Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai apreciate și consumate feluri de mâncare din România. Este un preparat tradițional specific țării noastre, care se poate pregăti după mai multe rețete simple, iar rezultatul final este cu adevărat savuros. Mai jos îți propunem 10 rețete de sarmale, iar pe cea preferată o poți pregăti pentru masa de Paște.

Sarmale de porc şi vită în foi de varză acră

Ingrediente

  • 300 gr de carne de vită tocată;
  • 400 gr de carne de porc tocată;
  • 2 cepe; 6 linguri deorez;
  • 3 linguri de bulion de roşii;
  • o legatură de mărar;
  • 1,5 kg de varză acră;
  • piper macinat;
  • 6-7 boabe de piper;
  • 2 foi de dafin;
  • cimbru uscat;
  • 200 gr de slănină afumată (sau orice fel de afumatură)
Rețete sarmale - sarmale fierte gata de mâncatIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Mod de preparare

Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute. Într-un lighean sau castron mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt.

Se amestecă bine. După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea. Sărmaluţele astfel pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.

Rețetă pas cu pas pentru pregătirea sarmalelor
Rețetă pas cu pas pentru pregătirea sarmalelor

După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi imprăştiaţi înca o lingură de bulion.

Rețetă tradițională de încercat acasă
Rețetă tradițională de încercat acasă

Completaţi cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele. Se acoperă cratiţa şi se pune la fiert la foc mijlociu cam 40 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie. După aceea se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin înca o oră. Practic trebuie să scoateţi o sarmaluţă pe o farfurie şi să o gustaţi, varza trebuie să fie bine fiartă.

Sarmale cu carne în foi de varză dulce

Ingrediente

  • 1 kg carne tocată de porc;
  • 110 grame orez;
  • 3 frunze de dafin;
  • 2 cepe;
  • 2 linguri de untură de porc (sau ulei);
  • 100 g bulion/pastă de tomate sau roşii;
  • 1 varză mare dulce;
  • piper;
  • 1 lingură sare;
  • mărar, cimbru.

Mod de preparare

Varza dulce se opărește, în prealabil, în apă cu sare. Se alege carne mai grasă de porc (pulpă, costiţă, ceafă) şi se trece o dată prin maşina de tocat. Carnea tocată se amestecă cu orezul curăţat şi spălat în câteva ape, ceapa tăiată cubuleţe foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin tăiate mărunt şi 100 ml de apă.

E foarte important adaosul de apă în umplutură. Foile de varză se taie selectându-se bucăţile în care carnea poate să fie împachetată. În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se aşează puţină carne şi se rulează foaia de varză cu mână dreaptă. Mâna stângă se strânge căuş pentru a nu lăsa să se desfacă tubul de varză, iar cu degetele de la mâna dreaptă se presează marginile foii de varză spre interior şi astfel se formează sarmaua.

Sarmalele se fierb în recipiente mari tapetate cu foi de varză, în care se dispun concentric, în straturi succesive în formă de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apă (în aşa fel încat să acopere sarmalele), pastă de tomate şi două linguri de untură (ulei). Afumătura se aşează printre sarmale, la fel şi mărarul, foile de dafin şi cimbrul. După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt lăsate să fiarbă la foc mic timp de 2 ore.

Sarmale în foi de viţă

Ingrediente

  • 1/2 kg carne tocată;
  • 50-60 foi de viță;
  • un morcov;
  • o ceapă;
  • 5 linguri orez;
  • 5 linguri pastă de tomate;
  • 2 ouă;
  • o legatură mărar;
  • o linguriţă cimbru;
  • 5-6 foi de dafin;
  • sare şi piper.

Mod de preparare

Se curăță morcovul, îl dăm pe răzătoarea mică şi tocăm ceapă. Punem într-o tigaie la încins câteva linguri de ulei şi apoi adaugăm morcovul şi ceapa. Se călesc, până când de înmoaie puţin, se adaugă jumătate de cană de apă şi toată cantitatea de pastă de tomate. După ce a fiert se adaugă şi condimentele. Acesta este sosul pentru sarmale care se va folosi şi la umplutura sarmalelor.

Se amestecă carnea tocată cu orezul şi mărarul tocat, peste care vom adăuga sosul de sarmale. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă apoi 2 ouă. Se condimentează după gust. Foaia de viţă de vie, opărită, se aşează cu nervurile în sus, adică partea netedă în palmă. Se pune din compoziţia pregătită şi le rulăm precum cele din foi de varză.

Într-o cratiţă se aşează pe fund câteva foi de viţă, peste care se pun sarmalele împăturite. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele. Se fierb cu capac la foc mic aproximativ 1 oră. Mai pot fi gătite şi la cuptor.

Sarmale cu carne şi varză în dovleac

Ingrediente

  • un dovleac potrivit;
  • 2 verze murate;
  • foi dafin si piper;
  • smântână; afumătură;
  • 1 jumate ceaşcă orez;
  • pastă de tomate;
  • 2 cepe;
  • 1/4 de kg carne tocată;
  • puţin zahăr; cimbru; sare și piper

Mod de preparare

Se taie capacul de deasupra la dovleac. Se scot seminţele şi se scoate (se scobeşte) o lingură din carnea dovleacului şi se păstrează pentru compoziţie. Se pregăteşte carnea şi varza ca pentru sarmalele obişnuite: ceapa, afumatura tocată mărunt, orezul şi carnea se pun la călit uşor într-o tigaie mare. Roşiile decojite şi date prin mixer se pun la fiert cu puţin zahăr până scade sosul şi i se adaugă cimbrul , piperul şi un vârf de cuţit de sare.

Un pic din sosul de roşii se pune în amestecul cu carnea tocată, dar foarte puțin mai ales dacă sosul nu este foarte gros. Tot în amestecul de carne tocată se mai adaugă şi lingura de dovleac care s-a scobit la început. Se împăturesc sarmalele căt mai mici după metoda clasică şi se aşează în dovleac. Un rând de sarmale, unul de varză tocată.

După ce s-a umplut dovleacul (lăsaţi 2 degete orizontale până la marginea de sus a dovleacului) se pune deasupra restul de sos de roşii şi completati cu apă până acoperă sarmalele. Se pune la loc capacul dovleacului. Dovleacul se pune într-o tavă mare, sau vas de lut, în cuptorul încins la foc potrivit şi lasă cam 30 de minute. După acest timp începeţi să încercaţi dovleacul cu un pai sau cu o scobitoare. Când dovleacul este gata sunt gata şi sarmalele.

Sarmale dezbrăcate cu bacon afumat

Ingrediente

  • 800g tocată de porc şi de vită;
  • bacon afumat;
  • 2 cepe mărişoare;
  • orez; ulei;
  • 2 ouă;
  • sare,
  • piper;
  • pătrunjel verde, mărar;
  • sos de roşii;
  • smântână

Mod de preparare

Carnea tocată se amestecă cu baconul afumat. Ceapa se prăjeşte în ulei, iar după ce devine sticloasă se adaugă orezul, spălat în prealabil sau care a fost lăsat puţin la umflat în apă, şi se mai călesc puţin.

Se amestecă carnea cu ceapa şi orezul, cele 2 ouă bătute bine, sare, piper, pătrunjel verde şi mărar. Se fac porţii din carne ca pentru sarmale şi se pun într-o tavă, se adaugă sosul de roşii amestecat cu apă sau supă de carne, etc. Se lasă la cuptor circa 1 oră. Când sunt gata se pune pe deasupra smântâna.

Sarmale cu carne de pui

Ingrediente

  • piept de pui;
  • 4 linguri orez;
  • 4 cepe;
  • 1 morcov;
  • 1 ou;
  • 1 legătură de mărar și una de pătrunjel;
  • sare, piper;
  • pastă de roșii sau roșii proaspete și foi de varză.
Sarmale - rețetă tradițională
Sarmale – rețetă tradițională

Mod de preparare

Se toacă pieptul de pui și se pune alături de orez într-un vas. Se adaugă ceapa tocată fin, morcovul ras, oul, condimentele și verdeața tocată fin. Se amestecă și se formează sarmalele punând câte o lingură pe fiecare frunză, apoi se rulează.

Sarmăluțele se așează într-o cratiță unsă bine cu ulei, apoi completăm cu apă fierbinte în care s-a pus pasta de roșii, 2 linguri de ulei, condimente pentru sarmale și cimbru. Se dau la cuptor. Se servesc calde cu smântână și mămăliguță.

Sarmale la ceaun

Ingrediente

  • 600 g carne tocată;
  • un picior de porc;
  • 200 gr fleică;
  • 2 cepe;
  • 1 kg varză;
  • 150 g slănină afumată;
  • 100 gr orez;
  • o lingură pastă de ardei;
  • 400 ml smântână;
  • o legătură mărar, boabe de piper, sare;
  • o lingură bulion.

Mod de preparare

Se amestecă orezul fiert cu carnea tocată și cu ceapa tăiată mărunt şi condimentezi cu piper. Opăreşti varza şi desprinzi frunzele, apoi înfăşori sarmale. Tapetezi fundul ceaunului cu felii de slănină, pui piciorul de porc şi fleica tăiată bucăţi, apoi aşezi sarmalele.

Pui pasta de ardei şi bulionul desfăcut cu puţină apă, apoi torni atâta apă cât să acopere sarmalele. Le fierbi la foc mic şi când sarmalele sunt fierte, pui sare şi piper după gust, apoi pre­sari mărar tăiat mărunt şi adaugi smântână.

Sarmale oltenești

Ingrediente

  • 250g carne slabă de porc;
  • 250g carne de vițel;
  • 50 g cosțită afumată;
  • 4 cepe mari;
  • o canuță orez;
  • o varză mare acră;
  • cimbru, piper, foi dafin.
Sarmale oltenești
Sarmale oltenești

Mod de preparare

Se dă carnea prin mașina de tocat după care se amestecă împreună cu orezul, ceapa tocată mărunt, piper măcinat, cimbru și sare, și bucăți tăiate mărunt de costiță afumată. Se invelește tocătura în foi de varză murată. Se fierb într-un vas pe fundul căruia s-a pus varză tocată marunt, foi de dafin, boabe de piper, cimbru.

Sarmale moldovenești

Ingrediente

  • 400 gr de carne de porc tocată;
  • 300 gr de carne de vită tocată;
  • 2 cepe;
  • 2 pumni de orez;
  • 3 linguri de bulion de roşii;
  • 1 legatură de mărar;
  • 1,5 kg de varză murata;
  • suc de rosii;
  • piper macinat, cimbru uscat;
  • 200 gr costita afumata.

Mod de preparare

Se curață ceapa și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, într-un vas acoperit, pănă când devine sticloasă. Se adaugă orezul ce a fost trecut printr-un jet de apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion și se mai lasă pe foc 2 minute.

Într-un castron se pune carnea, împreună cu ceapa și orezul cu bulion călite mai devreme, piper, mărar tocat mărunt și sare, după gust.Se amesteca bine și se rulează sarmalele, după care, pe fundul vasului, se pun 2-3 frunze întregi de varză. După ce terminați de făcut un strat de sarmale, puneți deasupra lor suc de roșii și câteva bucăți de afumătură.

Continuați apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură și din nou sarmale. Deasupra ultimului strat de sarmale puneți un strat de 1 cm de varză tocată mărunt și imprăștiați suc de roșii și cimbrul uscat. Se pun la fiert la foc mic și se pune apă când este nevoie.

Sarmale
Sarmale

Sarmale în foi de ștevie

Ingrediente

  • 45-50 foi de ștevie;
  • 1 kg de carne tocată;
  • 1/4 cană orez;
  • 2 cepe;
  • sare, piper, boia dulce de ardei;
  • o legătură pătrunjel;
  • 2 ouă;
  • suc de roșii.

Mod de preparare

Orezul, ceapa tocată, sarea, piperul, boia de ardei, ouăle, pătrunjelul tăiat mărunt se amestecă alături de carnea tocată. Frunzele de ștevie se scufundă 10-15 secunde în apa clocotită, cu sare. După ce se scurg, li se taie codițele. Se împachetează sarmalele, iar resturile de frunze se toacă și se pun pe fundul vasului, împreună cu sucul de roșii. Sarmalele se așează în vas și se acoperă cu apă. Se dau la cuptor 1h – 1/2, la foc mic.

BONUS – Sarmale după rețeta lui Radu Anton Roman

Sarmale - 10 rețete tradiționale de sarmale pe gustul tău
Radu Anton Roman

Radu Anton Roman a rămas celebru pentru pasiunea sa: gastronomia. Sarmalele moldovenești după reșeta lui Radu Anton Roman sunt delicioase li ușor de fpcut.

Umplutura:

• 500 g carne porc tocatã • 500 g carne vacã tocatã

• 4 linguri orez • 2 cepe tocate şi cãlite

• 2 linguri unturã • sare, piper mãcinat, mãrar tocat • 1 lingurã unturã • 1 litru borş (sau cât sã acopere sarmalele)

• 1 ceaşcã bulion roşii (sau 1 borcan roşii în bulion, sau 1 kg roşii proaspete)

Varza:

• 1 varzã acrã, din care frunzele bune merg la sarmale, iar restul se toacã fideluţã

• câteva crenguţe cimbru

Sãrmãluţele moldoveneşti se fac cât mai mici şi mai îndesate, din cãrnuri felurite

• Se pun în oala de pãmânt etaje de sarmale împãrţite cu straturi de varzã acoperitã cu roşii, iar între ele mai susurã parfumat şi cãte 1 rãmuricã de cimbru

• Ultimul strat e de varzã

• Se ţin în cuptor sau pe marginea plitei minimum 3-4 ore

• Se oferã cu mãmãliguţã

Poftă bună și spor la cozonaci!

Citeşte şi:

Drob de miel – 10 rețete pe care le poți pregăti pentru masa de Paște

Ciorbă de miel – 10 rețete de borș de miel din care să alegi pentru masa de Paște

Salată boeuf – rețete pas cu pas pentru salată făcută în casă

Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
PARTENERI - GSP.RO
Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce. Atenție, nu face ca el!
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce. Atenție, nu face ca el!
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
HOROSCOP
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Știrileprotv.ro
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Telekomsport
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)
PUBLICITATE
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)