proprietara actuală a castelului, fiica lui Banffy Miklos, a încheiat un contract concesional pe 49 de ani cu Fundația Transylvania Trust, pentru reabilitarea castelului și înființarea unui centru cultural de specializare.
 • În anul 2005 s-a inaugurat Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit care a funcționat în clădirea Miklos.
 • Pentru întreaga activitate desfășurată în castel, în anul 2008, Centrul a fost premiat cu Marele Premiu Europa Nostra a Uniunii Europene.
 • În anul 2007, Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului de la Bonțida.

Vezi și care sunt cele mai frumoase castele din România

Cum ajungi la Castelul Banffy

Castelul este localizat la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca și se poate ajunge acolo cu mașina, pe drumul DN1C/E576.

În perioada în care se desfășoară Electric Castle, pentru a ușura accesul publicului la locul de desfășurare a concertelor, sunt puse la dispoziție trenuri și linii speciale.

Program de vizitare a Castelul Banffy din Bonțida

 • Castelul este deschis publicului și poate fi vizitat de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00.

Povestea Electric Castle în Castelul Banffy din Bonțida

Festivalul Electric Castle este fenomenul cultural al noii generații. Este evenimentul muzical care îmbină mai multe zone muzicale, de la rock, reggae, până la muzică electronică, trap, hip-hop sau indie.
Până acum, festivalul Electric Castle a fost nominalizat de 4 ori la European Festival Awards, la categoria Best Medium Sized Festival.

Datorită acestui festival, Castelul Banffy din Bonțida a devenit unul din cele mai atractice locuri de vizitat în Cluj.

Electric Castle The Cat Empire
Formația australiana The Cat Empire, la Electric Castle, în 2015

Istoria festivalului Electric Castle de la Castelul Banffy

 • În anul 2013 a fost prima ediție a festivalului și s-a desfășurat între 19 și 22 iunie. Atunci, peste 30.000 de persoane au fost pe domeniul Castelului Banffy în cele 3 zile de festival, iar pe scenă au evoluat peste 90 de artiști.
 • În anul 2014, a doua ediție a festivalului a avut loc tot în aceeași perioadă ca și în 2013, însă mottoul festivalului a fost: „Bigger, Stronger, Better” (Mai mare, mai bun, mai puternic). Festivalul s-a extins la 4 zile, s-a mărit numărul de scene, iar participanții au depășit un număr de 78.000. Până atunci, Electric Castel a fost cel mai mare festival din istoria României.
 • În anul 2015, a treia ediție a festivalului Electric Castle de la Bonțida a avut loc între 25 și 28 iunie. Aici s-au prezentat peste 95.000 de oameni, au fost 6 scene și peste 150 de artiști prezenți.
 • Anul 2016 a adus festivalul Electric Castle la Bonțida între 14 și 17 iulie, iar în cele 4 zile de festival au fost prezente peste 120.000 de persoane.
 • În anul 2017, a cincea ediție a festivalului Electric Castle a fost între 12 și 16 iulie, iar mottoul evenimentului a fost: „The most spectacular EC yet” (Cel mai spectaculos Electric Castle de până acum).
 • Așa a și fost, deoarece în acel an au participat peste 171.000 de persoane în timpul celor 5 zile de festival.
 • În anul 2018 festivalul Electric Castle a avut loc între 18 și 22 iulie, iar spațiul de desfășurare a festivalului și structurii acoperite s-a mărit pentru mai mult de 25.000 de oameni. Au participat peste 210.000 de oameni.
 • În anul 2019, festivalul Electric Castle a avut loc în perioada 17-21 iulie. Au participat artiști reprezentativi pentru scenele rock, house și electro, pe afiș fiind nume mari precum: Florence și The Machine, Limp Bizkit, Metric, The Vaccines, Boys Noize, dar și mulți alți artiști.
 • În anul 2020, Electric Castle a fost anulat ca urmare a pandemiei de coronavirus. Autoritățile din România au luat mai multe măsuri pentru a stopa răspândirea virusului, iar una dintre restricții s-a referit la anularea evenimentelor culturale, concertelor, spectacolelor cu prezența publicului.

În ceea ce privește Electric Castle 2021, organizatorii au anunțat deja perioada de desfășurare, 14-18 iulie, și o parte dintre artiștii confirmați

Surse foto 123rf.com

Citeşte și: Obiective turistice Cluj-Napoca – Cele mai frumoase locuri de vizitat în oraș

FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
BOMBĂ! Bill Gates, anunț înfiorător. Boala cu care ne vom confrunta, vom fi victime
Playtech.ro
BOMBĂ! Bill Gates, anunț înfiorător. Boala cu care ne vom confrunta, vom fi victime
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
Știrileprotv.ro
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Telekomsport
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie