Sarmalele sunt un preparat tradițional românesc, care constă într-un amestec de carne tocată cu orez și condimente, învelit în frunze de varză murată sau în frunze de viță de vie. Sarmalele se pun apoi în cuptor, iar multe gospodine adaugă în oala de lut sau vasul în care le fac și bucățele de carne afumată pentru mai multă savoare.

Cât orez se pune la un kilogram de carne pentru sarmale

Pentru ca textura sarmalelor să fie una perfectă trebuie acordată o mare atenție la cantitatea de orez adăugată în amestecul de carne tocată. Cantitatea de orez poate varia în funcție de preferințele personale, dar dacă se pune prea mult orez, sarmalele pot ieși uscate și dificil de mestecat. Foarte important de știut pentru ca sarmalele să fie bune și gustoase este cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale.

Bucătarii recomandată ca pentru fiecare kilogram de carne tocată să se adauge 100 de grame de orez. Ca sarmalele să fie potrivite, trebuie respectate proporțiile corecte, după ”regula lui 10%”. Astfel, dacă aveți două kilograme de carne folosiți 200 de grame de orez și tot așa. În cazul în care cantitatea de orez din sarmale este incorectă, sarmalele pot ieși prea moi sau prea tari. Însă, trebuie reținut că atunci când faceți sarmalele înainte să adaugați orezul, trebuie să-l spălați bine în 2-3 ape și să-l lăsați la scurs.

Citește și: Sarmale – 15 rețete tradiționale de sarmale pe gustul tău

De ce se pune orez în sarmale

Așadar, orezul este foarte important la prepararea sarmalelor pentru că le oferă o consistență mai bună și mai plăcută și le face mai sațioase și mai savuroase. Un alt secret pentru care gospodinele adaugă orez în carnea de la sarmale e faptul că acesta ajuta la menținerea umidității în timpul gătirii, astfel încât să nu se usuce prea tare și să devină prea fade.

Ce umplutură folosești la sarmale

De obicei, se folosește o combinaţie de carne tocată de porc şi de vită. Sunt unele gospodine folosesc doar carne de porc, altele de vită, oaie, pasăre, ca să nu mai amintim că există sarmale de post, preparate cu ciuperci, soia sau bulgur, cartofi, legume tocate sau bucăţele de pâine. Pe lângă carne, umplutura pentru sarmale mai conţine orez, ceapă şi verdeaţă (cimbru, mărar etc). În cazul în care ești amatoare de rețete orientale poți folosi şi scorţişoară, cuişoare, ciuperci uscate, şorici, costiţă, jambon, ciolan de porc afumat, bucăţi de şuncă afumată sau de roşii. Toate acestea pot fi încorporate atât în interiorul sarmalelor, cât şi lăsate printre bucăţile de varză de pe lângă sarmale. Dacă vrei să fie mai legată compoziția pune și un albuș bătut.

Citeşte și: Sarmale cu varză murată și afumătură – rețeta tradițională

Cum se fac sarmalele?

Foile de varză se taie selectându-se bucăţile în care carnea poate să fie împachetată. În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se aşează puţină carne şi se rulează foaia de varză cu mână dreaptă. Mâna stângă se strânge căuş pentru a nu lăsa să se desfacă tubul de varză, iar cu degetele de la mâna dreaptă se presează marginile foii de varză spre interior şi astfel se formează sarmaua. Sarmalele se fierb apoi în recipiente mari tapetate cu foi de varză, care se dispun concentric, în straturi succesive în formă de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apă (în aşa fel încat să acopere sarmalele), pastă de tomate şi două linguri de untură (ulei). Afumătura se aşează printre sarmale, la fel şi mărarul, foile de dafin şi cimbrul. După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt lăsate să fiarbă la foc mic timp de 2 ore.

Citește și:  Rețete gustoase pentru sarmale de Crăciun. Cum le prepari

Urmărește-ne pe Google News