Din ce sunt formați dinții

Fiecare dinte are trei straturi: smalțul, dentina și pulpa.

Smalțul. Smalțul este stratul exterior vizibil, alb, exterior. Această suprafață dură protejează straturile interioare ale fiecărui dinte de daunele provocate de carii sau leziuni. Smalțul este cel mai dur țesut din întregul corp.

Dentina. Acesta este stratul mijlociu al dintelui, care este cel mai asemănător cu țesutul osos. Dentina constituie majoritatea structurii dintelui. Are milioane de tuburi minuscule care o conectează la sursa de viață a dintelui: pulpa.

Pulpa. Pulpa este nucleul viu al fiecărui dinte și stratul cel mai interior. Pulpa este alcătuită din sânge și nervi.

Partea dintelui aflată deasupra liniei gingivale se numește coroană. Iar partea dintelui aflată sub linia gingivală se numește rădăcină, care atașează dintele de maxilar.

Câți dinți au bebelușii?

În medie, bebelușii încep să aibă dinți noi în jurul vârstei de 6 luni. Dar nu este de neconceput să vezi un copil de 3 luni cu un dinte, sau un copil de 1 an cu un singur dinte încă. Toți „dinții de lapte” ai unui copil ar trebui să fie între 2-3 ani.

Dinții de lapte se mai numesc și dinți primari, sau dinți de lapte, pentru că sunt temporari și cad. Un set complet de dințișori de lapte este format din 20 de dinți: 10 în partea de sus și 10 în partea de jos.

Biserica demolabilă din Constanţa împarte spiritele şi în rândul enoriaşilor: „Să o lase, că ne-am obişnuit!”, „Legea să se aplice în toate lucrurile!”
Recomandări
Biserica demolabilă din Constanţa împarte spiritele şi în rândul enoriaşilor: „Să o lase, că ne-am obişnuit!”, „Legea să se aplice în toate lucrurile!”

Le spunem dinți de lapte pentru că, în copilărie, gura noastră nu este suficient de mare pentru un set complet de dinți de adult, dar copiii au totuși nevoie de dinți pentru a mesteca. Așadar, toți oamenii se nasc cu ambele seturi complete de dinți în maxilarul lor. Mai întâi vin dinții de lapte, iar mai târziu, pe măsură ce copiii cresc, îi pierd și câștigă rând pe rând dinții mai mari, de adult.

Chiar dacă dinții de lapte sunt „temporari”, este important ca aceștia să fie menținuți curați, astfel încât să fie sănătoși, pentru a menține sănătatea orală pe tot parcursul vieții. Caria dentară din copilărie poate afecta negativ dinții adulți.

Câți dinți are un om?

Oamenii încep să își piardă dinții de lapte și să primească setul de dinți de adult încă de la vârsta de 5 ani. Adulții au 32 de dinți. Ar trebui să ai acest set complet de dinți de adult până la sfârșitul adolescenței.

Dinții adulți includ incisivii, caninii, premolarii și molarii:

8 incisivi. Cei patru dinți frontali de sus și de jos sunt ascuțiți pentru a ține și tăia alimentele. Incisivii te ajută, de asemenea, să simți textura și tipul de alimente pe care le mănânci.

O nouă doză de vaccin anti-COVID, acum sau la toamnă? Doi imunologi din SUA explică noile vaccinuri și cum trebuie combinate
Recomandări
O nouă doză de vaccin anti-COVID, acum sau la toamnă? Doi imunologi din SUA explică noile vaccinuri și cum trebuie combinate

4 canini sau cuspide. Dinții ascuțiți din partea de sus și de jos se numesc canini sau cuspide. Aceștia au cuspide pentru a apuca și rupe alimentele.

8 premolari. Acești dinți se află între cuspizi și molari atât din punct de vedere fizic, cât și al formei. Premolarii arată ca molarii, dar au două cuspide și sunt uneori numiți bicuspide. Premolarii taie și rup alimentele.

