Din ce sunt formați dinții

Fiecare dinte are trei straturi: smalțul, dentina și pulpa.

Smalțul. Smalțul este stratul exterior vizibil, alb, exterior. Această suprafață dură protejează straturile interioare ale fiecărui dinte de daunele provocate de carii sau leziuni. Smalțul este cel mai dur țesut din întregul corp.

Dentina. Acesta este stratul mijlociu al dintelui, care este cel mai asemănător cu țesutul osos. Dentina constituie majoritatea structurii dintelui. Are milioane de tuburi minuscule care o conectează la sursa de viață a dintelui: pulpa.

Pulpa. Pulpa este nucleul viu al fiecărui dinte și stratul cel mai interior. Pulpa este alcătuită din sânge și nervi.

Partea dintelui aflată deasupra liniei gingivale se numește coroană. Iar partea dintelui aflată sub linia gingivală se numește rădăcină, care atașează dintele de maxilar.

Citește și: La ce vârstă ies măselele la copii – lucruri interesante despre dentiție

Câți dinți au bebelușii?

În medie, bebelușii încep să aibă dinți noi în jurul vârstei de 6 luni. Dar nu este de neconceput să vezi un copil de 3 luni cu un dinte, sau un copil de 1 an cu un singur dinte încă. Toți „dinții de lapte” ai unui copil ar trebui să fie între 2-3 ani.

„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale?” Iohannis îi acuză pe liderii de sindicat și spune că profesorii „au primit tot ce au cerut”
Recomandări
„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale?” Iohannis îi acuză pe liderii de sindicat și spune că profesorii „au primit tot ce au cerut”

Dinții de lapte se mai numesc și dinți primari, sau dinți de lapte, pentru că sunt temporari și cad. Un set complet de dințișori de lapte este format din 20 de dinți: 10 în partea de sus și 10 în partea de jos.

Le spunem dinți de lapte pentru că, în copilărie, gura noastră nu este suficient de mare pentru un set complet de dinți de adult, dar copiii au totuși nevoie de dinți pentru a mesteca. Așadar, toți oamenii se nasc cu ambele seturi complete de dinți în maxilarul lor. Mai întâi vin dinții de lapte, iar mai târziu, pe măsură ce copiii cresc, îi pierd și câștigă rând pe rând dinții mai mari, de adult.

Chiar dacă dinții de lapte sunt „temporari”, este important ca aceștia să fie menținuți curați, astfel încât să fie sănătoși, pentru a menține sănătatea orală pe tot parcursul vieții. Caria dentară din copilărie poate afecta negativ dinții adulți.

Câți dinți are un om?

Oamenii încep să își piardă dinții de lapte și să primească setul de dinți de adult încă de la vârsta de 5 ani. Adulții au 32 de dinți. Ar trebui să ai acest set complet de dinți de adult până la sfârșitul adolescenței.

Dinții adulți includ incisivii, caninii, premolarii și molarii:

8 incisivi. Cei patru dinți frontali de sus și de jos sunt ascuțiți pentru a ține și tăia alimentele. Incisivii te ajută, de asemenea, să simți textura și tipul de alimente pe care le mănânci.

CORESPONDENȚĂ DIN MOLDOVA. Premierul Belgiei, Alexander de Croo, despre eforturile europene ale României: ”Le-a făcut într-o manieră incredibilă”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN MOLDOVA. Premierul Belgiei, Alexander de Croo, despre eforturile europene ale României: ”Le-a făcut într-o manieră incredibilă”

4 canini sau cuspide. Dinții ascuțiți din partea de sus și de jos se numesc canini sau cuspide. Aceștia au cuspide pentru a apuca și rupe alimentele.

8 premolari. Acești dinți se află între cuspizi și molari atât din punct de vedere fizic, cât și al formei. Premolarii arată ca molarii, dar au două cuspide și sunt uneori numiți bicuspide. Premolarii taie și rup alimentele.

12 molari. Ai opt molari sus și jos. Ei au suprafețe largi de mestecat pentru a măcina alimentele înainte de a fi înghițite în cele din urmă. Aceasta include măselele de minte, al treilea set de molari, care pot apărea până la 20 de ani și sunt adesea îndepărtați.

Nu toată lumea poate încăpea confortabil toți cei 32 de dinți adulți în gură. Știința arată că maxilarele umane au început să se micșoreze în jurul momentului în care oamenii au trecut de la societățile de vânători-culegători la agricultori sedentari. 

Acest lucru s-ar putea datora faptului că noile alimente pe care oamenii le puteau mânca erau gătite mai moale și mai ușor de mestecat și, astfel, mâncatul pentru a supraviețui nu mai necesita un maxilar mare și puternic.

A avea prea mulți dinți, sau supraaglomerarea, poate provoca:

  • dinți nealiniați
  • creșterea numărului de carii
  • dinți de minte înțepeniți
  • risc de boli parodontale
REPORTAJ LA CASTELUL MIMI. Liderii Uniunii Europene au ajuns în Republica Moldova și vor vedea locul de unde le vin oamenii care le muncesc  pe câmpuri, pe șantiere și în apartamente
Recomandări
REPORTAJ LA CASTELUL MIMI. Liderii Uniunii Europene au ajuns în Republica Moldova și vor vedea locul de unde le vin oamenii care le muncesc pe câmpuri, pe șantiere și în apartamente

Acesta este motivul pentru care multor oameni li se îndepărtează măselele de minte.

Ai două seturi complete de dinți de-a lungul vieții. Ca bebeluș, ai 20 de dinți, iar ca adult ar trebui să ai 32 de dinți.

Dintre cei 32 de dinți, fiecare are propria funcție în procesul de masticație și de alimentație.

Care sunt tipurile de dinți?

Dinții sunt una dintre cele mai puternice părți ale corpului tău. Sunt făcuți din proteine, cum ar fi colagenul, și minerale, cum ar fi calciul. Pe lângă faptul că te ajută să mesteci chiar și cele mai grele alimente, aceștia te ajută să vorbești clar.

Majoritatea adulților au 32 de dinți, numiți dinți permanenți sau secundari:

  • 8 incisivi
  • 4 canini, numiți și cuspide
  • 8 premolari, numiți și bicuspide
  • 12 molari, inclusiv 4 măsele de minte

Copiii au doar 20 de dinți, numiți dinți primari, temporari sau de lapte. Aceștia includ aceiași 10 dinți în maxilarul superior și în cel inferior:

  • 4 incisivi
  • 2 canini
  • 4 molari

Dinții primari încep să erupă prin gingii atunci când un copil are aproximativ 6 luni. Incisivii inferiori sunt, de obicei, primii dinți primari care apar. Majoritatea copiilor au toți cei 20 de dinți primari până la vârsta de 3 ani.

Copiii au tendința de a-și pierde dinții primari între 6 și 12 ani. Aceștia sunt apoi înlocuiți de dinții permanenți. Molarii sunt, de obicei, primii dinți permanenți care apar. Majoritatea oamenilor au toți dinții permanenți la locul lor până la vârsta de 21 de ani.

Ce sunt incisivii?

Cei opt dinți incisivi sunt situați în partea din față a gurii. Ai patru dintre ei în maxilarul superior și patru în maxilarul inferior.

Incisivii au margini ascuțite care te ajută să muști din alimente. Ori de câte ori îți înfigi dinții în ceva, cum ar fi un măr, folosești dinții incisivi.

Incisivii sunt, de obicei, primul set de dinți care erup, apărând la aproximativ 6 luni. Setul adult crește între 6 și 8 ani.

Ce sunt caninii?

Cei patru dinți canini se află lângă incisivi. Ai doi canini în partea de sus a gurii și doi în partea de jos.

Caninii au o suprafață ascuțită și ascuțită pentru a rupe mâncarea.

Primii canini de lapte apar între vârsta de 16 luni și 20 de luni. Caninii de sus cresc primii, urmați de caninii de jos.

Caninii inferiori ai adulților apar în sens invers. Mai întâi, caninii inferiori ies prin gingii în jurul vârstei de 9 ani, apoi caninii superiori apar la vârsta de 11 sau 12 ani.

Ce sunt premolarii?

Cei opt premolari se află lângă canini. Există patru premolari în partea de sus și patru în partea de jos.

