Din ce în ce mai apreciat pe toate meridianele globului, acesta nu este doar un simplu cuvânt suedez, ci un mod de viață. Filosofia pune accentul pe găsirea unui echilibru în toate aspectele vieții și încurajează respectul, starea de bine și fericirea. Prin adoptarea principiilor acestui concept oamenii pot să își îmbunătățească stilul de viață și, totodată, să contribuie la crearea unei societăți mai echilibrate și mai armonioase.

Departe de a ne încuraja să evităm problemele de parcă nu ar exista, această tendință ne invită să îmbrățișăm un stil de viață bazat pe moderație, durabilitate și încercarea de a trăi mai conștienți de nevoile noastre. În cele ce urmează îți vom spune ce este Lagom și care sunt beneficiile rețetei suedeze a fericirii.

Ce este Lagom

Termenul „Lagom” se referă la adoptarea unui stil de viață moderat și echilibrat în fiecare domeniu și în fiecare moment al vieții noastre de zi cu zi, relatează specialiștii de la Health. Altfel spus, acest concept constă în atingerea unui stil de viață optim, în care fiecare dintre noi trebuie să ofere și să primească în mod egal fără ca echilibrul dintre individualitate și dinamica de grup să fie tulburate.

Din biroul de presă al BOR, un preot a fost angajat fără concurs, „la solicitare personală”, la Spitalul „Obregia”. Managerul Țîbîrnă: „Arhiepiscopia face numirile” | EXCLUSIV
Recomandări
Din biroul de presă al BOR, un preot a fost angajat fără concurs, „la solicitare personală”, la Spitalul „Obregia”. Managerul Țîbîrnă: „Arhiepiscopia face numirile” | EXCLUSIV

Acest cuvânt suedez se poate traduce prin „nici prea mult, nici prea puțin, ci doar cât trebuie” și definește stilul de viață suedez, care presupune moderație, echilibru, conștiință socială și sustenabilitate. Scopul este acela de a găsi un mediu fericit, care reprezintă cel mai plăcut moment al vieții tale în care reușești să trăiești după caracteristicile Lagom.

Suedia militează pentru menținerea unui stil de viață cât mai simplu, iar pentru asta ocupă în prezent pe locul al șaptelea într-un top al celor mai fericite națiuni dintre cele 156 care au fost incluse în acest raport. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să trăiești în Suedia pentru a adopta stilul de viață Lagom pentru că acesta o poate avea oricine și oriunde.

Beneficiile stilului de viață Lagom

După cum spuneam anterior, stilul de viață suedez se referă la găsirea unui echilibru în toate aspectele vieții, inclusiv în relațiile cu semenii noștri și cu mediul înconjurător. În același timp, se referă la găsirea echilibrului în interior și asta pentru că, a avea echilibru, înseamnă să ai timp să faci ceea ce îți place și ceea ce te face să te simți împlinit și fericit.

Și aici ne referim la modalitățile de a-ți petrece timpul împreună cu familia și cu prietenii, dar și locul de muncă, voluntariatul, exercițiile fizice, relaxarea sau participarea la hobby-uri. Echilibrul pe care îl promovează stilul de viață suedez este benefic pentru starea ta de bine pentru că echilibrul reprezintă un element-cheie al bunăstării.

Cum se folosea Securitatea de copii pentru a controla sistemul de învățământ. Fenomenul elevilor informatori din România comunistă
Recomandări
Cum se folosea Securitatea de copii pentru a controla sistemul de învățământ. Fenomenul elevilor informatori din România comunistă

Starea de bine este acel sentiment că diferite aspecte ale vieții tale, cum ar fi cele emoționale, fizice, de muncă sau sociale, sunt bine definite și solide. Echilibrul care vine de la stilul de viață Lagom poate fi benefic în perioadele stresante din viață, când obiceiurile și rutinele te pot ajuta să îți recapeți un sentiment de control.

Prin evaluarea echilibrului din viața ta în anumite momente dificile te vei putea concentra asupra propriei persoane și asupra rolului pe care îl deții în diferitele aspecte ale vieții tale. Nu în ultimul rând, longevitatea umană depinde în mare măsură de modul în care trăim.

Un grup de cercetători din California (SUA) a realizat în 2018 un studiu, publicat în revista Genetics, care a concluzionat că aspecte precum stilul de viață au o influență de 93% asupra unei vieți mai lungi, în timp ce genele au doar o influență de 7%, potrivit site-ului Iberdrola.

„Mai puțin” înseamnă, de fapt, „mai mult”

Dacă există un lucru pe care îl știm și care ne caracterizează ca oameni acesta este excesul pentru că, orice s-ar spune, nu ne putem sătura de nimic. Avem dulapuri pline de haine, deși unele dintre ele nu le purtăm niciodată, însă, cu toate acestea, urmărim diverse oferte și reduceri pentru a cumpăra și mai multe lucruri pe care, probabil, nu le vom purta vreodată.

Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front
Recomandări
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front
Ce este Lagom, stilul de viaţă suedez - Imagine cu o familie cu patru copii, toţi fluturând steaguri şi steguleţe ale Suediei, care se bucură de un peisaj cu zăpadă.
Lagom încurajează un echilibru în relația oamenilor cu mediul înconjurător

Nevoia este aceea de a continua să ne dorim mai mult din orice, mai multă mâncare, mai multe haine, mai multe emoții, mai multă dragoste, mai mulți oameni interesanți și mai multe experiențe care să ne facă să ne simțim împliniți. Dar, ceea ce nu înțelegem, mai ales dacă privem lucrurile din perspectiva filosofiei Lagom, este că, atâta timp cât există noțiunea de „mai mult”, nu vom atinge niciodată adevărata împlinire.

Unii ar putea chiar să compare stilul de viață Lagom cu minimalismul deoarece acestea sunt oarecum legate între ele. La fel ca și în cazul minimalismului, stilul de viață suedez practică la rându-i ideea că „mai puțin” înseamnă, de fapt, „mai mult”, potrivit Youth Time Mag. Totuși, nu trebuie să începi să îți arunci obiectele sau hainele, ci ar trebui doar să recunoști faptul că ai destul din fiecare și că ești suficient.

Modalități prin care poți să practici Lagom

Știm cu toții că este mai ușor de spus decât de făcut, însă este nevoie de o doză mai mare de efort pentru a începe să ne schimbăm tiparele de gândire și obiceiurile. Cu toate acestea, trebuie să începi să te orientezi către diverse moduri în care să practici Lagom. Această filosofie nu are un set specific de reguli ceea ce face ca abordarea ta să nu fie aceeași cu cea a prietenilor tăi. Și asta deoarece o viață echilibrată poate să arate diferit de la o persoană la alta pentru simplul fapt că fiecare are dorințe și nevoi diferite. Iată câteva modalități prin care poți practica propriul Lagom:

Ia o pauză și relaxează-te!

În Suedia există un ritual tradițional, denumit Fika. Este acel moment dintr-o zi în care iei o pauză de cafea și o gustare cu colegii sau cu prietenii. Cercetările din ultimii trei decenii arată că, dacă iei pauze la locul de muncă, vei putea să-ți îmbunătățești nu doar bunăstarea mentală și fizică, ci și performanțele profesionale. Chiar și o pauză de 5 minute poate avea un efect benefic asupra performanțelor la locul de muncă.

Un studiu din 2019 a relevat faptul că persoanele care muncesc 20 de minute, iau o pauză de 5 minute și apoi muncesc alte 20 de minute sunt mai capabile să rămână concentrate asupra unei sarcini de serviciu decât cele care nu au luat pauză. De asemenea, chiar și o pauză de un minut poate avea efecte pozitive.

În plus, dacă te holbezi la un ecran sau te concentrezi la ceva pentru o perioadă de timp, ochii tăi pot obosi. De aceea, se recomandă să aplici regula „20-20-20”, care spune că la fiecare 20 de minute să-ți întorci privirea la circa 6 metri în față timp de 20 de secunde, mai aflăm de pe site-ul Health.com.

Echilibru între muncă și viața personală

Uneori este bine să te detașezi complet de muncă. Un studiu din 2018 arată că până și o vacanță scurtă, de 3-4 zile, poate avea efecte benefice asupra unor aspecte ale vieții tale precum starea de bine, oboseala, somnul și stresul perceput, factori care pot duce la probleme de sănătate pe termen lung.

De aceea, obținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală este asociată cu o mai mare satisfacție atât la locul de muncă, cât și în viață, dar și cu mai puține simptome de depresie și de anxietate. Însă, găsirea acestui echilibru poate fi dificilă uneori din cauză că este un tip de echilibru care necesită deseori muncă în crearea și menținerea lui.

Pentru asta este important să îți dai seama ce este cu adevărat important pentru tine și să vezi cum se potrivesc valorile personale cu obiectivele profesionale și personale.

Practică ascultarea activă

O conversație ar trebui să fie ca o stradă cu dublu sens. O modalitate de a realiza asta este să te angajezi în ascultarea activă. Pentru a dovedi că asculți persoana care vorbește trebuie să dai indicii verbale și non-verbale, cum ar fi să adresezi întrebări, să repeți ceea ce s-a spus sau să afișezi o mimică ce să se potrivească cu emoția celor spuse de persoana respectivă. Ascultarea activă poate să construiască relații pozitive. Atunci când te afli într-o conversație cu un ascultător activ te vei simți nu doar auzit, ci și înțeles, iar ceea ce spui va fi apreciat.

Respectă natura și bucură-te de ea

A trăi în mod sustenabil înseamnă să respecți filosofia Lagom „nici prea mult, nici prea puțin, doar cât trebuie”. Sustenabilitatea înseamnă utilizarea responsabilă a resurselor naturale pe care Pământul le are de oferit pentru ceea ce este necesar în acest moment, în timp ce se restaurează și se protejează mediul înconjurător. Acest ciclu creează un echilibru ecologic.