12 molari. Ai opt molari sus și jos. Ei au suprafețe largi de mestecat pentru a măcina alimentele înainte de a fi înghițite în cele din urmă. Aceasta include măselele de minte, al treilea set de molari, care pot apărea până la 20 de ani și sunt adesea îndepărtați.

Nu toată lumea poate încăpea confortabil toți cei 32 de dinți adulți în gură. Știința arată că maxilarele umane au început să se micșoreze în jurul momentului în care oamenii au trecut de la societățile de vânători-culegători la agricultori sedentari. 

Acest lucru s-ar putea datora faptului că noile alimente pe care oamenii le puteau mânca erau gătite mai moale și mai ușor de mestecat și, astfel, mâncatul pentru a supraviețui nu mai necesita un maxilar mare și puternic.

Interviu-eveniment cu CTP despre justiție, presă și legile securității: „Iohannis nu are vreo treabă cu Securitatea, dar expresia «cineva ne-a dat» este modul de a vorbi și de a gândi securist”
Recomandări
Interviu-eveniment cu CTP despre justiție, presă și legile securității: „Iohannis nu are vreo treabă cu Securitatea, dar expresia «cineva ne-a dat» este modul de a vorbi și de a gândi securist”

A avea prea mulți dinți, sau supraaglomerarea, poate provoca:

 • dinți nealiniați
 • creșterea numărului de carii
 • dinți de minte înțepeniți
 • risc de boli parodontale

Acesta este motivul pentru care multor oameni li se îndepărtează măselele de minte.

Ai două seturi complete de dinți de-a lungul vieții. Ca bebeluș, ai 20 de dinți, iar ca adult ar trebui să ai 32 de dinți.

Dintre cei 32 de dinți, fiecare are propria funcție în procesul de masticație și de alimentație.

Care sunt tipurile de dinți?

Dinții sunt una dintre cele mai puternice părți ale corpului tău. Sunt făcuți din proteine, cum ar fi colagenul, și minerale, cum ar fi calciul. Pe lângă faptul că te ajută să mesteci chiar și cele mai grele alimente, aceștia te ajută să vorbești clar.

Majoritatea adulților au 32 de dinți, numiți dinți permanenți sau secundari:

 • 8 incisivi
 • 4 canini, numiți și cuspide
 • 8 premolari, numiți și bicuspide
 • 12 molari, inclusiv 4 măsele de minte

Copiii au doar 20 de dinți, numiți dinți primari, temporari sau de lapte. Aceștia includ aceiași 10 dinți în maxilarul superior și în cel inferior:

 • 4 incisivi
 • 2 canini
 • 4 molari

Dinții primari încep să erupă prin gingii atunci când un copil are aproximativ 6 luni. Incisivii inferiori sunt, de obicei, primii dinți primari care apar. Majoritatea copiilor au toți cei 20 de dinți primari până la vârsta de 3 ani.

Copiii au tendința de a-și pierde dinții primari între 6 și 12 ani. Aceștia sunt apoi înlocuiți de dinții permanenți. Molarii sunt, de obicei, primii dinți permanenți care apar. Majoritatea oamenilor au toți dinții permanenți la locul lor până la vârsta de 21 de ani.

Ce sunt incisivii?

Cei opt dinți incisivi sunt situați în partea din față a gurii. Ai patru dintre ei în maxilarul superior și patru în maxilarul inferior.

Incisivii au margini ascuțite care te ajută să muști din alimente. Ori de câte ori îți înfigi dinții în ceva, cum ar fi un măr, folosești dinții incisivi.

Incisivii sunt, de obicei, primul set de dinți care erup, apărând la aproximativ 6 luni. Setul adult crește între 6 și 8 ani.

Ce sunt caninii?

Cei patru dinți canini se află lângă incisivi. Ai doi canini în partea de sus a gurii și doi în partea de jos.

Caninii au o suprafață ascuțită și ascuțită pentru a rupe mâncarea.