Premolarii sunt mai mari decât caninii și incisivii. Ei au o suprafață plană cu crestături pentru a zdrobi și a măcina mâncarea în bucăți mai mici pentru a o face mai ușor de înghițit.

Dinții molari de lapte sunt înlocuiți de premolarii adulți. Bebelușii și copiii mici nu au premolari, deoarece acești dinți nu încep să apară decât în jurul vârstei de 10 ani.

Ce sunt molarii?

Cei 12 molari sunt cei mai mari și mai puternici dinți. Ai șase în partea de sus și șase în partea de jos. Cei opt molari principali sunt uneori împărțiți în molarii tăi de 6 ani și cei de 12 ani, pe baza momentului în care cresc de obicei.

Suprafața mare a molarilor îi ajută să macine alimentele. Când mănânci, limba împinge alimentele în partea din spate a gurii. Apoi, molarii sparg alimentele în bucăți suficient de mici pentru a le putea înghiți.

Molarii includ patru măsele de minte, care sunt ultimul set de dinți care apar. De obicei, aceștia apar între 17 și 25 de ani. Măselele de minte se mai numesc și al treilea molar.

Nu toată lumea are suficient spațiu în gură pentru acest ultim grup de dinți. Uneori, măselele de minte sunt impactate, ceea ce înseamnă că sunt blocate sub gingii. Acest lucru înseamnă că nu au spațiu pentru a crește înăuntru. Dacă nu ai loc pentru măselele de minte, probabil că va trebui să ți le scoți.

Concluzie

Cei 32 de dinți sunt esențiali pentru a mușca și a măcina mâncarea. De asemenea, ai nevoie de dinți pentru a te ajuta să vorbești clar. Deși dinții tăi sunt construiți solid, nu vor dura o viață întreagă dacă nu ai grijă de ei.

Pentru a îți păstra dinții în formă bună, folosește ața dentară și perie în mod regulat și urmează curățările dentare profesionale la fiecare șase luni.

Sursa foto: 123rf.com

 Cum se ia tensiunea arteriala în mod corect

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Pe ce a cheltuit Rareș Prisacariu primii bani de la Românii au Talent. Ce cadou și-a făcut singur de Ziua Copilului: „Preferatele mele” EXCLUSIV
Playtech.ro
Pe ce a cheltuit Rareș Prisacariu primii bani de la Românii au Talent. Ce cadou și-a făcut singur de Ziua Copilului: „Preferatele mele” EXCLUSIV
Finalul tragic al fetiței din Maria Mirabela: 'A avut un destin teribil!'. Cum a murit la doar 34 de ani, după ce a plecat în Germania
Viva.ro
Finalul tragic al fetiței din Maria Mirabela: 'A avut un destin teribil!'. Cum a murit la doar 34 de ani, după ce a plecat în Germania
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
PUBLICITATE
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
Orașul din România pe care turiștii l-au blocat în minivacanța de Rusalii. Locuitorii, umiți de ce s-a întâmplat: “Așa ceva nu am văzut în viața mea!”
FANATIK.RO
Orașul din România pe care turiștii l-au blocat în minivacanța de Rusalii. Locuitorii, umiți de ce s-a întâmplat: “Așa ceva nu am văzut în viața mea!”
România, în pragul unei crize fără precedent. Cine ar putea s-o genereze
Știrileprotv.ro
România, în pragul unei crize fără precedent. Cine ar putea s-o genereze
A angajat 30 de muncitori din Sri Lanka şi Nepal, care i-au ţinut afacerea în viaţă. După câteva luni le-a oferit alte salarii
Observatornews.ro
A angajat 30 de muncitori din Sri Lanka şi Nepal, care i-au ţinut afacerea în viaţă. După câteva luni le-a oferit alte salarii
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Orangesport.ro
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce i s-a întâmplat unei tinere care a leșinat într-o parcare din București: 'Nu pot să îmi revin din plâns'
Unica.ro
Ce i s-a întâmplat unei tinere care a leșinat într-o parcare din București: 'Nu pot să îmi revin din plâns'
Horoscop 2 iunie 2023. Leii se văd nevoiți să recunoască că răspund ușor unor provocări pe care, de obicei, le tratează cu detașare
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2023. Leii se văd nevoiți să recunoască că răspund ușor unor provocări pe care, de obicei, le tratează cu detașare