Cu siguranță nu îți sunt străine rețetele de sarmale în foi de varză, sarmale în foi de viță, cu umplutură din carne de pui, porc sau curcan. Sarmalele sunt preparatul tradițional care nu lipsește de pe masa de sărbătoare, așa că pentru masa de Crăciun și Anul Nou din acest an venim cu câteva propuneri de rețete. Îți spunem câteva idei pentru sarmale de Crăciun.
Cuprins:
Rețetă sarmale de Crăciun – din porc şi vită în foi de varză acră
Ingrediente rețetă sarmale de porc și vită:
- 300 gr de carne de vită tocată;
- 400 gr de carne de porc tocată;
- 2 cepe;
- 6 linguri de orez;
- 3 linguri de bulion de roşii;
- o legatură de mărar;
- 1,5 kg de varză acră;
- piper macinat;
- 6-7 boabe de piper;
- 2 foi de dafin;
- cimbru uscat;
- 200 gr de slănină afumată (sau orice fel de afumatură).
Mod de preparare sarmale de Crăciun
Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute. Într-un vas mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine.
După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea. Sărmaluţele astfel pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.
După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi imprăştiaţi înca o lingură de bulion. Completaţi cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele.
Se acoperă cratiţa şi se pune la fiert la foc mijlociu cam 40 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie. După aceea se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin înca o oră. Spre final, trebuie să scoateţi o sarmaluţă pe o farfurie şi să o gustaţi, varza trebuie să fie bine fiartă.
Rețetă sarmale de Crăciun – în foi de viţă
Ingrediente sarmale în foi de viţă:
- 1/2 kg carne tocată;
- 50-60 foi de viță;
- un morcov;
- o ceapă;
- 5 linguri orez;
- 5 linguri pastă de tomate;
- 2 ouă;
- o legatură mărar;
- o linguriţă cimbru;
- 5-6 foi de dafin;
- sare şi piper.
Mod de preparare sarmale de Crăciun în foi de viţă
Se curăță morcovul, îl dăm pe răzătoarea mică şi tocăm ceapă. Punem într-o tigaie la încins câteva linguri de ulei şi apoi adaugăm morcovul şi ceapa. Se călesc, până când de înmoaie puţin, se adaugă jumătate de cană de apă şi toată cantitatea de pastă de tomate. După ce a fiert se adaugă şi condimentele. Acesta este sosul pentru sarmale care se va folosi şi la umplutura sarmalelor.
Se amestecă carnea tocată cu orezul şi mărarul tocat, peste care vom adăuga sosul de sarmale. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă apoi 2 ouă. Se condimentează după gust. Foaia de viţă de vie, opărită, se aşează cu nervurile în sus, adică partea netedă în palmă. Se pune din compoziţia pregătită şi le rulăm precum cele din foi de varză. Într-o cratiţă se aşează pe fund câteva foi de viţă, peste care se pun sarmalele împăturite. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele. Se fierb cu capac la foc mic aproximativ 1 oră. De asemenea, pot fi gătite şi la cuptor.
Frunza de viţă de vie oferă un gust specific sarmalelor şi, dacă îţi place o astfel de aromă, poţi încerca şi alte reţete de sarmale în foi de viţă.
Iată și care este cea mai bună rețetă de sarmale în foi de varză murată
Rețetă de sarmale pentru Crăciun – cu carne de pui
Ingrediente sarmale cu carne de pui:
- piept de pui,
- 4 linguri orez,
- 4 cepe,
- 1 morcov,
- 1 ou,
- 1 legătură de mărar și una de pătrunjel,
- sare, piper,
- pastă de roșii sau roșii proaspete și foi de varză.
Mod de preparare sarmale de Crăciun cu carne de pui
Se toacă pieptul de pui și se pune alături de orez într-un vas. Se adaugă ceapa tocată fin, morcovul ras, oul, condimentele și verdeața tocată fin. Se amestecă și se formează sarmalele punând câte o lingură pe fiecare frunză, apoi se rulează. Sarmăluțele se așează într-o cratiță unsă bine cu ulei, apoi completăm cu apă fierbinte în care s-a pus pasta de roșii, 2 linguri de ulei, condimente pentru sarmale și cimbru. Se dau la cuptor. Se servesc calde cu smântână și mămăliguță.
Rețetă sarmale de Crăciun – cu carne în foi de varză dulce
Ingrediente sarmale în foi de varză dulce:
- 1 kg carne tocată de porc;
- 110 grame orez;
- 3 frunze de dafin;
- 2 cepe;
- 2 linguri de untură de porc (sau ulei);
- 100 g bulion/pastă de tomate sau roşii;
- 1 varză mare dulce;
- piper;
- 1 lingură sare;
- mărar;
- cimbru.
Mod de preparare sarmale în foi de varză dulce:
Varza dulce se opărește, în prealabil, în apă cu sare. Se alege carne mai grasă de porc (pulpă, costiţă, ceafă) şi se trece o dată prin maşina de tocat. Carnea tocată se amestecă cu orezul curăţat şi spălat în câteva ape, ceapa tăiată cubuleţe foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin tăiate mărunt şi 100 ml de apă. E foarte important adaosul de apă în umplutură.
Foile de varză se taie selectându-se bucăţile în care carnea poate să fie împachetată. În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se aşează puţină carne şi se rulează foaia de varză cu mână dreaptă. Mâna stângă se strânge căuş pentru a nu lăsa să se desfacă tubul de varză, iar cu degetele de la mâna dreaptă se presează marginile foii de varză spre interior şi astfel se formează sarmaua.
Sarmalele se fierb în recipiente mari tapetate cu foi de varză, în care se dispun concentric, în straturi succesive în formă de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apă (în aşa fel încat să acopere sarmalele), pastă de tomate şi două linguri de untură (ulei). Afumătura se aşează printre sarmale, la fel şi mărarul, foile de dafin şi cimbrul. După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt lăsate să fiarbă la foc mic timp de 2 ore.
Cum și cu ce servești sarmalele de Crăciun
Se spune că sarmalele devin mai bune după ce stau o zi sau două, aşadar pregăteşte-le din timp pentru ca atunci când le deguşti toate aromele să se fi întrepătruns!
Pentru a menţine tradiţia, serveşte sarmalele cu garnitură de mămăligă proaspătă şi smântână sau iaurt. Nu uita de ardei iuți proaspeți sau murați. Sarmalele se savurează cu un vin roșu sec sau demisec, care le va pune în valoare aromele.
Sarmale de Crăciun – rețeta lui Radu Anton Roman
Radu Anton Roman a rămas celebru pentru pasiunea sa: gastronomia. Sarmalele moldovenești după reșeta lui Radu Anton Roman sunt delicioase li ușor de fpcut.
Umplutura:
• 500 g carne porc tocatã • 500 g carne vacã tocatã
• 4 linguri orez • 2 cepe tocate şi cãlite
• 2 linguri unturã • sare, piper mãcinat, mãrar tocat • 1 lingurã unturã • 1 litru borş (sau cât sã acopere sarmalele)
• 1 ceaşcã bulion roşii (sau 1 borcan roşii în bulion, sau 1 kg roşii proaspete)
Varza:
• 1 varzã acrã, din care frunzele bune merg la sarmale, iar restul se toacã fideluţã
• câteva crenguţe cimbru
Sãrmãluţele moldoveneşti se fac cât mai mici şi mai îndesate, din cãrnuri felurite
• Se pun în oala de pãmânt etaje de sarmale împãrţite cu straturi de varzã acoperitã cu roşii, iar între ele mai susurã parfumat şi cãte 1 rãmuricã de cimbru
• Ultimul strat e de varzã
• Se ţin în cuptor sau pe marginea plitei minimum 3-4 ore
• Se oferã cu mãmãliguţã
Poftă bună și spor la cozonaci!
Vezi și cea mai buna rețetă de piftie pentru Crăciun
Pentru desert, încearcă aceste rețete de prajituri de Craciun sau prajitura Alba ca Zapada.