Primii canini de lapte apar între vârsta de 16 luni și 20 de luni. Caninii de sus cresc primii, urmați de caninii de jos.

Caninii inferiori ai adulților apar în sens invers. Mai întâi, caninii inferiori ies prin gingii în jurul vârstei de 9 ani, apoi caninii superiori apar la vârsta de 11 sau 12 ani.

Ce sunt premolarii?

Cei opt premolari se află lângă canini. Există patru premolari în partea de sus și patru în partea de jos.

Premolarii sunt mai mari decât caninii și incisivii. Ei au o suprafață plană cu crestături pentru a zdrobi și a măcina mâncarea în bucăți mai mici pentru a o face mai ușor de înghițit.

Dinții molari de lapte sunt înlocuiți de premolarii adulți. Bebelușii și copiii mici nu au premolari, deoarece acești dinți nu încep să apară decât în jurul vârstei de 10 ani.

Ce sunt molarii?

Cei 12 molari sunt cei mai mari și mai puternici dinți. Ai șase în partea de sus și șase în partea de jos. Cei opt molari principali sunt uneori împărțiți în molarii tăi de 6 ani și cei de 12 ani, pe baza momentului în care cresc de obicei.

Suprafața mare a molarilor îi ajută să macine alimentele. Când mănânci, limba împinge alimentele în partea din spate a gurii. Apoi, molarii sparg alimentele în bucăți suficient de mici pentru a le putea înghiți.

Molarii includ patru măsele de minte, care sunt ultimul set de dinți care apar. De obicei, aceștia apar între 17 și 25 de ani. Măselele de minte se mai numesc și al treilea molar.

Nu toată lumea are suficient spațiu în gură pentru acest ultim grup de dinți. Uneori, măselele de minte sunt impactate, ceea ce înseamnă că sunt blocate sub gingii. Acest lucru înseamnă că nu au spațiu pentru a crește înăuntru. Dacă nu ai loc pentru măselele de minte, probabil că va trebui să ți le scoți.

Concluzie

Cei 32 de dinți sunt esențiali pentru a mușca și a măcina mâncarea. De asemenea, ai nevoie de dinți pentru a te ajuta să vorbești clar. Deși dinții tăi sunt construiți solid, nu vor dura o viață întreagă dacă nu ai grijă de ei.

Pentru a îți păstra dinții în formă bună, folosește ața dentară și perie în mod regulat și urmează curățările dentare profesionale la fiecare șase luni.

Sursa foto: 123rf.com

 Cum se ia tensiunea arteriala în mod corect

Urmărește-ne pe Google News
Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară! ATENȚIE, IMAGINI SENSIBILE
GSP.RO
Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară! ATENȚIE, IMAGINI SENSIBILE
Vedeta din România care arată senzațional la doar 9 zile de când a născut. Felicitări!
Playtech.ro
Vedeta din România care arată senzațional la doar 9 zile de când a născut. Felicitări!
„Dumnezeu să te ierte, fetiţa noastră dragă!” Lacrimi pentru Maria, tânăra care a murit în accidentul din Dolj. Ar fi împlinit 18 ani peste câteva zile
Observatornews.ro
„Dumnezeu să te ierte, fetiţa noastră dragă!” Lacrimi pentru Maria, tânăra care a murit în accidentul din Dolj. Ar fi împlinit 18 ani peste câteva zile
Horoscop 2 iulie 2022. Săgetătorii s-ar putea să-și iasă din fire și să scape de sub control anumite emoții negative
HOROSCOP
Horoscop 2 iulie 2022. Săgetătorii s-ar putea să-și iasă din fire și să scape de sub control anumite emoții negative
Reacția încredibilă a unui șofer oprit de polițiști în trafic. Polițist: „Nu mai aveți voie sa conduceți din momentul asta"
Știrileprotv.ro
Reacția încredibilă a unui șofer oprit de polițiști în trafic. Polițist: „Nu mai aveți voie sa conduceți din momentul asta"
A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
Orangesport.ro
A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
PUBLICITATE
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea