Istoria orașului Cluj-Napoca

Orașul Cluj a fost prezentat drept “orașul comoară” de către istoricul clujean Kuckacs Jozsef în cartea sa, dar și “poarta” spre nordul Transilvaniei în partea a treia a seriei de documentare “Wild Carpathia”

Ridicat la rangul de municipiu din timpul domniei împăratului Hadrian (117-138), numindu-se pe atunci Municipiul Aelium Hadrianum Napoca, apoi la rangul de colonie sub Marcus Aurelius și Commodus, orașul Cluj este atestat documentar încă de acum două milenii de către geograful grec Claudius Ptolomaeus.

Datorită poziției geografice privilegiate, pe vechile trasee ce leagă Europa apuseană de estul și sudul continentului, orașul Cluj a fost un cadru perfect de dezvoltare materială și pluritate etno-culturală. În Evul Mediu, Clujul a cunoscut o civilizație înfloritoare, dar și o acumulare excepțională de valori economice, culturale și artistice, care au ajutat la consolidarea unui supranume cu care puține orașe se puteau mândri: “Cluj – oraș comoară”.

În perioada dualismului austro-ungar, în ciuda faptului că impactul politic a fost unul negativ, orașul Cluj a cunoscut o dezvoltare urbanistică deosebită, dar și numeroase alte beneficii influente apusene.

Raportul lui Klaus Iohannis: nici măcar un sfert din spitale nu au raportat, în pandemie, infecţiile nosocomiale
Recomandări
Raportul lui Klaus Iohannis: nici măcar un sfert din spitale nu au raportat, în pandemie, infecţiile nosocomiale
Catedrala Metropolitană - locuri de vizitat în Cluj-Napoca (Foto: Hepta)Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Cluj-Napoca – un oraș cu trei nume

Numele orașului este Cluj Napoca, chiar dacă toți locuitorii și turiștii îi spun simplu Cluj. Însă, la intrarea în oraș vei vedea că orașul Cluj are mai exact trei nume dezvăluite și anume:

 • Cluj;
 • Kolozsvar – versiune în limba maghiară;
 • Klausenburg – varianta nemțească.

Acum, municipiul Cluj-Napoca este reședința județului Cluj, dar și capitala spirituală și economică a Transilvaniei. Orașul este un puternic centru universitar, medical, un pol al diversității și multiculturalismului, mai exact, o republică urbană și o patrie pentru locuitorii săi.

Cluj-Napoca – capitala tineretului și orașul artistic

Mai mult de o treime din orașul Cluj este formată din studenți ce provin din toată țara și Europa. În anul 2015, orașul a fost Capitala Europeană a Tineretului deoarece mai multe manifestații și evenimente au fost organizate aici, inclusiv prima ediție a festivalului UNTOLD, acum deja cunoscut drept un festival de renume. Datorită varietății și oportunităților pe care le oferă, orașul Cluj a fost inclus pe lista internațională a orașelor artistice ale viitorului.

Ce s-a întâmplat miercuri la primul termen al procesului Caracal şi cum a reacţionat Dincă ironic în sala de judecată
Recomandări
Ce s-a întâmplat miercuri la primul termen al procesului Caracal şi cum a reacţionat Dincă ironic în sala de judecată

În ceea ce privește calitatea aerului, în topul celor 100 de orașe mari din Uniunea Europeana, Clujul a ocupat primul loc.

Top 10 locuri de vizitat în Cluj – ce să faci dacă ajungi la Cluj-Napoca

În Cluj vei întâlni ospitalitatea localnicilor la fiecare pas, dar și clădiri încărcate de istorie și legende de-a dreptul fascinante. O dată ajuns în Cluj pe lista obiectivelor turistice de vizitat trebuie să îți treci următoarele destinații:

Piața Unirii și Biserica Sf. Mihail

Acum cunoscută drept Piața Unirii, în trecut locul a constituit miezul orașului medieval Cluj, grupat în jurul Bisericii Sf. Mihail. Piața are cea mai mare dimensiune din vechile piețe ce se află în centrul și sud-estul Europei, aproximativ 220 m pe 160 m, ulterior s-au format și piețe mai mari.

Nelu Tătaru anunță o evaluare a tuturor spitalelor, după ce Libertatea a dezvăluit că au fost raportate zero infecții nosocomiale în cazul pacienților COVID-19
Recomandări
Nelu Tătaru anunță o evaluare a tuturor spitalelor, după ce Libertatea a dezvăluit că au fost raportate zero infecții nosocomiale în cazul pacienților COVID-19

Aici, în mijlocul pieței se regăsește Biserica Sf. Mihail, dar și Statuia lui Matia Corvin, iar în laturile pieței vei vedea mai multe clădiri celebre precum:

 • În latura estică se regăsește Palatul Banffy – locul care adăpostește acum Muzeul de Artă;
 • Două clădiri construite în oglindă, de la care pornește strada Iuliu Maniu;
 • Pe latura sudică se regăsește clădirea fostei primării și a Bănci Naționale;
 • Pe colțul sud-vestic vei vedea clădirea Hotelului Continental, ridicată în anul 1894.

Piața Muzeului și Casa Matei Corvin

Poartă această denumire după Muzeul de Istorie al Transilvaniei care se regăsește în capătul Pieței. Acum, Piața Muzeului este o frumoasă zonă pietonală unde vei regăsi o mulțime de localuri fascinante, dar și Biserica Franciscană. În centru, vei vedea obeliscul Karolina, atracție realizată în amintirea vizitei la Cluj a împăratului Francisc I și soția acestuia, Carolina Augusta.

 • Casa Matia Corvin sau Casa Mehffy, așa cum mai este cunoscută, este o clădire în stil gotic al secolului XV-lea, acum Universitatea de Arte și Design. Aici, în această casă, hanul orașului din acea vreme, s-a născut Matia Corvin, 23 februarie 1443, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara.

Parcul Central

Denumit și Parcul Mare, Parcul Central are o vechime de peste 180 de ani și este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a Clujului. Parcul Central este delimitat de Cluj Arena la Vest, Teatrul Maghiar de stat la Est și râul Someșul Mic la Nord.

Este obiectivul turistic înscris pe lista monumentelor istorice din Cluj, elaborată de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Cluj Napoca parcul central
Tineri clujeni relaxându-se in hamace, in Parcul Central

Grădina Botanică

În Cluj vei găsi o grădină botanică ce se întinde pe 14 hectare și unde cresc aproximativ 10.000 de categorii specifice. Aici, locația este împărțită pe mai multe compartimente: medicinal, economic, fitogeografic, sistematic și ornamental. Te vor bucura cele peste 100 de specii de lalele, zambile, petunii, narcise, în funcție de sezon, dar și peste 300 de specii de trandafiri și multe alte flori.

Vezi o prezentare ale altor gradini botanice din Romania!

Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic Romulus Vuia

În muzeu vei găsi peste 40.000 de obiecte țărănești tradiționale din secolele XVII-XX, dar și un fond documentar de peste 80.000 de piese. Muzeul conține două secții: secția pavilionară și Parcul Etnografic Romulus Vuia, secția în aer liber.

Cetățuia

Nu poți pleca din Cluj fără să urci pe Cetățuie. Unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Cluj, Belvedere, îl vei găsi aici, dar și o priveliște încântătoare și o mulțime de terase. Cetățuia se regăsește pe malul stâng al Someșului și este o fortificație construită în perioada Habsburgică, în vârful dealului Cetățuia. A fost clădită cu ziduri în formă de stea, cu 5 bastioane de colț, 3 porți și șanț de apărare.

Cetatuia, priveliste spre orasul Cluj Napoca
Cetățuia, priveliște spre orasul Cluj Napoca

Biserica Calvaria

Biserica este cel mai vechi monument istoric și de arhitectură păstrat în fostul sat Mănăștur. Aici, în a doua jumătate a secolului XI, a funcționat abația benedectină Monasterium Beatae Mariae de Clus. Biserica este înconjurată de un val de pământ, iar lăcașul de cult, vechiul turn, dar și detaliile arhitectonice au transformat locul într-un patrimoniu turistic demn de vizitat.

Bastionul Croitorilor

Unul dintre puținele turnuri care a rămas intact și în zilele noastre este Bastionul Croitorilor din Vechea Cetate a Clujului. Fiecare turn din zid a fost finanțat de o breaslă de tâmplari, zidari și cizmari, așa că trebuie să ajungi aici pentru a-i descoperi istoria.

Muzeul Farmaciei

Aproape de statuia lui Matei Corvin vei vedea și Muzeul de Farmacie. Clădirea în care se află Muzeul este casa familiei Hintz, loc ce a servit drept spațiu pentru prima farmacie din Transilvania. Aici vei descoperi cum se preparau pe vremuri doctoriile minune, dar și cum erau ele depozitate și promovate spre vânzare. Mai mult de atât, se spune că aici se află și elixirul dragostei.

Teatrul Național și Opera Română

Nu ai cum să pleci din Cluj fără să treci pe aici. Porțile ambelor obiective turistice s-au deschis în anul 1919, în urma renașterii spirituale care a urmat – Unirea Transilvaniei cu România în anul 1918. Teatrul, cât și Opera au fost construite într-un stil baroc-rococo și au o capacitate de 1.000 de locuri cu trei rânduri de logie. Opera dramatică a lui Lucian Blaga s-a jucat în premieră aici.

Obiective turistice Cluj - Teatrul Național și Opera Română
Obiective turistice Cluj – Teatrul Național și Opera Română

Ce mai poți face în Cluj

 • Dacă tot ajungi la Cluj, întreabă localnicii ce mâncare tradițională îți recomandă și vei vedea că primul răspuns de pe buzele tuturor este Varză a la Cluj.
 • Orașul Cluj are o stradă plină de la un cap la altul numai cu baruri. Strada Piezisa este locul unde poți savura o băutură în centrul orașului.
 • În anul 2014, în Cluj s-a deschis Sala Polivalentă, cea mai mare și mai modernă sală din sud-estul Europei. Aici încap mai mult de 7.000 de persoane pentru evenimente sportive și peste 10.000 de oameni pentru concerte. De la deschiderea Sălii Polivalente din Cluj și până acum, aici au cântat o serie de artiști celebri, printre care: Julio Iglesias, Eros Ramazzotti, Lara Fabian sau James Blunt. De asemenea, tot în Sala Polivalentă de la Cluj, în anul 2017 a avut loc Campionatul European de Gimnastică și FIBA EuroBaskety 2017.

Ce evenimente vor avea loc în Cluj în următoarea perioada:

Pentru că este un centru veritabil al evenimentelor din Transilvania, aici te vei bucura de evenimente culturale și festivaluri de renume precum:

 • Festivalul Internațional de Film Transilvania – 29 mai-7 iunie
 • Jazz in the Park – 25-28 iunie
 • Form Days Music & Arts Festival – 2-6 iulie, Gilău
 • Electric Castle 2020, la castelul Banffy din Bonțida – 15-19 iulie, Cluj Arena
 • Untold 2020 – 30 iulie-2 august;
 • Discoteca ’80 – 19 septmbrie, BT Arena
 • Concert David Garrett – 23 octombrie, Sala Polivalentă
 • Deschiderea Târgului De Crăciun – 25 noiembrie
 • Zilele Clujului (urmează ca Primăria Cluj-Napoca să anunțe perioada)

Surse foto: 123rf.com

Citește mai multe evenimente Cluj 2020 AICI

Vezi care sunt cele mai bune campinguri din Romania!

Citește și:

Castelul Banffy de la Botnița – istoria locului unde festivalul Electric Castle prinde viață

Top 35 cele mai frumoase obiective turistice din România;

Top 15 obiective turistice în Sibiu și împrejurimi;

Top 15 obiective turistice în Brașov

Citeşte şi:

Castele din România – cele mai frumoase castele de vizitat în România

Cascade din România – top 15 cascade care te vor impresiona

Saline din România – 10 călătorii de neuitat în adâncul pământului

Gestul făcut de Adrian Mutu, după ce Alexandra Dinu s-a mutat în România
PARTENERI - GSP.RO
Gestul făcut de Adrian Mutu, după ce Alexandra Dinu s-a mutat în România
O femeie a pus bicarbonat de sodiu lângă geam. A avut cea mai mare surpriză când a văzut ce a urmat
PARTENERI - PLAYTECH
O femeie a pus bicarbonat de sodiu lângă geam. A avut cea mai mare surpriză când a văzut ce a urmat
Horoscop 22 octombrie 2020. Scorpionii se simt excluși dintr-un grup fără să fie chiar așa de neagră situația
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2020. Scorpionii se simt excluși dintr-un grup fără să fie chiar așa de neagră situația
Lista marilor orașe din România afectate de coronavirus. Aici s-a depășit incidenţa de 3 la mie
Știrileprotv.ro
Lista marilor orașe din România afectate de coronavirus. Aici s-a depășit incidenţa de 3 la mie
VIDEO-ŞOC! O prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor. Imaginile fac înconjurul lumii
Telekomsport
VIDEO-ŞOC! O prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor. Imaginile fac înconjurul lumii