Lagom încurajează un echilibru în relația noastră cu mediul înconjurător, nu doar prin susținerea naturii, ci și prin faptul că te bucuri de ea. Să petreci timp în natură îți poate îmbunătăți starea de sănătate. Mai exact, aceasta a fost asociată cu îmbunătățirea funcției cognitive, a activității cerebrale, a tensiunii arteriale, a sănătății mintale, a activității fizice și a calității somnului.

Echilibru între emoțiile pozitive și cele negative

O modalitate bună pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală este aceea de a avea o perspectivă pozitivă. Asta nu înseamnă că nu vei simți niciodată emoții negative, care sunt firești și te pot ajuta să depășești situațiile dificile. Ceea ce nu vrei să faci este să fii „consumat” de emoțiile negative.

A avea o perspectivă pozitivă înseamnă să găsești un echilibru între emoțiile pozitive și cele negative. De aceea, încearcă să te agăți de emoțiile tale pozitive și, când este posibil, ia o pauză de la orice informații negative sau cere ajutor dacă te simți copleșit de emoțiile negative.

Locuință simplă, dar funcțională

Filosofia Lagom înseamnă armonie, moderație, utilitate și versatilitate, iar toate aceste aspecte se aplică și locuinței, pentru care trebuie să alegi un mobilier funcțional și logic. Cunoscutul brand de mobilă Ikea i-a dedicat stilului de viață suedez o întreagă gamă de mobilier, caracterizată prin linii simple și curate, doar respectând prioritatea acordată practicității, confortului și rezistenței.

De asemenea, într-o casă bazată pe stilul de viață Lagom nu lipsesc plantele, mai ales cele aromate, adevărații protagoniști ai filozofiei suedeze. Acestea nu doar că eliberează aerul de substanțe poluante, dar creează și mici colțuri de liniște.

Vezi şi curiozităţi despre Suedia!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Vestea momentului pentru șoferi. Ce se va întâmpla de la 1 iulie. Nu scapă nimeni, toți vor fi afectați
FANATIK.RO
Vestea momentului pentru șoferi. Ce se va întâmpla de la 1 iulie. Nu scapă nimeni, toți vor fi afectați
Reacția PRO TV, după ce Antena 1 a dat în judecată postul și pe Chefii Cătălin Scărlătescu şi Florin Dumitrescu: „Știm despre recenta acțiune...” / EXCLUSIV
Viva.ro
Reacția PRO TV, după ce Antena 1 a dat în judecată postul și pe Chefii Cătălin Scărlătescu şi Florin Dumitrescu: „Știm despre recenta acțiune...” / EXCLUSIV
Soția lui Pepe, răsfățată în Dubai de ziua ei. Solistul i-a pus tot luxul la picioare, iar imaginile au devenit virale. Yasmine s-a afișat și în costum de baie
Libertateapentrufemei.ro
Soția lui Pepe, răsfățată în Dubai de ziua ei. Solistul i-a pus tot luxul la picioare, iar imaginile au devenit virale. Yasmine s-a afișat și în costum de baie
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea luptei Tyson Fury - Oleksandr Usyk: „Nu privi dacă ești sensibil”
GSP.RO
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea luptei Tyson Fury - Oleksandr Usyk: „Nu privi dacă ești sensibil”
Pădurea din România care s-a transformat într-un loc de vis. Turiștii se îngrămădesc pentru a se bucura de o experiență unică
FANATIK.RO
Pădurea din România care s-a transformat într-un loc de vis. Turiștii se îngrămădesc pentru a se bucura de o experiență unică
Care este salariul unui europarlamentar. Numai diurna zilnică este de 350 de euro
Știrileprotv.ro
Care este salariul unui europarlamentar. Numai diurna zilnică este de 350 de euro
Cine este Olga Guțanu, presupusa iubită a lui CRBL după divorț. E cu 22 de ani mai tânără decât el!
Unica.ro
Cine este Olga Guțanu, presupusa iubită a lui CRBL după divorț. E cu 22 de ani mai tânără decât el!
Şoc în fotbalul românesc. Marian Iancu îşi anunţă revenirea: „Acolo mă bag, va fi al doilea stadion din ţară!” | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Şoc în fotbalul românesc. Marian Iancu îşi anunţă revenirea: „Acolo mă bag, va fi al doilea stadion din ţară!” | EXCLUSIV
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Observatornews.ro
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Horoscop 20 mai 2024. Balanțelor li se pare că au ajuns pe o linie moartă, că nimic nu merge așa cum și-ar dori
HOROSCOP
Horoscop 20 mai 2024. Balanțelor li se pare că au ajuns pe o linie moartă, că nimic nu merge așa cum și-ar dori

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI